Борисов пипа Конституцията заради магистратите

Властта ще търси рамо от партиите в парламента
Обновена: 16 апр 2015 14:01 | 16 апр 2015 12:35, Веселина Йорданова
111
Борисов пипа Конституцията заради магистратите
Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото

Властта ще търси консенсус с партиите в парламента за промени в Конституцията с цел реформа в съдебната система.

"Без няколко неща да бъдат променени в Конституцията, всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна. Хората очакват да има справедливост, бързи съдебни процеси, бизнесът го очаква", заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет на пресконференция с вицепремиера Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов.

По думите на Борисов такъв консенсус е възможен, защото всички партии говорят за реформа. Премиерът разясни, че едно от предложенията е свързано със сега действащия ВСС, който по думите му не е достатъчно ефективен.

Управляващите искат ВСС да бъде разделен на конституционно ниво и да бъде конструиран в две камари – на съдиите и на прокуроро-следователската гилдия. Първите ще са избрани от съдии, а вторите от НС, стана ясно от думите на Борисов. По този начин веднага ще се конструира нов ВСС.

Целта на това разделение е най-сетне да гарантираме структурна независимост на съда, подчерта правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов уточни, че се предлага и намаляване на мандата на ВСС до 3-4 години. Предлага се и да се премине към явно гласуване от ВСС, хората да застават с имена зад своите решения, обясни още министърът.

Определен кръг от въпроси двете колегии – на съдиите, и на прокурорите, ще вземат заедно. Министърът уточни, че се търсят решения, които могат да бъдат взети от обикновено Народно събрание.

Румяна Бъчварова заяви, че за реформата се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на диалог с всички партии в НС. Амбицията, която имаме, не е свързана с нашата политическа сила, а отразява национално-отговорно виждане, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 8 години
Охранения нерез от снимката май иска с тия реформи в съдебната власт да спаси кожата на Цвръцко.
67
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от Днес отново са с половината истина .Бъчварова: "Променяме структурата на ВСС, за да влязат нови хора / следователно наши хора/.Ще говорим с ДПС, надявам се и техни депутати да подкрепят нашите предложения."Та дали ГЕРБ управлява с ДПС ?
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вождът е много анемичен и блед напоследък. Нещо са му свили сармите. За КТБ ли, за заема ли? Времето ще покаже
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Георги Ламбуровнай-важното е да сменяте велики менедъжри във властта!
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Браво"герб строи модерна европейска българия" ХАХАХАХАХАХАХАА....................
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 65най голям демагог
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 80истината
60
1
 
9
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
АХАХАХАХАХАХАХАХАХ Независими а?Тия май си мислят че ние идеме от гората.Значи дУпетатите ще избират сами кой да ги съди а от другата страна ще им помагат корумпираните съдии които ще избирата другата половина от "независимия" състав на ВСС.То бива наглост ама това вече минава всякакви граници!
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георги Марков го каза ясно и категорично,че всичко това може да стане само с Велико народно събрание.Това означава нови избори и 400 депутати.Което е невъзможно при сегашните условия.Следователно Борисов и неговата свита лъжат нагло и се подиграват с хората.
58
3
 
1
 
! Отговори
Gospodinov преди 9 години
До Анонимен Bravo, mnogo to4en komentar!
57
3
 
5
 
! Отговори
Магистралат преди 9 години
Да вземе да си пипне рунтавите дисаги.
56
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 9 години
Това трябваше да бъде направено много много отдавна, но все пак по-добре късно, отколкото никога !
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Браво Комунистите от ГЕРБ ,строят ,,модерна,, България като васал на Турция . Примери,дал Господ - Турски поток ,АЕЦ,, Аккую,,ликвидирането на нефтопровода ,, Бургас -Александруполис,,и автоматичното вдигане на цените за преминаване през Проливите на танкерите -нефтовози,съвместните заседания на двете правителства,подмазването на тиквата- комунист към Ердаган,наричайки го ,,моят брат,,. България потънала в руини ,*** от ГЕРБ я ,строели модерна,,Сигурно мизерията е нещо ,,модерно,,
54
3
 
5
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
Трябва да се промени Конституцията и в още едно нещо :ДА СЕ ДАДЕ ПРАВО НА ГРАЖДАНИТЕ ПРЯКО ( лично или групово ) ,ДА СЕЗИРАТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
53
2
 
5
 
! Отговори
do anonimen 60 преди 9 години
A be nechastnik....a ne spomenavai imenata na Levski i Botev zaedno s BB.Te sa umreli za Balfaria a zaradi tozi Balgaria umira...narode sabudi se..
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kvo bravo be ....BB iska ednolichna vlast ti tap li si che ne razbirach ili ti plachat da go hvalich...ne pomnite li predichnoto upravlenie che CC vse se karache sas sada...a i nali trabva da go opravdaat.Koi e BB che da pipa Konstituciata ni...izhod Parlamenta krai...Beliko narodno sabranie...
51
16
 
4
 
! Отговори
Браво преди 9 години
ГЕРБ работи и строи модерна европейска България, междувременно *** рИвЪт на умряло а това е сигурен индицатор че нещата се движат в правилната посока!
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз Боци голям демагог.Няма друг като него.
49
2
 
14
 
! Отговори
регебегер преди 9 години
ДА НЕ ПИПА ТОВА КОЕТО НЕ МУ РАЗБИРА ПИПЕТО - ДА СИ ПОПИПВА ОБКРЪЖЕНИЕТО И ПИПЕРА В РОДНОТО СЕЛО!