Борисов ще настоява за електронно управление

Слагали камери в митниците, но "тихичко"
Обновена: 20 апр 2015 18:57 | 20 апр 2015 18:42, Елена Кирилова
43
Борисов ще настоява за електронно управление
Снимка: БТА

Работим по ускоряване изграждането на електронното управление в България, заяви премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“.

"Искам да покажем, че не само не сме се отказали, а още повече настояваме за създаването на електронно управление“, допълни той. По думите му се работи активно за дигитализирането на множество услуги. Като пример той даде системите в колите на КАТ, които работят по подобие на тези в Естония.

"Правим същото и в митниците, но по-тихичко“, коментира Борисов. Той подчерта, че е изключително горд с факта, че България е първа в света по скорост на ширколентовия интернет, а страната може да се похвали с изключителни специалисти в IT сферата, където средната заплата е 4000 лева. Премиерът подчерта още, че е изключително щастлив, че голяма част от българските IT специалисти, работещи в чужбина, се завръщат у нас.

По думите на министър-председателя едно от големите му желания е в България да има електронно гласуване. По думите му страната е заделила десетки милиони за свързване на селата. "Искаме да социализираме селата. Бизнесът, който ще отиде там, трябва да има възможностите, с които разполага в големия град“, допълни още той.

Според заместник-министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев дигиталният дневен ред не може да се приема като "някакъв вид модернистичен каприз“, защото той е свързан с конкурентоспособността на отделните икономики и на общата европейска икономика.

"Имаме голям базисен проблем. Може да имаме свободно движение на пари, стоки и хора, но нямаме един пазар“, коментира той. Според Дончев друг ключов проблем е фактът, че за последното десетилетие Европа е заделила за информационни и комуникационни технологии два пъти по-малка сума от тази, която са инвестирали САЩ. Като трето предизвикателство по пътя към единния дигитален пазар той посочи, че 30 на сто от европейците не са използвали никога интернет.

"Всички данни показват, че ако бъдат взети всички мерки и се създаде единен цифров пазар, допълнителният растеж за следващите четири години ще бъде близо 250 млн. евро“, разкри Дончев. "Голямата ни задача е не да създаваме бентове и препятствия. Да не забравяме, че най-бързите магистрали са дигиталните“, допълни той.

Нов закон пък ще създаде легална основа за електронни и обществени поръчки, а вече е осигурено и финансиране на целия процес в рамките на Оперативна програма "Добро управление“, допълни Томислав Дончев.

По думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски няма закъснение на нито една от започнатите процедури до момента и всички проекти са в крайна форма на изпълнение.

"Ще създадем платформата, която сме длъжни да направим, за да постигнем поне част от нивото на някои държави, които са показали добри резултати в електронното управление“, категоричен е той. По думите му се работи активно по интегрирането на публичните регистри, по електронната идентификация и установяване и отстраняване на „белите петна“ в комуникацията посредством широколентовия интернет.

Според Московски решенията за реализирането на е-управлението се взимат на най-високо ниво в държавата и има политическа воля за това.

"Нужно е енергично правителство, което да насърчава тази промяна в България. Страната се ръководи от хора, които ясно разбират това и трябва да сте много благодарни“, допълни генералният директор на Digital Europe Джон Хигинс.

По думите му навсякъде, където има партньорство между държавата и частния сектор, има ясен успех в електронното управление.

"Тук не става дума за отделни личности, а за екип, защото за създаването на единния цифров пазар трябва да работим като тим“, обобщи той.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак претоплени манджи, за да блее от щастие овчия електорат! както и съдебната реформа я ускоряват от има-няма 10-15 години. ефект никакъв. празни приказки, както винаги.
4
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
ДЪРЖАВНИК... - ще управлява още два мандата...
3
1
 
8
 
! Отговори
azчо преди 9 години
Как точно ще сложат камерите тихичко, като го обявят в медиите?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ли им е най-голямата грижа на тез хора как ще гласуваме на изборите. Колко ще ни струва това удоволствие и свободното право да гласуваме защо трябва да ни струва нещо.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТРЯБВА НИ ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО, НАЦИОНАлНО ОТГОВОРНО, ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ОБИЧА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД!