Местан за майчиния език. Показа акт – 681 лева, но не от 681 г.

"С този акт ни се казва - това е нашата страна, вие сте чужди елементи"
Обновена: 22 апр 2015 14:01 | 22 апр 2015 11:24,
292
Местан за майчиния език. Показа акт – 681 лева, но не от 681 г.
Снимка: архив, Булфото

ДПС обеща подкрепа на кабинета по стратегически въпроси за страната срещу изваждане на национал популизма и фашизма от управлението. Това стана по време на откриването на новата сесия на парламента, което по традиция стана с партийни декларации.

Лидерът на ДПС Лютви Местан посвети времето си на правото на агитация на майчин език. Той обясни, че кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън прави кампанията си в Tweeter на испански език с испанските си избиратели. Шефът на движението показа и няколко наказателни постановления, наложени на него и негови колеги за агитация на турски по време на последните избори.

Местан акцентира, че един от актовете, издаден от областния управител на Пловдив, бил на стойност 681 лева.

"Какво казва този местен гаваз - 681 е година е годината на създаването на България. С този акт ни се казва - това е нашата страна, вие сте чужди елементи и ако искате да живеете в нея ще се откажете от съкровеността си и идентичността си", разтълкува лидерът на ДПС.

Той напомни и че има внесени промени в Наказателния кодекс, с които агитацията на майчин език вече да не се наказва с глоба, а със затвор от три до шест години. "Това ли е разбирането ви за върховенство на закона? Ако не – защо не чух дума коментар от въздесъщите демократи от РБ или от ГЕРБ", попита Местан.

Той предупреди, че тече опасен процес, при който дясното все повече се идентифицира с национал популизма. "Поведението на партньорите ви е чиста проба фашизъм и неонацизъм", обърна се още Местан към ГЕРБ.

Той припомни и намерението на управляващите да правят промени в Конституцията. Според него измененията биха могли да бъдат много по-дълбоки от вече заявените. ДПС разкритикува мнозинството, че с промените обслужва повече частния си партиен интерес и по-малко обществения.

Местан припомни и заявеното от кабинета, че от успеха на съдебната реформа ще зависи стабилността на кабинета. "На какъв кабинет. На този, зад който стои политическа сила, която вижда гласа на мюзеина вой на животни, която определя различието като човекоподобни същества", каза той.

Местан обяви, че партията му готова да подкрепи стратегически решения, свързани с българския национален интерес. "Но това минава през ясния профил на управлението на страната – то трябва да се освободи от национал популизма и фашизма", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.