ДПС зове за натиск за разследване отвън на КТБ

Процесът се бавел и настояха той да бъде спешно ускорен
Обновена: 23 апр 2015 14:03 | 23 апр 2015 13:46,
8
ДПС зове за натиск за разследване отвън на КТБ
Йордан Цонев. Снимка: архив, БулФото

ДПС призова за обществен натиск за ускоряване на избора на международна фирма, която да проследи финансовите потоци от КТБ. От движението са недоволни, че процесът се бави и настояха той да бъде ускорен.

Наемането на международна разследваща фирма е старо искане на ДПС. С едни от последните законови промени Фондът за гарантиране на влоговете бе задължен да избере такава.

Още по темата

Днес стана ясно, че Фондът планира да проведе обсъждане за търсене на международни кандидати. Шефът на Фонда Радослав Миленков пратил писмо до ДПС в отговор на тяхно запитване. В него той пише, че екип на адвокатски кантори ще търси фирмите, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, за да извършат действия по проследяване на активите на КТБ.

„Вече е възложено изготвяне на правен анализ относно предоставяне на информации и разкриване на банкова тайна от временните синдици и разследващите“, пише в писмото. От него става ясно и че предстои да бъдат финализирани условията за ангажимент с въпросните фирми, изпращането им до тях. До седем дни след това фирмите трябва да отговорят с план за действие.

След това Фондът ще направи анализ и класиране на предложенията, събедесване и уточняване на график. Накрая ще е подписването с избрания кандидат, става ясно от писмото на Миленков.

„Много държим това да се случи, защото нещата, които стават преди квестурата, след квестурата и след отнемане на лиценза за КТБ, са доста притеснителни и смятаме, че трябва да бъдат предприети всички възможни мерки масата на състоятелността да бъде такава, каквато е по закон“, каза депутатът Йордан Цонев. Той допълни, че всички действия за вторично източване на активи от КТБ трябва да бъдат пресечени.

Цонев обясни и че в момента се изготвя правен анализ от страна на БНБ и финансовото министерство за това дали определянето на датата на фалита на КТБ има някакво отношение към масата на несъстоятелността. Той допълни, че в кратък срок БНБ и прокуратурата може да решат дали да обжалват датата на обявения фалит.

ДПС обясни и че заради мащабните операции с прехвърляне на активи от страна на Цветан Василев изборът на международна разследваща фирма трябва да стане възможно най-бързо. „Искаме да има обществен натиск върху органите, които трябва да направят това“, призова Цонев.


8
Още по темата: ДПСКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
dimcho преди 7 години
kakvo davi kaja vsi4ko e politika
5
2
 
0
 
! Отговори
чичо пей преди 7 години
Каквото имаше за крадене го окрадаха,заметаха си следите и вече ако иска и ''АЛЛАХ''да проверява. Ако на това не му се вика гьонсуратлък пак добре'
4
3
 
6
 
! Отговори
ОТЕЦ РАЛФ преди 7 години
ЕЙ ТОЗИ ТОЗИ С ОЧИЛАТА И ПРИЯТЕЛЯ МУ ОТ БУРГАС - НЕ СА ЛИ ОТ Д.П.С. ЕДИНИЯТ МАЙ Е СЛЕДСТВЕН ЗА ДАЛАВЕРИ . ДА МЛЪКНЕ РЕЗАКА А И ДРУГИТЕ ДЕТО НИ ХВЪРЛЯТ НЕ ПРАХ , А ПЕПЕЛАК В ОЧИТЕ .
3
0
 
6
 
! Отговори
АЦЕТО преди 7 години
Нали управляващите трябва да изберат проверяващи,които да извършат честна ,бърза и стриктна проверка ,защо ли ми се струва,че не им се иска това да се случи,коя ли е причината
2
1
 
13
 
! Отговори
наивник преди 7 години
Стига сте били наивни, истината за КТБ никога няма да излезе наяве, Кой е виновен за фалита, Коя партия колко пари е имала. Всички от политическия елит са вътре у кашата, дори и Цветан Василев е вътре, Искров, Цацаров, разиграва се един цирк
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се вижда ясно решение на катастрофата с КТБ и утре същото ще се повтори с фалита и на друга банка и пак грабеж и теглене на нови държавни заеми за да се спасяват богатите. Изходът е да се излезе от ЕС за да се спрат съдебните дела срещу България и да се вкара контрола на БКП върху банковата система от преди 1989 г. когато имаше само една банка БНБ и можеше да се контролира банкерите и вложителите да не крадат с кухи фирми и държавна помощ при фалит.