Синодът писа до Борисов, иска предмет "Религия"

"Да не лишаваме децата от правото да изучават своята религия"
78
Синодът писа до Борисов, иска предмет "Религия"
Патриарх Неофит. Снимка: архив, БТА

Светият синод призова за въвеждане на религиозното образование в училище в писмо до премиера Бойко Борисов.

Според архиереите изучаването на учебния предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата.

В момента парламентът обсъжда проект за нов Закон за предучилищното и училищното образование.

"Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище. Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно", допълват от Светия синод.

От там уточняват, че това възпитание трябва да става в съгласие с убежденията на родителите, и в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат, а за невярващите – образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми.

В писмото се изтъква още, че е изконно право на всеки човек както да изповядва свободно вярата си, така и да придобива знание и информация за нея, което е гарантирано от множество международни правни актове и от конституционните норми на страната.

"Никой не може да стане насила вярващ, но и никой не бива да бъде лишаван от правото да изучава и да знае основите на своята религия, за да може да прави самостоятелно и свободно информиран избор", заявяват архиереите.

От Светия синод подчертават, че духовно-нравственото възпитание на децата е обща грижа на държавата, църквата и семейството, и историята показва, че е най-добре, когато тези институции си взаимодействат и си сътрудничат в това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако тук не действат популярните платени "***", наистина антицърковната пропаганда, която съдържа много клевети, много откровени измами и малко верни неща, е свършила твърде добра работа за доубиване на българския православен етнос.
38
11
 
3
 
! Отговори
не е истина преди 9 години
Много ИД*ОТИ, АТЕИСТИ(НЕОСЪЗНАТИ САТАНИ*ТИ) в този портал.Не знаят дори имената на прадедите си.Ако можеха да ги питат щяха да разберат, как двама братя не се съюзили и паднали на колене всички българи. така 5 века нямали никакви права. Сега имст и търсят ДЕМОКРАЦИЯ, скачат и викат:"кой не скача е червен".Що,не скачате,сега? ЗАЩО?ТЪ*АЦИ,когато дойде НСР ще се кланяте на жив идол. Този път няма да са 5, а 666 века.И никой няма да Ви пита,дали позволявате изучаването на РЕЛИГИЯТА НА НСР
37
8
 
4
 
! Отговори
Мара преди 9 години
Ходете хора в православния храм ,това е пътя изпитан...
36
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре би било, ако се направи добре. Иначе ще е автогол, но трябва да се опита. От някъде трябва да се почне, ако не е твърде късно за започване. Дано Господ даде на народа ни още мирни и спокойни дни, в които да протече още някакво съзиждане, защото от Църковна гледна точка изминалите 25г. не бяха елементарно продължение на 45годишното разрушаване на българския етнос. Протекоха и още текат положителни процеси, макар и твърде слаби. За всичко се иска време и работници.
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетох маса коментари и се ибедих отново, че в България масово хората са атеисти. Вие сте срам за Православието!
34
1
 
6
 
! Отговори
Няма да мине! преди 9 години
Да бе! Отдавна беше време да има медресета, в които учени в Саудитска Арабия ходжи да проповядват правата вяра! И вещи талмудисти да просвещават дечицата в нравствените добродетели на богоизбрания народ, да пеят химни на иврит! Протестантски пастори да възпитават простите православни в Христовата вяра, като по-късно получили я, следователно, ъпгрейдвана, от вярата на дедите им, идваща от зората на историята. Нашите брадати правятвсичко, за да докарат "добрините" от чужбина, наместо да работят!
33
2
 
4
 
! Отговори
аполион преди 9 години
предмета трябва да се казва:мистерий,загадки или предсказания,за да имат децата интерес към библията.което е и самата истина
32
8
 
7
 
! Отговори
скоро ВОЙНА преди 9 години
Сега,разбра ли Неофите,че Бойко е проста ТИКВА. Не можеш го подкупи с един орден.Неговата власт започва от МАГИСТРАЛАТА и свършва с ***. Нито можеш да се пребориш с хората в онази сграда във формата на ВАВИЛОНСКАТА КУЛА. Няма шанс за тази държава. Ние наблюдаваме от времето на двамата братя Шишман. Днес е още по-зле. Скоро мизерия, болести и миграция ще доведе до ново и трайно падение. Когато това стане, децата на днешните радетели за СВОБОДИЯ ще учат задължително под строгостта на меча.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TRIABVA !
30
1
 
6
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
това нещо вярата или го имаш в себе си или го нямаш. то не се учи. а без вяра религията е просто философия. това нещо вярата е неразривно свързано с ума и мъдростта. да търсиш мъдрост в тийнейджър е все едно теле под вол. храмът е в сърцето и Господ е в ума. на никого не му трябва религия за да вярва ако иска да вярва. всеки е свободен сам да избира пътя си.
29
11
 
6
 
! Отговори
ЧАР преди 9 години
АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е МНОГО ХУБАВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАЩОТО ВЯРАТА НИ КАРА ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ А НАПОСЛЕДЪК ТОВА ИЗЧЕЗНА ОТ ДУШИТЕ НА ХОРАТА. ПРЕКАЛЕНО МНОГО ОСВИРЕПЯХМЕ И СТАНАХМЕ МНОГО ЗЛИ А ТОВА НЕ Е ХУБАВО.ТРЯБВА ЧОВЕК ДА ВЯРВА В ДОБРОТО !
28
2
 
1
 
! Отговори
Мара до пешо преди 9 години
пешо ,внимавай пиша се с главна буква!?И така пешо не внимаваш в час,като ми подхвърляш разни листчета ..с ..т.е. изучава се история на религиите
27
5
 
6
 
! Отговори
Аз съм си преди 9 години
Защо да не се изучава религия в училище? Но може би в 11-12 клас. Ама не да се учат каноните на тази или онази църква? Защо не се направи предмет История на религията? В него спокойно порасналите вече деца, могат да дискутират как християнството е откраднато разните си празници и свещени символи. Така и другите модерни религии. Нека да научат на колко години са тези вярвания, да разгледат как са се зародили различните религии, през колко джихада и кръстоносни походи е минал света.
26
1
 
9
 
! Отговори
пешо до мара преди 9 години
ако мислиш, че със задължително обучение по религия ще се намалят наркоманите, значи си невероятно наивна и се лъжеш потресаващо. впрочем, откъде ще дойде този свободен час за една религия седмично? кое да намалят? българския ли, че са много грамотни децата? или математиката, че и без друго са твърде умни и логически разсъждаващи? може би спортът, че не са достатъчно дебели? или информатиката, дето и без друго я няма, щото ти в тоя живот няма да ползваш компютър...
25
1
 
18
 
! Отговори
Вярващ преди 9 години
Най-доброто възпитание ще бъде,когато Синодалните старци насочат грижите си към бедните и болните!При толкова имоти къде са Ви кухните за бедни,сиропиталищата,лазаретите?Кой искате да Ви вярва като се грижите само за търбусите си?
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да позволят на църквата да провежда СИП-ове веднъж седмично, които църквата да финансира като преподаватели, а училището да осигурява само стаи.
23
2
 
5
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Според мен трябва да се остави шанс на всяко дете да избере своята религия, не е нужно някой да им я налага !
22
7
 
1
 
! Отговори
Мара до пешо преди 9 години
По добре с това учение, за да се спасят и оцелеят,отколкото с наркотици по улиците
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат да се организират неделни училища към храмовете и там да се изучава религията, тя няма място в едно светско училище!
20
8
 
3
 
! Отговори
папа преди 9 години
Защо не като предмет религия - християнство, ислям, юдаизъм. Все пак подрастващото поколение трябва да се научи малко на морал и духовни ценности, защото днешните младежи като ги гледам тези думи са им доста непознати и тотално деградирали.