Депутати не се разбраха за одържавяването на НЗОК

Москов пък иска държавата да контролира парите си
29 апр 2015 20:54,
17
Депутати не се разбраха за одържавяването на НЗОК
Снимка: Булфото, архив

Депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване не се разбраха дали да се увеличи квотата на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). След разгорещени дебати народните представители не постигнаха консенсус, гласувайки с 8 гласа „за” и 8 гласа „против”.

Припомняме, че предложението на здравния министър, одобрено от кабинета, предвижда увеличаване квотата на държавата в надзора на Касата с двама души. Липсата на консенсус днес препрати крайното решение в пленарна зала.

На днешното си заседание здравната комисия продължи с второ четене на мащабния законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване.

Както и по време на обсъждането в Тристранния съвет, текстът на Петър Москов за увеличаване квотата на държавата в надзора на НЗОК с двама души предизвика много противоречиви становища.

БСП и ДПС гласуваха против предложението, като обявиха, че на практика това представлява одържавяване на фонда и обезсмисля съществуването на Надзорен съвет.

Работодателските организации и синдикатите също не се съгласиха с предложението на министъра.
От ДПС призоваха министъра да не допуска това да се случи с Касата и защитиха позицията надзорът на здравния фонд да остане в настоящия си състав. За повече чуваемост, повече присъствие на бизнеса и по-малко присъствие на държавата призова от името на партията депутатът Джевдет Чакъров.

Неговият колега Хасан Адемов изтъкна, че това е „некоректно предложение” и би нарушило равнопоставността между страните. По думите му, ако поправката мине, държавата ще може едностранно да взема решения, които може и да са в ущърб на здравеопазването. Това е лоша и вече отречена практика по света, посочи Адемов.

Народният представител от БСП и заместник-председател на комисията Емил Райнов посочи, че партията ще гласува против предложението, защото то означава одържавяване на средствата на българските граждани, които "по всяка вероятност пак ще отидат в Министерството на финансите", каза той, визирайки прехвърлените в държавния бюджет 1,5 милиарда лева от НЗОК преди три години.

От Патриотичния фронт защитиха поправката. Димитър Байрактаров каза, че тя ще позволи на държавата да поеме отговорност за решенията на надзора и ще има от кого да се търси отговорност, тъй като сега няма от кого.
Хасан Адемов репликира с коментара, че за първи път чува, че държавата може да е по-добър стопанин на публични средства.

В защита на предложението си здравният министър Петър Москов посочи, че държавата трябва да има право да контролира средствата от здравните вноски, защото така ще се гарантира по-качествена здравна услуга за пациентите. Смисълът на контрола от държавата е да не се стига до актуализация на бюджета в края на годината, каза Москов, призовавайки за подкрепа на текста.

„Със системата на здравното осигуряване се случва откровена кражба. Важно е държавата да има възможността да контролира процеса. Не лекарите крадат, а шайката около Касата и болниците, които точат, без да водят до ясен резултат”, коментира Москов.

От Българската търговско-промишлена палата обясниха, че са против, защото се нарушава трипартитния модел на управление, който е международно признат стандарт. Васил Велев, председател на АИКБ каза, че гласовете на бизнеса ще се обезсмислят, ако предложението се гласува в този вид.

КНСБ също категорично отхвърли предложението на Москов. От синдиката заявиха, че ако поправките бъдат приети, синдикатът ще преосмисли участието си в надзора на НЗОК.

Още по темата четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Абе Москов, що не вземеш да ходиш да си лекуваш зависимостта от наркотиците....
10
0
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
А защо беше нужно създаването на НЗОК? В Конституцията е записано, че имаме право на безплатно и достъпно здравеопазване и образование. Касата освен да глобява болниците за изпуснати запетайки в документите може да обърне внимание на качеството на лечение в болничните заведения
9
0
 
1
 
! Отговори
lili преди 8 години
Тази "идея" е от 4-5 години. А реформата посредством КОНСОРЦИУМИ на лечебни заведения е обмислена още преди 2010г и щеше да се въведе от министър на ГЕРБ-Нанев-четете в Пулс статия от 02.02. 2010г.! едно към едно!И тогава и сега МИСЛИТЕЛИТЕ в Парламента са Десито, Дариткова, Лъчо мозъка и други.puls.bg/health/news/news_3627.html
8
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Москов много ми е интересно как държавата ще контролира по- добре здравните вноски на хората? Отново може би като източи НЗОК само, че не с 1,5 милиарда, както направи Борисов при предишното си правителство, а може би с повече. За да има реформа въведете здравни карти на хората, по които да се превеждат сумите от осигуровките, категоризирайте болниците и нека хората сами да имат право на избор къде и какво да си лекуват. Подобрете условията в болниците, закрийте НЗОК- това е решение и реформа
7
1
 
2
 
! Отговори
Ллумпенщилцхен преди 8 години
БСП е против одържавяването. Буахахаха, тия *** ако могат да обяснят изобщо какво искат...!!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взетите назаем пари трябва да се връщат.Невръщането им си е чиста кражба!Нормално е полицията да се занимава с крадци.Идеята за права и свободи на крадците не е добра.
5
1
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
държавата трябва да има право да контролира средствата от здравните вноски, защото така ще се гарантира по-качествена здравна услуга за пациентите-----------------И откъде следва това твърдение, господин Комунист Ксенофобов?
4
1
 
3
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Няма угодия. Приватизирахме ЕРП-тата: РЕЕЕЕЕЕЕВ! Запазване/увеличаване на държавния дял в НЗОК: РЕЕЕЕЕЕВ. Ние сме егати малките дечица. Наистина сме си заслужили всяко едно правителство досега. Айде поревете и срещу това;)
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво сте се замислили за одържавяване, раздържавявани и други, просто откраднете парите, както го направиха борисов и дянков в първото издание на мафиотския "кабинет" Будоф!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ldealistЩо така? Че д-р Москов и сие са си били винаги такива. Както и Костов и костовистите. Просто едни демократи от сталински тип. При вас има монолог но не и диалог.
1
4
 
6
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
До моя съпартиец д-р Москов: другарю Москов, доживяхме старите костовисти да чуем болшевишкиидеи от човек на ДСБ. Срам, позор ....оставка. Толкова съм те защитавал, а ти ни опозори!