Може и 1400 лв. пенсия, но през 2029 г.

Дали ще скочат заплатите е рано да се каже
88
Може и 1400 лв. пенсия, но през 2029 г.
Снимка: Булфото, архив

"Не съм склонен да отстъпя от въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни". Това заяви по Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин.

Още по темата
„Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид. Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет”, подчерта той. 

Калфин увери, че е осъществим примерът, даден от него по-рано, според който 50-годишен мъж, получаващ 1300-1400 лева заплата в този момент, през 2029 година ще може да се пенсионира с пенсия от 1400 лева.
 
„Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако се приеме пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета", аргументира се той.
 
„НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект. Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават", изтъкна министърът.
 
Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата в скоро време.

„Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос”, заяви Калфин.
 
По думите му АБВ е за прогресивното облагане на доходите.

"Това е едно от ясните ни различия с другите участници в управлението. Колегите от ГЕРБ, Реформаторския блок, а доколкото знам и от ДПС, са абсолютно против всякаква промяна в плоския данък, припомни вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В икономиката се използва една латинска сентенция- ceteris paribus (при равни други условия). Защо ли Калфин, който е икономист ако не се лъжа не я споменава?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може,ама през 2029 един хлб ще струва 14 лв. или 7 евро.Тоя Калфата какви ги смята?!
25
0
 
12
 
! Отговори
Черноглед, но Истина преди 8 години
Ей, стига лъгахте Народа бе да ви е....ба п....та майна.... Предизборно лъжете... Нищо няма да дадете... Живот на заем живеем... Кво лъжеш??? Тия пари от къде като няма производство.... Нали трябва фабрики заводи селско стопанство.... А България има 50 милрд. Лева БВП... от които половината се краднат... Бегайте с глупости че е дошло да к...ра от ЛЪЖИ!!!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ ЩЕ ЗАБРАНЯ ПЕНСИЙТЕ ЗА КОМУНИСТИ ОЩЕ СЕГА крадаха 45 години сега СИНОВЕТЕ ИМ крадът 25 ПОТОМСТВЕНИ РАЗБОЙНИЦИ
23
0
 
13
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Може и 3400 лв. пенсия, но през 2059 г.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Символа * да се чете ром_и
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава няма да ИМА ПЕНСИЙ изобщо
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такъв размер пенсии сме ги вземали по времето на Костов. Искаме повече.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЪРТИ *** МИЛИОНЕРИ КРАДЦИ ДЕТО ГРАБЯТ НАРОДА ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ! *** НАРОД ДЕТО ГИ ТЪРПИ!
18
0
 
13
 
! Отговори
еРекторална единица преди 8 години
1400 лв?! Този явно е чел "Утопия"-та на Томас Мор...Айде стига с глупостите, а?!Не ви вЕрваме! Нито на вас, нито на другите... Вашия живот е уреден, благодарение на нас - избирателите... Сега е ваш ред да уредите нашия живот... Но май като гледам не можете, а и не искате... Така че спрете да говорите глупости и вършете нещо полезно, а ако не можете (или не искате) си ходете в къщи!
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще стане това бе ***? Като в нашия град една гинеколожка е споделила че, само за месец април е регистрирала 50 нови бременни *.Питам: Какви детски и какви пенсии ще взимат тези? Когато станат повече от нас. За това явно Калфин не е помислил.
16
0
 
11
 
! Отговори
Лъже ,кат'дърт преди 8 години
И * ли ще я изработят тази пенсия , а *** ?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А хляба ще струва 100 лв.
14
1
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
А колко ще е инфлоацията до тогава?! И изобщо ще има ли пари за пенсии, защото както вървят нещата мога да се хвана на бас, че определено до тогава ще сме фалирали... Всички - и държава и народ...
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демек след 14 години,тогава сомалия ще е първа икономическа сила в света.
12
1
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Типично обещание за светло бъдеще от член на БСП-АБВ . Вече 50 години го чакаме сега още 50 ще го чакаме и накрая нищо. Калфин и дружина с 2 000 лв. пенсии , а баба Гицка с 200 лв.
11
1
 
6
 
! Отговори
Дъ Бест преди 8 години
1400 лв много добре , при цена на хляба 50лв - пак ще си мизерстваме
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ключът за палатката е в плоския данък. Всички държави, с които се сравняваме имат прогресивно подоходно облагане. С малки приходи няма големи разходи, разберете го.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При толкова некоректни работодатели,които масово осигуряват на минимална заплата,а бутат отделно в пликове остатъка,не виждам от къде ще дойдат пари за подобни пенсии!Така че Калфин да не се прави на луд,ами да вземе драстични мерки срещу сивия сектор!Ако това не стане,всичко е вятър и мъгла!
8
1
 
19
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Преди десетина години имаше същите обещания за 2014-15г. "Като влезем в ЕС до 8-9г. Заплатите и пенсиите ще са се изравнили с ЕС"Не е важно каква ти е заплатата, а какво може да си купиш с нея.