Борисов отпуска 500 хил. лв. за археологията в Плиска

29 милиона лева пък даде за отсечка по "Хемус"
36
Борисов отпуска 500 хил. лв. за археологията в Плиска
Снимка: архив Булфото

Половин милион лева отпусна правителството за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. Ангажиментът беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ в началото на месеца.

Ще бъдат финансирани 5 археологически обекта, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова след среща при премиера Бойко Борисов с директора на НИМ Божидар Димитров, кмета на Каспичан и археолози.

Павлова обясни, че след инвестицията ще имаме завършена туристическа атракция, част от която ще е готова още това лято.

"Надяваме се, че на 15 юли ще пуснем новата отсечка от АМ "Хемус“ - участъка Белокопитово – Каспичан с големия пътен възел, за да може още това лято туристите да посещават поне част от тези археологически обекти“, каза министърът.

Правителството одобри днес допълнителни разходи по бюджета на регионалното министерство в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството в участъка "Белокопитово-Каспичан”.

Петте обекта са Свещеният кладенец, тайни входници - тунели, които водят от крепостните стени към дворцовия център и са много добре запазени, кръгла каменна площадка – вероятно манеж за обучение по конно майсторство, също добре запазена, малко дървено укрепление с баня и дворец, сграда в югозападния ъгъл на вътрешния град със застроена площ около 700 кв. метра.

Обектите са разнообразни и близки един до друг, коментираха археолози. Присъстващите на срещата се обединили около мнението, че трябва да се подберат няколко обекта, в които да се инвестира, а не да се разпиляват средствата.

Плиска е била буквално ликвидирана до основи, ако сега стърчи нещо тук-там, то е в резултат на реставрации, каза директорът на НИМ Божидар Димитров. Той уточни, че ще отговаря за реставрацията на Голямата базилика, изградена от огромни каменни блокове, която възвърна функциите си на църква, макар и все още в руини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
vojda преди 9 години
Що за заглавие е това борисов отпускал пари, нали са наши пари от наште данъци несъм против да се развива и културата но недейте да пишете такива заглавия че цял свят ни се смее вече....
18
2
 
7
 
! Отговори
хайде преди 9 години
аз от три години имам грижи-да се грижа за болното си дете,ами вие бе българи -хубостници мълчите и оковите ви тракат -борисов дава -чии пари,борисов каза,пеевски реши,какви сте вие бе хора -*** ви в устата всекидневно и вие сладко преглъщате и даже им излизвате задниците,църквата решиле крадеца да се споменава в литургия-мълчание,рашидов говори и обижда -пак тишина-2 милиона се изнесоха ,още 3 да се изнесат да си остане борисов с ромите и да си се управляват,за лилето не ми се говори...
17
2
 
7
 
! Отговори
Шивача преди 9 години
Борисов къде е Рашидов ,липсва ни.Този човек е пълен със знания и история искаме си го.Това за Плиска си е работа на едно друго Министерство а не на М.П Б.Борисов.Поболя се човека от кукозели и кукодали,от дребнави човечета.Пък и този кукозел с тази грозна Тепавичарова какво искаха, да станат знаменитости ли,нито е хубава ,нито талантлива.Участва в сладникъв комедиен сериал и толкова вдървено голамата актриса,голямата кукозелка.Мълчат като посрани ,нараниха ни Министъра и го поболяха,безлични съ
16
11
 
1
 
! Отговори
Ювиги преди 9 години
Ами Борисов ги отпуска , защото без санкцията на министър- Председателя няма как да стане щом не са планирани ! А защо Орешарски нищо не отпускаше , а само крадяха с г...си , един километър път не направиха , затлачиха всички обекти , спряха им парите от Брюксел , а за археология изобщо пожарникарския син от Бобов дол (с. Фролош) изобщо не е чувал !!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 9 години
Аз пък отпускам два лева на Веждьо да се обръсне.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с измислиците, че този *** ДАВА нещо! Аман от продажни журналисти. Боко нищо не е давал и няма да ДАВА. Харчат и крадат безобразно НАШИТЕ пари!
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако чакахме Вол Сидаров да даде пари,щеше да се наложи да почакаме още няколко века.
12
3
 
10
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 9 години
Не жалете пари за Плиска- тя е национален стратегически обект от световно значение- там са скрити тайните нанашите деди,там са доказателствата че Българите са бели цивилизовани европеиди,а не кривокраки монголци от степите! Дайте за нея повече пари- тя го заслужава! Дайте милиони ако трябва- направените в Плиска инвестиции ще се изплатят на България ХИЛЯДОКРАТНО!
11
3
 
16
 
! Отговори
. преди 9 години
Този бойко (нарочно е с малка буква) ще да е мулти милионер и филантроп, щом продължава да отпуска милиони наляво и надясно от собствения си джоб!!! Щото досега не съм прочел статия или чул новина, в която той да е замесен и да не проличало неговото ВЕЛИКОДУШИЕ.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че е Бащицата да се смили и отпусне кинтите. Обича той историята и археологията, обича културата и дава от сърце! Нека славим този наш Титан на Мисълта и Науката, този Крали Марко на Българския дух защото ако не беше той, знаете ли къде щяхме да сме сега? Да ние сграбчила Руската Мечка а сега имаме приятели от Америка които винаги ще ни помагат в добро и зло.
9
2
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Нали религията е отделно от Държавата . Защо Борисоф ще раздава нашите пари за мнастири?
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Борисов отпуска 500 хил. лв. за археологията в Плиска""Половин милион лева отпусна правителството за археологически и реставрационни дейности първата българска столица Плиска"Г-жо Автор, как е възможно такова тотално разминаване между заглавието и още първото изречение на статията, автор на която имате чест да сте Вие.Това са две коренно различни изречения: Борисов може да даде от собствения си джоб, като пусне един SMS, примерно.Но "...отпусна правителството..." е вече друго.
7
2
 
21
 
! Отговори
Злати преди 9 години
Друго си е Борисов да 'отпуска' моите и вашите пари....
6
1
 
9
 
! Отговори
ашколсум преди 9 години
Бравос и машшала. Шъ облажат кокалджиите ами тл за едно дете *** две пържолки а за многоо кокали и Банкети руждито трябва да прави. И така е . ейй воле воле и ти коджа кафълъ имаш и теб трябва да раним.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, чак пък да знаят какво е лента на Мьобиус, много ще да са интелигентни.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Те го мерят по мьобиусова повърхност, какво разбираш ти от пътни възли
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ТАЯ ТИКВА СИ РАЗДАВА МИЛИОНЧЕТА КАТО ЧЕ ЛИ СА МУ БАЩИНИЯ. ДОКОГА БЕ ОВЦЕ ЩЕ Я ТЪРПИТЕ ТАЗИ ТИКВА ДА ВИ ПРАВИ НА МАЙМУНИ? *** ТИ НАРОДА *** ТИ ДЪРЖАВАТА *** ТИ УПРАВНИЦИТЕ.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъркаш 3!!! Това не са наведени лакеи, а гордо вирнати ***! Мисли позитивно бре!
1
3
 
24
 
! Отговори
A стига бе.. преди 9 години
Той от личните си пари ли вече взе да дава.Поздравления.хахах