ДПС осъди етническия екстремизъм в Куманово

Това не е проблем само на Македония, а на ЕС, смята Местан
10 май 2015 16:09,
53
ДПС осъди етническия екстремизъм в Куманово
Снимка: БТА

ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата, независимо в коя точка на света. Така председателят на партията Лютви Местан коментира случващото се в Куманово, Македония, цитиран от БТА.

По думите му събитията в македонския град Куманово актуализират стойността на българския етнорелигиозен модел.
 
"Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", посочи той.

Лидерът на ДПС отправи призив към всички политическите сили да заровят езика на омразата. Според него ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз би решила проблемите с историческите наслоения в региона, предизвикани от различни конфликти. Той изрази надежда политическата криза в Македония да бъде овладяна, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт.

Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, това е проблем на балканския регион, на целия Европейски съюз, а случващото се там трябва да бъде урок за българските политици, които трябва да запазят етническия модел и гражданския мир, отбеляза той.

Лидерът на ДПС и народни представители от парламентарната група на партията участваха в Първия събор на родолюбието, който се състоя в златаришкото село Горско Ново село. Съборът е под наслов "Заедно срещу омразата" и е организиран от областната организация на ДПС във Велико Търново. В населеното място живеят над 500 души, представители на пет етнически групи - българи, власи, помаци, роми и турци, посочиха организаторите на събора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
40
 
! Отговори
V преди 8 години
Местан, аз нямам проблем с етническият модел в България, който спазва закона живее достойно и в равенство. Обаче Местан ти имаш проблем, говориш на турски по митингите и като получиш глоба за нарушение на закона я размахва разярен в парламента. Така че внимавай ти какво правиш!