Промяната в Конституцията е въпрос на дни, видя Кунева

"Не сме втора категория хора за втора категория сигурност"
Обновена: 15 май 2015 11:51 | 15 май 2015 11:47, Надежда Бочева
23
Промяната в Конституцията е въпрос на дни, видя Кунева
Меглена Кунева. Снимка: БТА, архив

Промяна на Конституцията и съдебна реформа ще има, въпрос на дни е, каза вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ.

"Всички в Народното събрание гласуваха за съдебната реформа, няма връщане назад, иначе ще означава, че някои от парламентарните сили са излъгали. Ако в седмицата, която идва, няма съгласие по всички въпроси и някои политически сили прилагат тактиката на отлагането, това означава опит да прикрият, че са против съдебната реформа", заяви тя.

Още по темата

Кунева отрече, че реформата ще се протака до октомври, за да бъде използвана като тема в предстоящите местни избори. Тя посочи, че в Конституцията трябва да бъде дадена възможност за законодателна инициатива при определено число поискали я граждани, подобно на правото на законодателна инициатива в ЕС.

По думите й e възможно до юни промените в Конституцията за съдебната реформа да минат на първо четене. Това ще е ясна декларация, че сме сериозни по най-важната тема, изтъкна тя и допълни, че това ще успокои опасенията на Патриотичния фронт, че управляващите отлагат реформата за есента.

„Ще се преброят хората, които гледат сериозно на държавата и които искат да сме в една „сива зона“, допълни вицеперимерът.

По темата за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) и необходимата за това подкрепа от парламентарните партии тя каза, че това ще е сериозна стъпка да се лекуват някои от сегашните несъвършенства – влиянието на прокуратурата върху съдиите и обратно. В някои страни ВСС не е разделен, но в България моделът не работи, смята тя.

По въпроса за мнозинството тя посочи, че предстоят сериозни усилия.

“Няма план “Б”, Конституцията трябва да се промени, Законът за съдебната власт трябва да влезе, трябва максимално да покажем национално съгласие по тази тема и съгласие на всички магистратски гилдии”, подчерта Кунева.

По въпроса за Шенген тя изтъкна, че имаме пълна готовност по така наречените „сини граници“. „Ние не сме втора категория хора, заслужаващи втора категория сигурност“, изтъкна вицепремиерът и за пореден път подчерта, че не трябва влизането в Шенген да е обвързано с реформата на съдебната система.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
zlatna minka преди 8 години
vse ima niakakvo prekrasno osnovanie za 20%DDS v RBG vmesto 2% :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
16
0
 
2
 
! Отговори
ллл преди 8 години
До Wire Само това ще ти кажа ..."МНОГО СИ *** САШЕ"...:):):)
15
0
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Не промяна в Конституцията Кунева, трябва промяна в начина на управление, трябва да спрете да крадете, трябва да се изхвърлят ДПС от управлението, трябва да се въведе задължително гласуване
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази неграмотна юристка и *** на ЕС, трябва незабавно да замълчи и да излезе от НС,ако има някакви остатъци от човешка съвест.
13
1
 
3
 
! Отговори
kan4o преди 8 години
Оправете малко снимката,колеги,ами то всичко и на криво,атя ще ми ОПРАВЯ конституцията!
12
1
 
3
 
! Отговори
демократор преди 8 години
Вече не вярвам на избори!За тая кифла до сега не съм чувал добра дума от никой,а някой я вкара в парламента!Изобщо,безнадеждна история!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Девойката от снимкатга е доказателство,че ни управляват умствено увредени от разпада на нискообогатения уран,употребен от американците при бомбардировките на Сърбия в края на ХХ век.А за уважаемия читател- уникално интересно "Четиво след брака": през гугъла: В шахматной партии, как правило, выигрывает тот, кто видит дальше. Кто способен правильнее просчитат
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До WireАКО СИ ЧЕЛ КОНСТИТУЦИЯТА, ИЛИ ДОРИ ИМАШ ИДЕЯ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОНСТИТУЦИЯТА, ВЕРОЯТНО НЯМАШЕ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам кой се гласи да я променя, по-добре не я пипайте.
8
1
 
1
 
! Отговори
Н преди 8 години
Тая си живее в собствен свят
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЧНО ТАКИВА НОМЕНКЛАТУРНИ ОТРОЧЕТА КАТО КУНЕВА Е НАЙ-ДАБРЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ОСНОВНИЯ ЗАКОН
6
5
 
1
 
! Отговори
Wire преди 8 години
С тези промени се цели просто БСП, ДПС и Атака да спрат да крадат сега и за вбъдеще, така че едва ли ще минат в парламента. Феодалите ще дадт инструкций чрез sms на бившата Тройна Коалиция как да гласува и всичко по старому.
5
1
 
4
 
! Отговори
зико преди 8 години
Не пипайте конституцията, тя си е добра, ама вас ви не бива и искате да е направите да ви е удобна от всякъде.Там е записано здравеопазването и образованието в РБ е БЕЗПЛАТНО защо не се спазва. Докторите ги направихте търговци.А до търговците се ходи с пари и много пари, иначе се преселваш в безкрайните ловни полета. Или от ЕС и Америка ви налагат за промяната.Американската конституция от основаването на държавата не е променена.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
изобощ не е нужно ВНС - нужни са 180 души да гласуват промени. За да се събеер ново ВНС трябав да се прекрати мандадтът на това ОНС, после нови избори, още 400 *** които още по-съмнително дали ще се разберат.....нека да променят конституцията сега .
3
0
 
1
 
! Отговори
gold batak преди 8 години
chudesno, prezidentite gi niama, chukaite, trakaite, bramchete expres cito remontite na constituciata, dokat bas bakam prezidentite sa izvan bg, da ne im uvredite sluhovite aparati.:-) i trevata im v gradinkata da okosite! :-) slava na bg trudov narod s 180 efro mesechna bg zakonna zaplata i vechna mu pamet v chetvartia sviat!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първа да се изгонят продажниците и мафиотите пък тогава промяна ...и трябва ВНС а тази червена кукувица, която затвори полвината АЕЦ не чакйте нищо хубаво от нея!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С "Пребоядисаните" човек най-много трябва да внимава! При тях лъжата и измамата са като Здравей-Здрасти...