Страни от Югоизточна Европа - обединявайте се!

Само така ще привлечем инвестиции, обяви президентът Плевнелиев
61
Страни от Югоизточна Европа - обединявайте се!
Снимка: БТА

Свързаността и интеграцията на Югоизточна Европа водят до видими позитивни резултати, регионалното сътрудничество функционира и бизнесът печели от новооткрития потенциал на региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Горд съм, че отношенията на България с държавите от Югоизточна Европа никога не са били толкова добри, колкото са днес - мислим и действаме отвъд националните граници, модернизираме се, работим за свързаност, общи клъстери и общи проекти", заяви президентът.

Според него сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост.

Пред участниците във форума президентът открои положителната роля на гражданските общества в региона.

"Именно желанието на хората за мир, демокрация, върховенство на закона и ефективни институции даде тласък на регионалното сътрудничество на Балканите. Водени от обща цел и споделени ценности, местните общности усилено работят за доверие и взаимодействат помежду си", заяви държавният глава.

Плевнелиев подчерта и важното значение на местните власти в процеса на сътрудничество.

"Българските общини са посветени на сътрудничеството с всички в региона, чрез съвместни проекти, в областта на културата, туризма, образователния и младежки обмен. Само заедно можем да разкрием потенциала на региона, като запазим неговата самобитност и многообразие", подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът припомни, че докато преди 20 години, когато балканските държави са били изолирани една от друга, днес интеграцията е видима и задълбочаването на търговско-икономическия обмен е доказателство за това.

"За последните 10 години увеличихме двустранния стокообмен между България и Румъния десет пъти, между България и Сърбия - три пъти, между България и Гърция - шест пъти", заяви президентът и посочи, че икономиките и хората се сближават.

Президентът приветства засилването на съвместните регионални инициативи и ролята на общините в тази насока. "Векове наред река Дунав разделяше Румъния и България. Днес имаме стотици общи проекти на регионално и национално ниво - числата са положителни и тенденцията сочи само нагоре", каза президентът пред участниците във форума.

"Сътрудничеството между съседните страни е най-мощният инструмент, особено за Югоизточна Европа. Уникално е усещането да видиш как хората от пограничните региони на "Желязната завеса" днес изграждат заедно своето съвместно, по-добро бъдеще", подчерта още Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че чрез солидарността, свързаността и енергийната ефективност регионите получават нови възможности за развитие.

"Бъдещето не идва по газови тръби. Бъдещето е в идеите и в иновациите, в мисленето отвъд границите. Стоя зад енергийната ефективност, диверсификацията и либерализацията", заяви президентът Плевнелиев, който отново се обяви в подкрепа на изграждането на Европейски енергиен съюз като нов мотор на европейската интеграция.

"Само заедно ще бъдем по-силни и ще привлечем инвестиции. Днес можем да направим разликата между изолираните, забравени региони на Балканите в миналото и потенциала на нашето сътрудничество сега", заяви още президентът пред представителите на местните власти от региона.

"България върви уверено по пътя на европейската интеграция. Членството в ЕС и в НАТО за нас е изпълнен национален идеал и стратегически приоритет", заяви още президентът.

Държавният глава посочи, че страната ни продължава по пътя на реформите и интеграцията и си поставя нови цели, сред които присъединяването към Шенгенското пространство, към Единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз, както и към преходния валутен механизъм ERM II за членство в зоната на единната европейска валута.

Повече от 380 представители на българските общини и над 160 делегати от местните власти и асоциации в Югоизточна Европа участват в годишната среща, която се провежда в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
70години комунизъм,а България напук на всичко я има!Всички мижитурки ще бъдат забравени,спомен няма да остане за тях.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най- простият човек избран да ръководи България в нейната 1300 годишнина ! Тоя я толкова *** система че чяк ме е срам като го дават по телевизията как излага България навсякъде ! Ами така ще е като е избран с гласовете на Костинбродската печатница
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луд. Те вече се обединиха - против нас.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахах чак го съжалявам.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По Македонския сценарий.....................
36
0
 
12
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Абе я го разкарайте тоя ***,че не мога да го гледам.Няма такъв смешен президент.
35
1
 
13
 
! Отговори
ники преди 8 години
Мистър Бийн пак говори небивалици.
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През последните години медицината постигна огромни успехи.Неизлечими болести вече се лекунат, но да си признаем, при случай като *** съвременната наука е безпомощна.
33
0
 
11
 
! Отговори
Поправка преди 8 години
Вместо - България върви уверено по пътя на европейската интеграция - да се чете *** върви по пътя на еврогейската деградация.
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев е най-тъпия президент в света. Въобще в галактиката...
31
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До АнонименГлавнокомандващ на гей парада.
30
0
 
20
 
! Отговори
СИД преди 8 години
Ти да видиш! Далай Лама дава акъл!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До историкКога Тодор Живков, е бил президент на България?Божидар Димитров ,ли ти преподава история?
28
33
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
В сравнение с Плевнелиев, Путин е едно *** гамно.
27
0
 
28
 
! Отговори
герберaстите преди 8 години
Кaи може този дa говори зa демокрaция след кaто е член нa БКП и изявен ултрa-комсомлски доносник???
26
0
 
19
 
! Отговори
гном преди 8 години
ха ха ха върховно пропуснал е само добавката под червеното знаме на комунизма еи заблудил сее човека казали са му че руският десантен кораб в средиземно море стоварва руските барети в бургас
25
32
 
1
 
! Отговори
Какво искате преди 8 години
повече от г-н Президента? Кога сме имали такъв свестен и точен държавен глава? За малко забравих че в България на свестните и нормалните им викат луди и ги засипват с обиди.И аз мисля че в началото беше избран от "шефа", но после се взе в ръце и започна да си върши работата индивидуално, защото според мен човека иска да ни изкара наистина от лай****ата и да бъдем нормална страна
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва ***...пак пръцка през устата ;))
23
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев е най-тъпия президент в света.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянци,във Вас ни е надеждата.Някой субекти трябва да се изринат от сцената.То бива резил,ама чак толкова...Провинцията няма кой да я чуе.С наще "независими медии".