Партиите се заклеха да не тролят. Но дали?

ДПС и "Атака" обаче не подписаха споразумението в парламента
20 май 2015 15:33,
102
Партиите се заклеха да не тролят. Но дали?
Снимка: БТА, архив

Пет от осемте партии в парламента се подписаха под декларация, че няма да използват платени коментатори, т.нар. тролове, за местните избори. ГЕРБ, РБ, БСП, ПФ и БДЦ разкритикуваха практиката формациите да плащат за коментари във форумите в интернет и така да клеветят политически опоненти и да се опитват да формират обществено мнение. Идеята за декларацията бе на депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев.

"Осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни коментари, имащи за цел да фрмират мапулативни нагласи в обществото", записаха в декларацията си депутатите.

В нея те декларират, че няма да използват умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани. Партиите се подписаха и под покана към активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение. Петте парламентарни формации призоваха всички участници в изборите да се присъединят към тях.

По време на подписването се роди идея да се покани международната организация "Прозрачност без граници" да следи за спазване на споразумението.

"Така ще имаме трета независима страна, която ще бъде арбитър", каза Георг Георгиев от ГЕРБ. Чавдар Георгиев от БСП подкрепи идеята, но допълни, че организацията може да е друга. Той поиска декларацията да се разшри и в нея да се подпишат и представители на медиите.

Патриотът Петър Петров пък разкритикува ДПС и "Атака" за липсата на подкрепа за документа.

"Две от партиите, които винаги са декларирали азиатската си ориентация, не се подписаха. Надяваме се медиите да ги принудите", каза той.

Депутатите обясниха, че споразумението им е първа крачка в дълъг процес за отказ от платените коментатори. Те обаче не можаха да отговорят на въпроса как ще бъде гарантирано изпълнението на това споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
12
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Поредната тъпня с етикет "Мейд ин Бугаристан"! ДПС и Атака поне са показали малко достойнство, като не са се подписали под всяка една глупост! Цялата политическа система функционира изцяло и само върху "***" - в нета, вестници, радио, телевизия, рекламна индустрия и пр. и пр.!И най-интересното, великата малоумност на тази декларация и подписалите се под нея е подчертана в последното изречение на горната статия!
14
13
 
4
 
! Отговори
Тролчо Тролев преди 8 години
Че аз ако не троля откъде копейки за парцуца ???
13
0
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
до 16На Морето гласа ще се продава за над 100 лева!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ и коалиционните им мижитурки се опитват да налагат цензура върху опозицията за да се задържат на власт.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИРК, ПЪЛЕН ЦИРК! НЕ САМО ЩЕ ТРОЛЯТ, А ТАКОВА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ЩЕ СЕ ЗАФОРМИ, ЧЕ ПУШАК ЩЕ СЕ ВДИГА!! ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ! И ДА СЛАГАТЕ ИМЕТО НА АТАКА ДА ТОВА НА ДПС ВЕЧЕ НЕ ВЪРВИТЕ ДНЕС.БГ.
10
3
 
6
 
! Отговори
Гном от ГЕРБ преди 8 години
Партията нареди всички *** до станем гномове, така ще спазим декларацията. Въпреки, че и да си нарушим думата, ще подменим някоя и друга бюлетина и пак ще сме на власт. Но чрез тази декларация, ще можем да контролираме свободата на словото в и_нет и да заклеѝмяваме критичните мнения по наш адрес, наричаѝки ги тролски атаки от страна на атака и дпс, които не подписаха декларацията
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че това ако се изпълни, форумите и новините ще останат без коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Алкохолик преди 8 години
Подписвам се, че няма да пия...в събота, неделя, и официалните празници.
7
0
 
5
 
! Отговори
пълен смях преди 8 години
Шитня!
6
0
 
8
 
! Отговори
увсъ от стадото преди 8 години
Ясно, спираме с троленето.А може ли дапродължаваме с възхвалата на държавата ни, на прехода и на реформите? Да казваме на народа колко добре жовее и да гледа напред към светлото бъдеще?Надявам се това да не е троене, а изграждане на позитивно мнение на стадото, т.е. народа.
5
0
 
17
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
айдеееее, нови 100000 безработни в България
4
0
 
14
 
! Отговори
Vkontakte преди 8 години
Одисей и *** , сега какво ще "работите" ?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как ще се докаже кой *** и кой не ***.--------Цялата работа е пропаганда и на всеки е ясно
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радан преди изборите заяви публично по ТВ, няколко пъти, че в никакъв случай РБ няма да участва в правителство с премиер Бойко Борисов.Така, че какво значение има какво е казал Радан ...
1
0
 
10
 
! Отговори
Властелинът преди 8 години
***, не ви вярвам!