Печатат бюлетините за местните избори в Румъния?

Манолова заподозря, че се цели промяна на Изборния кодекс
Обновена: 26 май 2015 13:59 | 26 май 2015 12:40, Камелия Цветанова
13
Печатат бюлетините за местните избори в Румъния?
Снимка: архив Булфото

Правителството не е готово с решението къде ще се печатат бюлетините за предстоящите през октомври местни избори и дори може да се стигне до вариант да потърсим услугите на печатници в Румъния. Това призна депутатът от БСП Мая Манолова, която присъства на среща, инициирана от председателя на парламента Цецка Цачева с участието на народни представители, представители на БНБ и на правителството.

Социалистката дори заподозря, че целта е да се промени Изборният кодекс, защото представителят на Министерски съвет е предложил да се върне старото положение, при което областните управители сами определят печатниците.

"Безобразията при това положение сме го гледали и това е компромис, който ние няма да направим, защото липсва какъвто и да е контрол“, зарече се Манолова.

При това положение става така, че докато някои политици си правят активна предизборна кампания, други просто си взимат наготово напечатаните бюлетини, смята тя.

"Явно тук мисълта е да пипнем кодекса и да махнем преференцията, а тя е огромна свободата за гражданите, от която не трябва да бъдат лишаване“, коментира Манолова.

Според нея факта, че срещата се прави в парламента показва, че някой иска да промени Изборния кодекс, но не уточни кого подозира.

Тя смята, че основният въпрос е защо чак сега, в края на май, правителството се сеща, че ще има избори съвсем скоро.

"Основателни са притесненията на БНБ, че трябва да печата голямо количество бюлетини. При национални изборите се печатат 8 милиона бюлетини, а сега трябва да са 18 милиона, но има още две лицензирани печатници, които не са са включвали в този процес и една в Пловдив, която може бързо да се лицензира.

Според Манолова при това положение предложението на РБ да се печатат бюлетините в Румъния на пример, може да се обсъди.

"Това малко ще засегне националната ни гордост, че България не е в състояние да си отпечата даже бюлетините, но ако тук няма да се справим, това може да стане. Имало и други страни, които са го правили. Според мен обаче ако има създаден икономически интерес за печатниците да печатат, те биха се снабдили с нужната техника“, каза още тя.

В крайна сметка на срещата е взето решение правителството и ЦИК да проучат какви са възможностите да се ангажират и други печатници и да се печатат бюлетините в чужбина.

Имало е и предложение да се купят допълнителни машини за печатницата на БНБ.

Никой обаче не е показал точни сметки колко би струвал всеки обсъждан вариант за отпечатването на бюлетините.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
еретика преди 5 години
Защо да несе печатат бюлетините и вЗанзибар за поефтино хем ще бъдат и без брак щом *** от Костинброд им е позволено да имат 30 процента брак
5
0
 
1
 
! Отговори
До № 2 преди 5 години
265 общини, всяка с различни бюлетини за общински съветници и кметове + кметове на кметства. Сега схвана ли защо се говори за 18 млн. бюлетини?
4
0
 
7
 
! Отговори
А в Костинброд преди 5 години
В Румъния официалните, а в Костинброд "допълнителните" :)
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХА! ИСКА КАРАДЖАТА.....ЦИТАТА ОТ ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ.
2
6
 
9
 
! Отговори
социолог преди 5 години
Мая Манолова е най противния и нагъл политик в България . Сега заради нея ще се чудим какво да правим . Да вземе тя да си ги печата . Вместо да лежи в затвора заради Костинбродския балон тя ще ми дава акъл . Боже с какво толкова сгрешихме та заслужихме такива политици .
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При национални изборите се печатат 8 милиона бюлетини, а сега трябва да са 18 милиона

Нещо не схванах. Как 18 милиона? Кога станахме над 20 милиона? В местни избори участват само живеещите в БГ. Пак яко ще се подменят бюлетини. Пак фалшификации.
Бюлетините трябва да са колкото избирателите + 10% за объркани, които след изборите да се връщат под бройка. Да видим при такава организация ще може ли да се правят далавери?