Предават архивите на разузнаването на комисията по досиетата

БСП против, обезсмисляло труда на "стотици отговорни разузнавачи"
27 май 2015 20:04,
64
Предават архивите на разузнаването на комисията по досиетата
Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че службата "Военна информация" ще предаде идните месеци архивите на военното разузнаване на Комисията по досиетата.

Документите съдържат информация за агентите ни преди 1989-а година. Мярката е заради необходимостта от спазване на закона, казват от Министерството на отбраната. От БСП пък твърдят, че действията накърняват национални интереси, пише БНР.

Споразумението между МО и Комисията става седмици след като на поста в служба "Военна информация" беше назначен Йордан Бакалов. Министърът на отбраната Николай Ненчев припомни, че казусът не е бил решен повече от 8 години.

Атанас Мерджанов от БСП изтъкна, че с предаването на досиетата се обезсмисля трудът на "стотици отговорни български разузнавачи" и се поставят под риск човешки съдби. Партията ще атакува подобни действия.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че националната сигурност няма да бъде нарушена, нито ще бъде засегнат интересът на чужди граждани. Законът важи само за архивните единици за българските граждани, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тази служба погребахме. Сега някои от бившите ни агенти ще ги разстрелят, особено тези в арабските държави, а други ще превербоват и купят "приятелски" разузнавания. Доста от бившите ни агенти вероятно ще поискат политическо убежище в страната ни и не можем да им откажем. И какъв стимул ще имат да работят активните ни сътрудници, когато видят,че другите ги разкриват? Замисля ли се някой за последствията за семействата на агентите, дори те да са починали. ТОВА Е АКТ НА ПРЕДАТЕЛИ
36
0
 
1
 
! Отговори
Кои са преди 8 години
Никола Петковистите за сетен път доказват, че Българското в тях го няма. Те са си чиста проба предатели. Младото поколение, дето си вири носа във форумите, обвинявайки де що падне в служба на Държавна сигурност, ще дойде ден, когато ще реве, но съдбата ще му се е подиграла за неговото родово безхаберие. Сътрудници на Държавна сигурност бяха и са уличните и, разни обслужващи персонали, свободни жени и мъже - от страх да не научи съпругът, нагаждачите, пияниците, разбойниците, компаньоните.
35
0
 
0
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Зле си шопе..... С други думи - "Мноо си ***, Саше!!!" Жив и здрав! Лека.
34
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Nobody Щом са го докарали в оловен ковчег, трябва много да си е повервал, че знае "фатки". Аз имах роднини тираджии и не им се случиха такива неща. С 41 съм съгласен, това е най-вероятната версия.
33
0
 
0
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Шопе, ще ти разкажа една история, да се видиш що за шоп си....По времето на прокълнатото от теб време ( в което едва ли си живял ) баща ми имаше един приятел тираджия. Не знаеш, но предполагам си чел, кой можеше тогава да пътува на Запад. Обичах го много, защото непрекъснато ми носеше дребни подаръчета. Докато не го докараха в оловен ковчег и не позволиха на никого да го види, директно го закопаха. След години разбрах, че е бил лейтенант от ВКР и са го намерили в хотел във ФРГ.... Уж инфаркт.
32
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 8 години
До Анонимен19,Прав си,анонимни приятелю,но още ли те гони страха от това,че ще те смачкат,та от името си се страхуваш/
31
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Разбира се, че никой няма да се занимава с употребявани...разузнавачи. А освен това съм сигурен, че нищо съществено не са правили, извън това да слухтят, да снимат отдалече с любителски фотоапарати и да харчат пари нашироко, уж за вербовка. Абе ей, 50-годишния убиец, как се разпозна в образа на комунистически ***, аз не говорех конкретно за тебе? Доста слаби нервички като за шпионин, а и не познаваш ного - не съм гей.
30
1
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Шопе, в тоя бранш и след 50 години няма прошка, стига да те докопат. Ама какво да ти обяснявам, ти явно си от онея, дето всички, които не им отговарят на възгледите, са комунисти.
29
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Nobody А, не, някой ще си цапа ръцете с 50 годишен комунистически ***... Наистина ли мислите, че някой ще тръгне да ви отмъщава ако не сте правили някакви свинщини? Колкото за сътрудничеството на чужденците, те работят срещу пари. Така пискахте и за Мистралите, уж Франция си била развалила реномето на доставчик на военна техника. Само че реномето и само се вдигна от това, че би шута на кремълските фашисти. Веднага Египет, Индия и Катар си накупиха изтребители Рафал.
28
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Ами ако Петко Сертов пак изчезне?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така, така! И от Комисията към чие чуждо посолство ще поемат?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, нещастници! Има ли нормална държава без разузнаване? Че кой чужденец отсега нататък ще сътрудничи с наши служби?
25
0
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
До 29Нямам нищо против. И? Искаш да ми кажеш, че повечето не са сред живите ли?Човек, който 89-та е бил на 25, сега е на 50. Искаш да ми кажеш, че няма нищо страшно и добрите американци и европейци ще го похвалят?
24
0
 
4
 
! Отговори
Дончо преди 8 години
Така искат гадните американци и гЕРб изпълняват.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
коя друга страна от Източния блок си разкри разузнавачите след избухването на Демокрацията-------------- Ако нямаш нищо против, от избухването на Демокрацията вече минаха повече от 25 години.
22
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Посолството на САЩ ако чакаше на вас да му покажете досиетата... Те нещата отдавна ги имат и като ксерокопие, и в цифров вид, и в разкази на очевидци.
21
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Абе, вие мноо пищите? Какво толкова сте правили, та на стари години и след четвърт век ви е страх да не ви разкрият? Руснаците колко пенсионирани баш шпиони разкриха след пенсия? Павел Судоплатов е трепал хора с повод и без, пък сега си седеше по пантофи вкъщи и дава интервюта. Какъв национален интерес се накърнява, той станал на 70 години, системата отдавна е сменена, армията е тотално реорганизирана, човека нито е в течение на нещо, нито има някакво влияние.
20
0
 
9
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Е няма такова падение.Едва назначен, новият шеф на службата бърза да даде списъците.Да не мислите,че на комисията по досиетата,глупости,посолството на САЩ от кога чака. Коя друга държава разкри службите си? Режимите се сменят,а това е нещо,което се гради много години,какво значение има,че преди 1989 има кадри,това да не са доносници,или продажници,те са работили по съвест за реалностите тогава. Някога ще оценяваме предателството днес....
19
0
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Някой да ми подскаже коя друга страна от Източния блок си разкри разузнавачите след избухването на Демокрацията. Едно е да вадиш доносници, а друго - оперативни разузнавачи. Действащи или не, подлагаш живота им на риск. Катили нещастни, не вярвах, че ще паднете до толкова, вие вече не лижете ***, а пускате език навътре.....
18
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 14 Идеално, щом са военни разузнавачи, значи няма от какво да се срамуват. Ще си стиснат ръцете с бившите врагове от НАТО. Нали така, след четвърт век няма кой да им се сърди, чиста работа. Защото ако бяха доносници и милиционери, трябваше и в затвора да влязат. Само защо ми се върти едно име, Зикулов, когото арестуваха наскоро в Румъния за шпионаж в полза на Москва?