Предават архивите на разузнаването на комисията по досиетата

БСП против, обезсмисляло труда на "стотици отговорни разузнавачи"
27 май 2015 20:04,
64
Предават архивите на разузнаването на комисията по досиетата
Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че службата "Военна информация" ще предаде идните месеци архивите на военното разузнаване на Комисията по досиетата.

Документите съдържат информация за агентите ни преди 1989-а година. Мярката е заради необходимостта от спазване на закона, казват от Министерството на отбраната. От БСП пък твърдят, че действията накърняват национални интереси, пише БНР.

Споразумението между МО и Комисията става седмици след като на поста в служба "Военна информация" беше назначен Йордан Бакалов. Министърът на отбраната Николай Ненчев припомни, че казусът не е бил решен повече от 8 години.

Атанас Мерджанов от БСП изтъкна, че с предаването на досиетата се обезсмисля трудът на "стотици отговорни български разузнавачи" и се поставят под риск човешки съдби. Партията ще атакува подобни действия.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че националната сигурност няма да бъде нарушена, нито ще бъде засегнат интересът на чужди граждани. Законът важи само за архивните единици за българските граждани, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разузнавача е наемник, не политик. Защо не ги ползваме, а ги унищожаваме като промишленоста и всичко полезно в държавата? Защото трябва да станем територия като Косово, място за американски бази!
16
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ама аз искам да знам и кои са работили за западните и турските служби до 1989 г. Тях ще ги изкарат ли? Що така избирателно? То стана по-зле от соца. Преди нямахме нормални коли и телевизори, сега няма какво да ядем - кое е по-лошо?
15
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Моля коментиращите от...турските централи,да се маскират по...добре.Много им личи...радоста от поредния акт на национално предателство от...случайно попаднали хора в правителството на Боко Банкянски.
14
1
 
3
 
! Отговори
Само преди 8 години
Благодаря на Бойко Борисов и Кирил Домусчиев , че туриха ножа на комунистическото отборче ЦСКА.Само Левски.
13
6
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Истината е добре да бъде разкрита нищо,че е със закъснение!А на БСП кой вярва?
12
10
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Много се радвам, че едновремешните копои и сега потенциални агенти на Фашистка Просия, ще бъдат осветени и изритани.
11
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво г-н Ненчев! Достойна постъпка на истински българин! Не обръщайте внимание на продажниците. Имало ги е и винаги ще ги има. Така че смело напред!
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой ми извади един единствен пример за полза от едновремешните слуби, пак добре.
9
11
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Безумие е да се защитава една хунта от рускки лакеи, които харчеха народна пара, имитирайки някакви специални операции в чужбина. И подкрепящи колониалната администрация на комунистическата империя в България.
8
2
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
В сегашното състояние на държавата - смазана, без армия и адекватни институции тези архиви могат да послужат единствено за развлекателни цели :-(
7
10
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименБРИТАНЦИТЕ КАТО ИМАТ МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗАЩО НЕ СИ ПРЕДАВАТ АГЕНТИТЕ ОТ НИКОЯ ЕПОХА----------------- Защото Британия никога не е била протекторат на Москва и британските служби не са били филиал на руските. И в Британския химн не се възпява чужда столица, нито е имало британски Бай Тошо, който да дрънка за слънцето и въздуха за всяко живо същество.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма уважаваща себе си държава, която да разкрива разузнавачите си, независимо кога са действали!!! Това е безумие!
5
13
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Че кой ви е казал, че шпионите на комунистическата държава и служители на филиала на КГБ в България, са разузнавачи на България? Предишната и сегашната държава са две различни неща, задачите на онези служби са били съвсем различни.
4
1
 
10
 
! Отговори
Защо сте против ? преди 8 години
Моля да се вземе в предвид, че чиляка е само министър от кабинета на премиера Бойко Борисов.А знаем, че НАЧАЛНИКА кот каже ................Та:Поздравите до жена му, дъщеря му и цялата рода са за плужека напуснал МВР за да остане член на БКП.
3
3
 
17
 
! Отговори
Моментно състояние преди 8 години
България КАТЕГОРИЧНО е начело, КАТЕГОРИЧНО е 1 по вирнати *** пред терористите от САЩ.
2
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП да отиде и да се самоубие ритуално.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че коя държава разкрива разузнавачите си, дори и да са бивши?! Прекалявате! За доносниците добре, ама разузнавачите защо?