Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът

Депутатите не уважиха искането на "Атака" срещу "Дънди Прешъс Металс"
3 юни 2015 11:34,
277
Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът
Снимка: Булфото

Парламентът отказа да даде зелена светлина за прекратяване на концесията на кандската фирма "Дънди Прешъс Металс" за добив на злато и други ценни метали в мината в Челопеч. Искането беше внесено от депутатите от "Атака".  

"За" гласуваха 48 депутати, 43 бяха против, а 47 се въздържаха. "Против" и "въздържал се" гласуваха от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Останалите ги подкрепиха. 

За да защити искането на "Атака", Волен Сидеров обясни, че концесията е неизгодна за България, а концесионерът нарушава концесионните условия. 

"В продължение на 15 години, през които находището е дадено на чужда фирма, не е направен нито един одит на Сметната палата. Това е липса на контрол", възмути се Сидеров. Той обясни, че находището е дадено без търг на "Дънди Прешъс" през 1999 година. Сделката била за пет милиона долара и станала чрез изкупуване на акции.

Официалният отчет на енергийното министерство сочи, че за тези 15 години държавата е получила 70 милиона лева от добив на злато, който по груби изчисления е донесъл 7 млрд. лева печалба. Концесионната такса била по-малка от страните "във втория, третия, четвъртия свят" - 0,75%. 

"Обявявам" награда от 10 лева, ако се намери друга държава с концесионна такса с под 1 процент", каза Сидеров. Колегата му Илиян Тодоров пък съобщи, че в Судан тя е 5%. 

Според Сидеров коцесионерът избирателно обработва находищата, които са по-богати на злато, което също е нарушение на концесионния договор. "Държавата е в правото си да прекрати едностранно договора заради неизпълнението му", убеден е лидерът на "Атака".  

Той получи подкрепа в залата от соцдепутатите Чавдар Георгиев и Георги Божинов, както и от независимия Велизар Енчев. Въпреки гласуването "за" и на депутати от други фрмации обаче проектът не беше приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Жителите на целия регион познават добре и меда и жилото на металното находище там. За тях винаги е имало работа, но и средата около тях винаги силно замърсена.Едва след края на комунизма се обръща внимание на екологичните проблеми и преработката на рудата в близкия град Пирдоп бива преустановена поради липса на съоръжения за пречистването на арсена. Тогава интерес към предприятието проявява канадската фирма Дънди Прешъс Металс и го закупува заедно с дългосрочна концесия за използване...
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да спрем монополиста ЛУКОЙЛ и родоотстъпника и *** Сидер ага
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аСДа той определено е най-достойния депутат, но доказан факт е че честните и умни хора ги усмиват има едно такова стихотворение на Ботев, колко е вредно да си ***, факт е България на какво прилича и за това е виновен народа ни
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58, ти добре ли си бе?! НЕК, БДЖ, болниици, училища, всичко, което държавата стопанисва е в банкрут.
63
0
 
23
 
! Отговори
без търг преди 9 години
Един път изнесено това злато няма да се върне в земята на Майка България. Дали има или нямаме съмнителна технология за добив не ме интересува. Българското злато изчезва в Канада с подкрепата на фесовете
62
2
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Почвам с малко ограмотяване, щото квиченето става истерично:"Челопеч е старо миньорско селище в подстъпите на Стара планина, надарено с може би най-големите залежи на злато в Европа, изчислени в момента на около 60 млн тона медно-златна руда. Дотук всичко е прекрасно като в приказките. Но сред орисниците на Челопеч явно е имало и една по-зла. Рудата там е може би най-богатата в света и на силно отровния арсен."
61
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 55Ако визираш Болен, като свестен си в дълбоко заблуждение. Той винаги е използвал някои истини за ловене на *** шарани! Ще си остане шизофреничен предател *** и *** !
60
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
az shte glasuvam za atakaaaaaaaaaaaaaaaa,
59
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВолен не е луд а мошенник. Луди са тия дето гласуват за него. Може и свестни да са просто не са наивни.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 57Като те гледам и ти нямаш работа, щом познаваш участниците във форумите или на теб това ти е работата ***
57
15
 
4
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Рудника в Челопеч беше държавен едно време, а златото отиваше първо в БНБ, а оттам се изнасяше за Москва.Нещо което дребните воленчета упорито забравяте, или не искате да си спомните.Освен това, демокрацията завари рудника опоскан и фалирал. Дали е било нарочно с цел евтина приватизация, може би. Факт е, че в момента това е най-модерният рудник в България. За разлика от "държавните" и приватизираните от Ковачки и ко.
56
1
 
31
 
! Отговори
ГЕРБ, РБ и други преди 9 години
Срамувам се от депутатите, които гласуваха против и не мислят за народа си!
55
3
 
16
 
! Отговори
аС преди 9 години
Волене, стиснете си ръце с Велизар Енчев ! Един достоен човек !
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно съм съгласен с 39. Но докато сме *** народ и седим, и търпим, и мълчим така ще е.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Защото държавата е най-добрия стопанин, суровини както и енергетиката и трябва да са държавни. Когато нещо е частно, тогава собственика поема печалбата и плаща 22% ДДС и заплати и милиони в джоба вместо тези милиони да са в държавата, така държавата ще може да инвестира пари в икономиката на страната, а не да разчита да ни гонат в чужбина, за да внасяме свежи пари
52
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мале, тука освен с дежурните политолози, геополитици, военни стратези, икономисти, инженери и всякакъв друг вид експерти, гледам се са появили и специалисти по златодобива и концесиите.Абе ***, защо си мислите, че разбирате от всичко, че знаете всичко, ако беше така си мисля, че щяхте да имате нормална работа, а не да цъкате коментари по цял ден под статии за Волен и Путин. ***!
51
1
 
25
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
С ПРОСТО ОКО СЕ ВИЖДА ЧЕ В ПАРЛАМЕНТА СА ХОРА НЕЗАЩИТАВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ПИТАМ ВИ БЪЛГАРИ ДО КОГА ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ? НЕ СА ЛИ ДОСТАТЪЧНИ 26Г. ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА НЕДОСТОИНИ И ПРОДАЖНИ ХОРА? НЕКА НЯКОИ НАПИШЕ ЕДНО ДОБРО РЕШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА БЪЛГАРИЯ И ХОРАТА.СМЯТАМ ЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТЕЗИ ДЕПУТАТИ И ПОЛИТИЦИ. ЗА 26Г. СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА.
50
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес-бг е руски тролски сайт ! Защо ми изтрихте поста в който съобщавам, че ЛУКОЙЛ ВНАСЯ ПО ДОКУМЕНТИ ПЕТРОЛА В БЪЛГАРИЯ С НАД 13% ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ОТ БОРСОВИТЕ И ТАКА ПО ДОКУМЕНТИ СИ НУЛИРА ПЕЧАЛБАТА ?!?
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
70 милиона са влезли в държавата, а 700 милиона са влезли в джобовете на кърлежите, които разрешават на дънди прешъс да краде златото. Боко и той е на заплата в дънди както и всички преди него. Важното е обаче простият народ да си мисли че путин и русия са виновни за всичко иначе ракията му е слаба и зелето не е кисело.
48
10
 
2
 
! Отговори
Еуропеец преди 9 години
Тези дни разбрахме, че готвача на Путин е олигарх, но току-що ми съобщиха, че градинаря на Путин подслушавал ЦРУ, Пентагона, Белия дом и АНС.