Колко струват чиновниците ли? По 3,5 млрд. лв. на година!

140 767 души работят в структурите на администрацията
Обновена: 6 юни 2015 10:53 | 6 юни 2015 10:46,
79
 Колко струват чиновниците ли? По 3,5 млрд. лв. на година!
Снимка: архив Булфото

Колко струват всички чиновници в България?  Този въпрос зададе депутат от мнозинството на финансовия министър Владислав Горанов. Отговорът на министъра е конкретен -  3,5 млрд. лв. средно на година. Толкова е издръжката на държавната администрация.

Към края на 2014 г. 140 767 души са ангажираните в структурите на администрацията, цитира „Дарик”. Това са данни от Годишния доклад за състоянието на администрацията.

В централната администрация – министерства, агенции, комисии и други работят 107 742. 33 025 са наетите в териториалните звена - областни управи, общински управи, специализирани звена и др.

52 млрд. лв. струва така наречената издръжка на чиновниците за 14 години. „Издръжката” включва разходите за храна, лекарства, материали, външни услуги, текущи ремонти, командировки, ток, парно и вода, обучения, горива.
В тези средства не са включени заплатите на чиновниците.

Най-добре са живели чиновниците през 2005 г. Тогава издръжката им е достигнала 3 млрд. лв. за централната администрация и 1 млрд. лв.за местната. През  2014 г. данните са съответно 1,7 млрд. лв. срещу 1,5 млрд. лв.

Изводите от справката са, че за 15 години издръжката на чиновниците по места е скочила двойно, за сметка на разходите за централните администрации, които са намалели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този депУтат защо не попита колко е тяхната издръжка!? За 240 човека се харчат милиони. Само тоалетнта им хартия е 60 хл лева годишно!!!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ех Социализъм
52
0
 
2
 
! Отговори
хто преди 8 години
МИНИСТЪРА СЕ Е ИЗКАЗАЛ НЕПОДГОТВЕН!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kолко са на брой , няма значение , а каква работа вършат има значение . И *** вървят по улиците на София , десет на едно място с торбички , по някаква програма , но нищо не събират от *** , за които им се плаща , и има някой от общината , който се прави , че не вижда , какво се прави .Сигурно и трябва да се назначи контрол на отговорника , та да има резултат , или контрол , на контрола на отговорника
50
1
 
3
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
За да мислите глупости,че чиновници,депутати са много,време му е цената на тока да скочи нагоре.
49
0
 
8
 
! Отговори
ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ... преди 8 години
Изобщо за коментар ли е този факт, плюс корупционните рушвети и имитирането на работа?!?!? И после някой да каже, че сме бедни, на гърба си отглеждаме орди бюрократи и мангули, по-големи филантропи от нас едва ли има.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАЙТЕ ИЗДРЪЖКАТА НА МВР..МО И НСО
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В сметката влизат ли осигуровките които им плащаме върху заплатите че и върху бонусите, че и върху заплатите и бонусите на пенсионерите работещи в държавната администрация?
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва от горе да се започне.От 9 милиона намаляхме до 6 милиона,обаче депутатите са си 240!А 120 стигат!От там като се започне надолу всички чиновници с 50% да се съкратят.Ама да останат кадърните,а не връзкарите!
45
0
 
11
 
! Отговори
Боян Колев преди 8 години
Нали новата система беше против раздутата бюрокрация....и каква стана тя,още по голяма!....Хващайте калашниците, протести или нещо подобно не оправят нещата...
44
1
 
19
 
! Отговори
Рецепта за оцеляване преди 8 години
България би била рай на земята ако се раздели завинаги с 2 неща: чиновници и ***.
43
0
 
19
 
! Отговори
Прагматик преди 8 години
Един ден глупаците (разбирай данъкоплатците) все ще осъзнаят, че за разлика от овцете ги стрижат и доят без да ги хранят ... и ще спрат да плащат. Ще осъзнаят, че в момента плащат за здравеопазване без да има такова, плащат за образование без да има такова, плащат за социални придобивки без да имат такива, плащат за какво ли не ... без да има защо. Едва тогава някой ще се замисли над тези безумия.
42
0
 
18
 
! Отговори
Няма такава държава преди 8 години
Знаете ли, че има една служба НСО (Национална служба за охрана), в която кадрови български офицери са превърнати в луксозен социален патронаж за министри, депутати и друга "специална" държавна ***. Бюджета на въпросната служба е по-голям от този на разузнаването ... и това е само един пример ... има безкрайни дивотии.
41
0
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Тези 33 000 администрация в провинцията, може да свършат три пъти повече работа, ако онези 107 000 в София не им пречат. Образно казано - ''пирамидата е обърната'', или ''чадърът е по-голям от необходимостта от сянка''
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Администрацията е 10 пъти повече от необходимата!Народа намалява,но кияците се увеличават.Знайни и незнайни агенцийки,инспекторати и какви ли не измислени организации,които изпълняват едни и същи неща по три за всяка дейност са създадени и нито една не върши работа.
39
0
 
20
 
! Отговори
Факти преди 8 години
Непосредствено след Освобождението софийското кметство имало един човек който се водел на държавна заплата - портиера. След Балканските войни българските министри не получавали заплати, а по времето на Народния сговор всички държавни чиновници били длъжни да ходят на работа само с български облекла и обувки. Царя трябвало да иска позволение от парламента да си купи ловна пушка, а интендатството имало право да му шие по една униформа на година. Такива неща ставали когато още сме били държава ...
38
3
 
15
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 8 години
По мое време имахме 150000 човека армия и 15000 човека партийна номенклатура, сега си имате 150000 човека партийна номенклатура и ... даже си нямате армия ... ха-ха-ха. Ей, не се научихте за 45 години, че и още за 25 нищо не сте разбрали.
37
0
 
2
 
! Отговори
Нермин преди 8 години
Аз съм на нивата копам мисира както цяло село де кой оре с кон кои с магаре ами ще ги стигнем виетнамците да ви кажа и да внесат био царевица от ес нашта не е био май
36
0
 
9
 
! Отговори
Брад'чед на вла преди 8 години
Бе вий луди ли сте, бре - аз докато съм на власт нали трябва да нахраня жената, децата, брат'чедите, шурея, баджанака, съседите на село, децата им дето са вече завършили и още да не казвам колко народ около мене. В частния сектор некадърници не вземат - нямам друг избор освен да им намеря някоя държавна службица да не *** от глад.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Издръжката включва разходите за храна, лекарства, материали, външни услуги, текущи ремонти, командировки, ток, парно и вода, обучения, горива."Предлагам, държавата да гарантира на всеки работещ правота на тази издръжка, т.е. всяка фирма да ги има за абсолютен минимум и средствата до 2000 хил. на човек на месец, да се приемат за разход, разбира се отделно и заплатата на хората.