Здравни вноски: Плати сега, или брой за 5 г. назад

Ако не внесем дължимото до декември, ще ни излезе солено
Обновена: 17 юни 2015 12:43 | 16 юни 2015 21:12,
145
Здравни вноски: Плати сега, или брой за 5 г. назад
Снимка: архив, Reuters

Ако не внесем дължимите си здравни вноски за последните години, ще се наложи да заплатим всички такива за 5 години назад. Текстът беше приет с 96 гласа "за”, 19 "против”, а трима се въздържаха, предаде "Фокус”.

Точният текст на така приетите промени в Закона за здравното осигуряване е, че здравноосигурителните права на лицата се възстановяват при условие, че до 31 декември 2015 година лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. От 1 януари 2016 година здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват при условие, че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 60 месеца с начислените лихви за забава.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.

Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, гласуваха предложението на депутатите от Реформаторския блок Шишков и на Петър Славов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Рекетьори!
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еййййй сега ще ви платя ,ама когато Хитлер възкръсне хахахаха
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ЛЪЖЕТЕХОРА! Ако не си платил здравните - не ползваш "безплатното" здравеопазване, кой ви излъга ,че неосигурените са тарикати,явно така по изгодно на чиновниците, всички да плащат и здравни и после отново за преглед и т.н.НЯМА смисъл от здравните ,ако не ти осигуряват неплатено лечение след това !
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плащам нищо на тази държава. Плащам си на Австрийската държава и съм много доволен
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 113. Питай Дянков той ще ти каже (за магистрали)
95
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който мисли че труда на лекаря нищо не струва или че струва 2.90 - да пие чай от маточина и да гние.
94
1
 
11
 
! Отговори
правда преди 8 години
Повече от половината депутати гласували тази промяна не си плащат осигуровките, е тогава как ще ме накарат да ги плащам? Вчера имаше една статия, как същите тия не си плащат данъците, при условие, че крадат милиарди а обявяват жълти стотинки!!!!
93
0
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
добре 25 години съм имал здравни, последните 5 години ги прекарвам в чужбина по различни държави , без постоянен адрес поради естеството на работата ми която налага постоянно пътуване и сега се прибирам и трябва да платя назад или няма здравни ами парите от предните 25 години къде са???? аз не съм ги ползвал!!! къде отидоха???
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са мотивите а увеличаване до 60 месеца назад?
91
0
 
10
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Съвсем по мутренски-- парите или живота.За майката на министъра разбрахме,но за майката на Манолова,нищо не се каза!
90
0
 
11
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
КОГАТО Т. НАР. ДЪРЖАВА ПЛАТИ ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ВНОСКИТЕ НА ТЕЗИ,КОИТО Е ЗАДЪЛЖЕНА ПО ЗАКОН ДА ОСИГУРЯВА,ТОГАВА МОЖЕ ДА ИСКА ОТ ГРАЖДАНИТЕ! ДА НЕ СПОМЕНАВАМЕ ДОВОДИТЕ НА 91,НАПРИМЕР. ИМА И ДРУГИ ГРАМОТНИ МНЕНИЯ,"ДРАГИ" ДУПЕТАТИ. И ТЕЗИ ПАРИ,АКО ИЗОБЩО ГИ СЪБЕРЕТЕ,НЯМА ДА ВИ ПОМОГНАТ. ХА-ХА-ХА!
89
1
 
12
 
! Отговори
до здравния министър преди 8 години
Откакто си министър много добре, обаче цинично е да задължиш заплащане на вноски за времето, когато си бил в опозиция и си спъвал работата на текущото правителство - основна причина за неговата оставка. Ходещите на протести не са успели да работят и заплатят своите здравни вноски. Сега защо ги изискваш?
88
16
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 години
Много обичам да чета, че нещо е безплатно или трябва да бъде такова. Хора, безплатни неща няма, все някой плаща сметката! И това сме ние - работищите, редовни платци. За това съм твърдо "За" да започнат да си плащат и другите.
87
17
 
4
 
! Отговори
Мама преди 8 години
До АнонименНе смятам, че е грабеж да си платиш здравните вноски. Който иска да ползва здравни услуги - да бъде така добър да си плати вноските. Парите за здраве и пенсии не падат от небето. Но ние сме научени само да искаме, а не да даваме.
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа,под статия за най-важното нещо здравето има около 100 коментара,под какви ли не глупости са много повече,удължаването на срока на 60 месеца назад е пълен грабеж!!!Ние разбира се продължаваме да си кротуваме...не е луд този,който яде баницата,а този ,който му го дава,ако това решение беше прието в Гърция,Румъния,хората щяха да излязат да си защитят правата,обаче тук никога *** народ -слаба държава ,затова сме трагични и само цъкаме с език .Приятен ден
85
4
 
19
 
! Отговори
Да попитам ? преди 8 години
Не пишеше ли в Конституцията, че здравеопазването в РБ в безплатно ?
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До розово патеТочно защото *** окрадоха де що има от парите за пенсии се наложи 3-стълбовата система. Нещо, което Владко Горанко пак иска да разсипе, т.е. да повтори действията преди Костов, за да може после да имаме 5 стълба, 2 УПФ и евентуално 2 ДПФ. А колкото до здравната система - няма как да не се внася и в същото време да се изисква. При соц-а може и да е имало такава възможност, сега не.
83
5
 
20
 
! Отговори
ЕМИГРАНТ преди 8 години
Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА,АМАН ОТ РЕКЕТЬОРИ
82
1
 
6
 
! Отговори
анти преди 8 години
плъхове прегризват въжетата на асансьорите а тук неграмотни плъхове трият споделените ни мнения - нещастници - като не сте наясно с темата ни си врете носовете - заради такива продажници като вас е на тоя хал страната ни
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За последните 60(словом: шесдесет) месеца.