На 10 юли може да имаме нов управител на БНБ

Менда Стоянова: Излишно е Искров да слага граница на НС!
Обновена: 23 юни 2015 17:09 | 23 юни 2015 15:27,
2
На 10 юли може да имаме нов управител на БНБ
Менда Стоянова. Снимка: архив, БулФото

На 10 юли може да има избран нов управител на Българската народна банка (БНБ), който да встъпи в длъжност още от следващия ден.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред журналисти преди заседание на комисията по повод съобщението на централната банка, че сегашният управител Иван Искров подава оставка, считано от 10 юли.

Още по темата

По-рано този месец Стоянова вече изказа предположение, че 10 юли е реалистичен срок за избор на нов управител на БНБ.

„Нямаше проблеми господин Искров да не фиксира дата за подаване на оставката си, в крайна сметка той ще бъде освободен след решение на парламента", каза още председателят на бюджетната комисия.

„Дали е фиксирал дата или не, не дава основание на Народното събрание да го освободи по-рано, всъщност той се опитва да сложи такава граница на НС. Смятам, че това е абсолютно излишно с оглед на процедурата по избор на нов управител и сроковете, така че мисля, че на 10 юли бихме могли да имаме приета от НС оставка на Искров и избран нов управител на БНБ, който да встъпи в длъжност още от следващия ден“, заяви Стоянова.

Четиримата номинирани кандидати ще бъдат изслушани пред комисията в четвъртък.

По закон новият управител ще избере и подуправителите на БНБ, каза още Стоянова. Политически пазарлъци за професионалното ръководство на БНБ не трябва да има, категорична бе тя.

Около два часа по-късно обаче Стоянова се поправи и заяви, че най-ранната дата за избор на новия управител на БНБ ще бъде 15 юли. Тя обясни, че Искров подава оставка от 10 юли, което е и срокът по закон, тоест НС не може преди това да избере новия управител. Кандидатите за управител на БНБ ще бъдат изслушани не този четвъртък, а една седмица преди тяхното избиране, уточни още председателят на бюджетната комисия.

Още новини по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A след като подаде оставка ще го разследват ли, че е проспал това, което се случи с КТБ?
1
0
 
1
 
! Отговори
uu преди 8 години
По-добре тази пикла да се скрие.Нали, неуважаема г-жо, Иван Искров щеше да си подаде оставката на 19.06.2015 г, ако ли не, ти щеше да отидеш лично в БНБ и да го набиеш.При подобни гафове един достоен човек си "взема шапката и си оди у къщи".Но явно Менда с достойнство, чест и тем подобни качества, не се вързва.