Здравната реформа не търпи отлагане, рече президентът

Плевнелиев с указ за промените в Закона за здравното осигуряване
27 юни 2015 20:51, Красимир Ангелов
58
Здравната реформа не търпи отлагане, рече президентът
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, приет от Народното събрание на 16 юни 2015 г.,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според президента българската здравна система е останала една от най-нереформираните през последното десетилетие.

“Общество ни очаква правителството и парламентът да предприемат такива действия, с които да се повиши качеството и ефективността на предоставяните здравни услуги за хората. Всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, но никой не е доволен – пациентите, лекарите, здравните работници”, се посочва в съобщението.

Президентът изрази своето мнение, че здравната реформа не търпи отлагане. Според държавния глава приетите промени в Закона за здравното осигуряване са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора. Президентът изразява надежда, че промените в здравната система ще продължат да са неотложен приоритет на правителството и на Народното събрание и че скоро ще бъдат доведени до успешен край.

Държавният глава обяви, че смята за неоснователни изявленията в публичното пространство, че с приетия закон се предвиждат ограничения на достъпа до здравеопазване на гражданите, в разрез с конституцията.

“Законът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване не предвижда норми, които да ограничават достъпа до медицинска помощ. Няма и разпоредби, от които да следва допълнително заплащане от осигурените граждани, за да получат дължимата от държавата медицинска помощ или сключване за това на застрахователни договори с частни застрахователни дружества”, се посочва в съобщението.
 
Президентът уверява, че е предвидено осигурените граждани да продължават да получават гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса медицинска помощ, както по основния, така и по допълнителния пакет от здравни дейности. Непроменен остава и принципът за равнопоставеност на гражданите при ползване на медицинска помощ.

Когато министърът на здравеопазването издаде наредба за определяне на основния и допълнителния пакет от медицинска помощ, както е предвидило Народното събрание, всеки заинтересован ще може да я оспори пред съда в съответствие с чл.120 от конституцията, ако са нарушени принципите за достъпност и равнопоставеност до здравни услуги на гражданите, информират от прессекретариата на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е този мазния на снимката?????????????
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото в България е това че всички съмнително избрани политици си мислят че разбират от всичко,А най лошото е че никой не е осъден за това че си прави експерименти с парите и търпението на данъкоплатците.
33
0
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
пак до 43 Колко трябва да си ***, че да не разбереш следното:ако има 10 гласа за български партии, заради такива като тебе, а 100000 гласа от " придошли" турци, познай от един път ДПС как ще те управляват до гроб.Но това не е за твоя мозък, за теб са после последиците.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може едни да плащат на минимума и други върху максималния осиг доходи и да се ползват с еднакви права
31
1
 
2
 
! Отговори
prost! преди 8 години
Reformi v rbg - sled 500 godini.:)
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентът е мултимилионерНе ползва здравната система и затова няма думата по въпроса
29
0
 
15
 
! Отговори
не се сърдете преди 8 години
Не се сърдете на товарищ Плевелиев. Текстът на изявлението му е съчинен в американското посолство и е превод от английски.
28
0
 
13
 
! Отговори
звън преди 8 години
Вие вярвате ли МУ, и вярвате ли на досега управляващите,и сегашните че искрено се борят за здравето на бългаерите ? Ако искаха, отдавна щяха да направят нещо, но не е така.А какво ще правят големите корпорации, които всеки ден бълват все нови и нови илачи да ви "лекуват", какво ще правят те, ако хората са здрави ?
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** , ми нетърпи отлагане щом такива индивиди като тоя може да са ни президенти опетделено не търпи отлагане!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 37:Ако няма социална политика всичките тези бедни хора няма да имат какво да губят и ще стане наистина страшно в държавата.Аз живея в Канада и няма да повярваш какви данъци плащам -то не са федерални и провинциални такси, за една дървена барака данъками е $4000 на година, задължителна застраховка за лекарства, застраховка на колата (само за един месец плащам повече от Гражданска Отговорноств Бг за година).Но затова всеки беден получава помощи и престъпления почти няма.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Здравната реформа не търпи отлагане, рече президентът"!Прав е главнокомандващият!!Щом такива като него вече 25 години ни управляват,явно докторите са виновни за положението в страната!Кой им издава медицински свидетелства със забележки "БО"- "без особености",след като не само народа,но и САЩ и ЕС непрекъснато им казват и пишат,че са общо взето *** и ***? Наистина са необходими спешни реформи -и най-напред при издаването на медицински свидетелства за започване на работа!
24
0
 
24
 
! Отговори
г-п преди 8 години
Роско с червило и грим е по-готин...Вярвайте ми.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не го обиждайте кажете му само ГЕРБЕРАСТ това стига.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рече чехала и се *** да не разсърди пиндогосподарите с много "иновации".
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ръководителят на американската космическа агенция призовава Конгреса да продължи закупуването на руски ракетни двигатели РД- 180 , позовавайки се на факта , че без тях, " гарантирания достъп до космическото пространство " за САЩ ще бъдат затворенелеке елекееили както ще се кръстите от днес - що така бре.
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя от гейпарада ли идва...?
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мини се не мине месец и той изрече едно изречение. За неговата заплата по цял ден ще ви приказвам
18
1
 
16
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
Ей пaлячо, смешникмaргинaлен дънен утaйкоподонен прокaриотен плaзмодийнaй жaлък aнтибългaрски крaсив и интелигентен ***?aстВеи лaпкaч и aнaдолско изрaелски aмерикaнски лизaчГaрдероб дa ти зaседне в гърлото, влaк г?зa ти дa продупчи!
17
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрият президент досега...Естествено българака не слуша какво се опитват да му кажат и си иска мъжествен чичка, да говори строго и да има мустак по възможност...
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах мамин златен той...?