Путин е взел на мушка прозападна България

"Уолстрийт джърнъл": България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския договор
Обновена: 29 юни 2015 09:45 | 29 юни 2015 09:36, Петя Славова
785
Путин е взел на мушка прозападна България
Снимка: БТА

Руската офанзива срещу Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин се стреми да възстанови колкото може бившия Съветски съюз, чието рухване някога определи като "най-голямата геополитическа катастрофа на века". Западът трябва да е сериозно загрижен от това, че България, член на НАТО и на ЕС, е една от неговите мишени, пише Гари Макдугъл във вестник "Уолстрийт джърнъл". Москва невинаги се нуждае от танкове и войски, когато се опитва да владее съседите си, допълва авторът.

В статията са цитирани думи на президента Росен Плевнелиев, казани на среща с членове на фондацията "Америка за България", който сравнил прикритата агресия на Москва срещу България с опитна Русия да проникне в НАТО с помощта на "Троянски кон". През десетилетията, откакто Източна Европа спечели независимостта си, България върви "колебливо" в посока към демокрация и пазарна икономика в зависимост от резултатите от изборите, отбелязва авторът, който е съпредседател на фондацията "Америка за България".

Клонящи към Москва коалиции се опитват да управляват страната, което ги улеснява да уговарят срещи на международни организации като НАТО и да засилват влиянието на Путин върху такива организации. Това е реалната опасност, изложена от президента Плевнелиев и повторена от други български лидери, които искат да продължат напредъка към свободен пазар, посочва авторът.

Социологически проучвания показват, че българите са разделени, когато ги питат дали клонят към Москва или Запада, пише БТА. Така че президентът Путин има много причини да гледа към България, която може да превземе без кръвопролития в украински стил. Повечето българи говорят руски език; българите също пишат на кирилица. България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския договор и много българи изпитват позитивни чувства към бившите си другари от Съветския съюз.

Още по темата

България зависи от руския газ и много от българите се ръководят от това, че Москва може да затвори кранчето на газа през зимата. Наблюдатели в България и в чужбина видяха ръката на Путин и руските пари зад успешните опити на природозащитници да издействат закони, които забраняват сондажите за шистов газ. Забраната, въведена през 2012 г., накара инвеститора "Шеврон" да си замине заедно със шансовете за енергийна независимост на България.

Фондацията "Америка за България" проявява особен интерес към тези събития, тъй като работи да помогне на страната да намери свободно и независимо бъдеще. С 425 милиона долара активи фондацията харчи по 25 милиона годишно за програми в помощ на българския народ да изкорени корупцията, да подобри образованието и да стимулира частното предприемачество. Средствата се изразходват също за борба с бедността, особено сред ромите.

Авторът посочва, че в България има свързани с Русия олигарси, които се опитват да действат безнаказано. Нуждата от по-строг съдебен и институционален контрол се видя, когато през 2014 г. се стигна до паническо изтегляне на пари от голяма контролирана от олигарх банка, довело до нейния банкрут и изчезването на близо 2,6 милиарда долара, равняващи се на около 5 процента от БВП на страната. И досега не е установено къде са парите и не са наказани виновниците.

Съюзниците на Путин водят информационна война в доминираните от олигарси медии, опитвайки се да дискредитират прозападните лидери в България и западните идеи. Фондацията Америка за България" е съсредоточила усилията си към това да се гарантира, че независимите медии в България няма да изчезнат, посочва също авторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


785
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
484
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sharana *** nalapa kukata ( troika) I otturvane nyama.
483
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
национален предател Плевнелиев в затвора за държавна измяна
482
0
 
2
 
! Отговори
Стоимен преди 8 години
До Анонимен 662Нищо ново - поредната импотентна публикация. Всъщност, замисленият ефект се превръща в противоположността си. Май е добре, че има такива дразнители - тренират имунната ни система!
481
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата на чичо(леля) Сам е вече една упадъчна държава с тия еднополови бракове
480
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фондацията "Америка за България" ако дава пари за да финансира ромски измамници без да контролира за какво се харчат парите ,да не мисли че прави дупка в моретоТия фондацийки са много вредни-задълбочават разделението на обществотоА интеграция няма и до дпесПо-добре да бяха платили по някоя стипендия на малки с тия пари,като после ги задължи да рацотят като учители в гетата,досега да са ги ограмотили всичките. Минаха 30години
479
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой беше тоз Путин? Естраден певец ли беше, не се сещам?
478
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I kakvo kato slagach minusi..dali se sechach vie kolko ste malko i kolko mnogo sme nie
477
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статия, платена от "Америка за България" :)))
476
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Narodat asno znae che plana Ran At odva otvad okeana.amerikanskua poslanik v Borovec kaza che ma tah im trabvame 4 ml.Rusia nama tankove u nas..a vskchkite amerikanski fondacii provehdat probalgarska politika..koito smata che naroda che tragne srechu Rusia..ne poznava narodopsihologiata ni
475
11
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Путин е приключен, затворена страница. В скоро време ще го сменят - Сергей Иванов, Рогозин, Шойгу. А може би Рамзан Кадиров.
474
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ша му измушкаме мушката на жужето...
473
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2/3 от фондациите са мошеници за пране на пари. Фондация Америка за България е измислена фондация. Ако Америка мислеше за България...което е напълно СМЕХОТВОРНО ,щеше да помага още в началото на демокрацията в България.Напротив ,САЩ работеха и работят за себе си , против всички други д-ви ! А връзката с Русия винаги я имало и ще я има ,независимо партии и капитали.Да не забравяме и туризма. Славянски народи сме, не англо-американска *** - поклоници на заробването.
472
3
 
2
 
! Отговори
niko78 преди 8 години
opaaaa.. da njma voina na trolove tuka . pove4e ot 650.. komenta
471
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
опитвам се да остана българофил,но не крия умерената симпатия към славяните около москва
470
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мишена на Русия не е България.Това е кристално ясно на хората.Мишена на управлящите е Русия.В противен случай ще има бой по държавните кратуни и обслужващите ги политици.
469
26
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Путин си има много по-големи грижи от България -Даже *** няма по форумите ни...Две трти от руснаците започват да спестяват от парите за храна според руския печатУ нас има едни 5 % руски симпатизанти и то платени покрай изборите и това е
468
8
 
33
 
! Отговори
USSR преди 8 години
Със СССР , България беше 23 икономика в света , а с ЕС и САЩ - 86-та . Факти , факти , факти.....
467
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
652 И ти зад Плевнелиев, кефиш се, а
466
3
 
25
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Нека да боядисат и вторият ни самолет и нападаме Русия.
465
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на окупацията на Южна Добруджа от фашистка Румънтия е имало закон- ако вечерта определено място е незастроено,а на сутринта там има дом и живеят хора,постройката се смята за законна!Дори и РУМЪНСКИТЕ ОКУПАТОРИ И ФАШИСТИ са уважавали нуждите и труда на българина!Къде са НПО- защитниците ,къде е БСП и останалите УЖ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ да защитят БЪЛГАРИНА от посегателствата на управляващите ни УЛТРАФАШИСТИ? Не е ли време всички да бъдат изхвърлени от доказано незаконно заеманата власт?