Решено: Българите зад граница ще участват в референдуми

Допитването за задължителното гласуване породи спор в НС
68
Решено: Българите зад граница ще участват в референдуми
Снимка: Архив БТА

Българите зад граница ще могат да участват в референдуми у нас. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от ГЕРБ.

Измененията предвиждат още, че при провеждане на национален референдум на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии ще изпълняват функциите по организирането на допитването.

Освен това държавният глава се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на НС за провеждане на референдума.

Въпреки че беше отхвърлено, предложението на Георги Кадиев от БСП, референдум да не се провежда по въпроси засягащи основни човешки права, то предизвика спор в пленарна зала.

Зад идеята застанаха депутатите от ДПС.

Без да бъде назована явно, причината за това е въпросът от предстоящия през октомври референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев с въпрос за въвеждане на задължително гласуване, срещу което депутатите от движението са против.

Според Четин Казак от ДПС има права, които са гарантирани, но могат много лесно да бъдат отнети и заради това въпроси, засягащи основни конституционни права на българските граждани трябва да бъдат изключени от обхвата, на който и да е национален референдум.

Мартин Димитров от РБ обаче му отговори, че на практика няма въпрос, който да не засяга права, така че ще излезе, че няма да има референдуми въобще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
16
 
! Отговори
Ценз преди 8 години
Защо не се приема да гласуват само хора имащи поне начално образование - това май ПФ го предложи - предложете го пак и настоявайте за това. Не искам някой, който не знае да пише и да говори български да ми определя държавата. НЕ ИСКАМ !
22
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ei xora nadolu kam Kardjali e bomba sas zakasnitel pove4eto sela i gradove sa turski,balgarite tam sa malcinstvo to4no tova izpolzvat DPS
21
3
 
5
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Кои българи и зад коя граница? България има посолства в 3 и половина държави - Европа и САЩ. Останалите българи зад граница почти не са представени.
20
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Хубаво, ама секциите да бъдат пропорционални на хората - в Турция да са 5 пъти по-малко, а в другите държави да се открият 5 пъти повече. (пример САщ, Канада, Германия, Испания, Франция, където хората пътуваха и по стотина километри до секция, а на юг от нас в село с 20 ислямисти/българотурци и хоп секция) - това да се оправи. И ДА ИМА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ.
19
2
 
5
 
! Отговори
до исмаил преди 8 години
Гласуваи ако искаш не за феодалите от ДПС а за ИС. Къв си ***
18
12
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
До сега не сме гласували освен първия път когато бях в казарма(89г) и беше под строй....Но сега щом се налага ще гласувам с цялото си голямо семейство за ДПС.
17
3
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Значи не ни стигат неграмотните матови граждани, ами към тях ще се присъединят хора, които отдавна нямат идея какво е да се живее в България.. Значи едно е да се интересуваш от живота в дадена държава, а съвсем друго е да живееш в нея..
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм в САЩ и ще гласувам в референдума 100%, призиовавам и всички сънародници да го направят. Сега ни е паднало!
15
4
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До мнениеТогава и този който не плаща данъци да не гласува.
14
7
 
2
 
! Отговори
гласуващ преди 8 години
Реално няма значение дали ще е задължително или не.Деемокрацията в България е фасадна и съветска.На всичкото отгоре държавата може да се опази от чужда агресия само с помощ от САЩ .
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом комунистическата *** е бясна - значи всичко е наред
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С това задължителон галсуване ще задъжите турците да галусуват, а българиет пак няма да гласуват...........
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това кой кого е издържа е спорно.....моноог от т.нар гурбетчии се връщат с пари, които порчавт за има няма месец-два. като сес ложат билетите до чужбина, цената на пребиваването им и т.н. излиза че майките и бащите, тъщите, тъстовете и, свекърите и свекървите им ги издържат тях......
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11лв на глас за партиите.....Сега този процент ще се увеличи и партиите ще са по-богати с народни пари.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИСКАТЕ ТУРЦИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ВМЕСТО ВАС? БРАВО! БРАВО! ДПЕС щЕ НАЛЕЕ 600 000 гласа.
8
9
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Кутевци веднага окнаха против сънародниците си в чужбина - предпочитат неграмотници да решават съдбата им срещу 20 лв, вместо да се доверят на знаещите и можещите. Вероятно завист и злоба
7
7
 
13
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Този,който си плаща данъците в чужда държава,да не гласува!
6
8
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Стар комунистТочно емигрантите най-много се интересуват какво става у нас. Да не говорим, че почти навсякъде, където има българска общност, има български училища, школи за народни танци, хората постоянно се събират по празници и т.н.
5
11
 
16
 
! Отговори
Устей съ преди 8 години
НИКОЙ, КОЙТО ЖИВЕЕ И ПЛАЩА ДАНЪЦИ В ДРУГА ДЪРЖАВА НЯМА ПРАВО ГЛАСУВА...толкова ли е трудно да се направи ??
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв референдум, какви 5 драхми?