Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
24
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До ЕднокласникаНяма как да съм предател първо защото съм се клел в НРБ (а ти вероятно нямаш и клетва) и второ , никой не ни е питал искаме ли в НАТО и ЕС , което е прецедент за тези организации , та кой е предателя викаш ?
87
5
 
29
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Американският нагъл окупатор ВЪН!!Свобода за България!
86
23
 
5
 
! Отговори
Пути преди 8 години
Ванга е казала навремвто че в момента в който се отскубнем от пагубната за нас руска хватка ще забогатеем !
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАШТА ВЯРА Е В ОБАМА ПО ГОЛЯМ МАЙМУН ОТ НЕГО НЯМА:D
84
6
 
1
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
До до 105Къде има военна база?
83
16
 
4
 
! Отговори
млад сидераст преди 8 години
Нашта вяра в Путин е голяма той ще ни спаси от раза ний ще му дадем в замяна дупе мило в този час.
82
1
 
9
 
! Отговори
Tiberiy преди 8 години
Naroda iska vizi ot US, a ne tankove i GMO
81
2
 
25
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Народ никога не е управлявал и няма да управлява! Тази красива дума "демокрация" е като захарче в устата на управляващите. Иван Костов ни събу гащите сега и Росен, и Бойко само плюнчат пръст от къде и как ще духне вятъра!Хамериканците ще правят каквото си искат !!
80
20
 
6
 
! Отговори
Kkk преди 8 години
70% ***. ... не случайно прехода ни трае вече 25години и отгоре.
79
2
 
26
 
! Отговори
АНКЕТИРАЩИТЕ преди 8 години
ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА БРАВУУУССС ВЕНСЕРЕМОС
78
8
 
2
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
До АнонименНещо по същество да кажеш? На някой от въпросите да отговориш? Нали твоят *** е здрав?
77
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нато вън!Американските нпо вън.Дрогираните протестърчета обслужващи чужди интереси в ирански затвор.
76
12
 
3
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
До OdnoklassnikiТи да не си наследника на Ванга? Много станахте дето гледате на боб.
75
2
 
25
 
! Отговори
До 107 преди 8 години
Владайското въстание Изтеглени спешно от Севастопол, една германска батарея и четири германски каптечни роти са разположени между склоновете на Витоша при Княжево и района на Захарна фабрика. Те откриват огън от засада срещу пристигашщите влакове с войници, много от които ранени. Това довежда до голям брой убити и ранени. Тронът на цар Фердинанд е спасен. Така и днес Борисов и върхушката се опират на американски танкове. Всички, без изключение БСП, ГЕРБ, ДПС и компания. Те нямат намерение да дават властта без кръвопролитие.
74
23
 
4
 
! Отговори
пълни лъжи преди 8 години
За санкциите на агресорката руска империя-с двете ръцеЗа НАТО-ЗА!Българските путеноиди които са малцинство(вижда се на изборите) не могат да направят нищо защото българския народ подкрепя идеята за членството ни в НАТО.
73
2
 
5
 
! Отговори
Bb преди 8 години
Bravo na naroda no gerb si pravi kakvoto si iska bes da Pita naroda USA tankove ne trabva da sa v bG vraskata sa Rusia Putin e Dobre da se podarja a ne da gi provokirame plevneliev ne e Diplomat naprotov provokira Putin polsa ot Tova nama drugaru milioner rosen4o otivai pri prokopiev v Singapur Juleto plevnelieva e umna Jena sa Tova Nr haresva bB i gerb
72
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа няма смисъл да се пита за нищо.
71
2
 
23
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До ТРАНДАФОРЗащото след танковете ще довтасат и самолети , и "Пейтриът" , за това !
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТРАНДАФОР...105...човече--ти счупи ***...Даже няма смисъл да ти отговарям....
69
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия - Борисов ще. Е, може би и той не ще, но така му заповядал щатският генерал-тгубернатор.