Местан обвинява: Дискредитира се изборът на гуверньор

Депутатите отхвърлиха кандидатите да обявяват имената на подуправителите
Обновена: 14 юли 2015 13:02 | 14 юли 2015 12:23, Камелия Цветанова
10
Местан обвинява: Дискредитира се изборът на гуверньор
Снимка: архив, Булфото

Парламентът дискредитира избора на управител на БНБ, обвини лидерът на ДПС Лютви Местан, след като депутатите отхвърлиха искането му кандидатите за гуверньор да посочат имената на подуправителите, които ще назначат в екипа си.

Още по темата

"Създавате впечатление за договорки, които не бихте искали да бъдат осветени", заяви той и заедно с останалите депутати от движението напусна пленарна зала.

Според него е много важно кои ще са подуправителите, защото те са с относителна автономност и се назначават от гуверньора, но имат важни задачи.

Въпреки че парламентът не се съгласи с искането на Местан, се прие предложението на Янаки Стоилов от БСП за промяна в правилата за избор. С тях депутатите ще могат да задават въпроси към претендентите, което означава, че ще питат и за подуправителите.

По-късно Местан обясни пред журналисти, че ДПС не са напуснали нито заседанието, нито парламента. Депутатите му излезли от пленарна зала, за да обсъдят ситуацията след отказа на мнозинството да подкрепи искането им за подуправителите. 

Местан подкрепи ГЕРБ за искането на БСП да се даде възможност за задаване на въпроси към кандидатите. "Но когато не е предвидено в процедурата кандидатът да представи екипа си, ние не знаем дали ще получим отговор. Ако получим такава информация, на базата на информацията за подекипа, ще определим вота си", каза лидерът на ДПС. 

Местан обясни, че движението не е самоцелно деструктивна опозиция.

Кандидатите да оглавят БНБ са четирима. Един от тях е издигнатият от ГЕРБ Димитър Радев, който е и фаворит. Той е подкрепен от Реформаторския блок, които имат и своя номинация - Бисер Манолов. Кандидатът на Патриотичния фронт е Григорий Вазов, а от АБВ номинираха Виктор Йоцов.

Гласуването за избор на нов гуверньор ще бъде явно, а новият управител трябва да е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Досегашният управител на БНБ Иван Искров, който подаде оставка, считана от 10 юли, е на поста от октомври 2003 г. Той беше критикуван, че не е реагирал адекватно при кризата с КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kolko prostaschki redove Kolko platene Bokluzi na gerb daje boiko im pravi sabelejki sa prostaychkite israsi
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mutrite sa ot gerb Pak dalaveri s bnb
5
0
 
1
 
! Отговори
ОТЕЦ РАЛФ преди 8 години
ДОКОГА ЩЕ МУ ГЛЕДАМ ПРОТИВНАТА МУТРА НА ТОЯ . ДАЙТЕ ГО ПОДАРЪК НА СУЛТАН ЕРДОГАН , НО СКОПЕН ТА ДА МУ СЕ ОПРАВИ ГЛАСА
4
0
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Местан, Доган, Корман, и т.н. марш обратно в Турция.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан е формално прав, обаче неговата позиция силно облагодетелства ГЕРБ (за кой ли път). ДПС са много умни трябва да призная, винаги намират повод да подкрепят ГЕРБ, обаче изглежда съвсем неволно. Те ги поддържат по-лоялно и от коалиционни партньори.
2
0
 
5
 
! Отговори
Дякон преди 8 години
ДПС дискредитира цялата политическа система у нас. Стига вече сме позволявали една шепа народ да разиграва етническия мир в България. Стига сме позволявали бившите ни поробители да ни управляват, да подменят културата и историята ни.
1
4
 
1
 
! Отговори
И ПАК ПИТАМ преди 8 години
Дърт козел, кога ще пратите досието на България в международния наказателен съд в Хага да отговаря за геноцида срещу турското малцинство в България?!!!!!