400 нови линейки обещава здравното министерство

До 2020 г. в страната няма да има линейки на повече от 4-5 години
5
400 нови линейки обещава здравното министерство
Снимка: Булфото, архив

Четиристотин нови линейки ще бъдат закупени за нуждите на спешните центрове в страната, съобщи в Силистра зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Още по темата
За нова техника, ремонти и оборудване в системата на спешната помощ държавата е предвидила 85 милиона лева от ОП "Региони в растеж".

Ремонтните работи ще започнат в средата на следващата година.

Проектът трябва да приключи до 2020 г.

След този срок в страната няма да има линейки на повече от 4-5 години, обеща Шарков.

По думите му проектът включва и усъвършенстване работата на системата 112.

Планира се комуникацията между отделните звена да бъде подобрена, а в спешната помощ да се въведе методът на телемедицината.

Министерството се отказа от идеята за приватизация на болници, но обмисля друга възможност, коментира Ваньо Шарков.

"Това, за което мислим, е един от вариантите за намаляване на задълженията на държавните болници - обособените части от тях, а обособени части по закон са тези, които не се използват за медицинска дейност, да бъде дадено разрешение на болниците, с решение на съвета на директорите, да бъдат продавани, за да може с тях да се покриват задълженията", обясни той, цитиран от БТА.

„Оцеляването на болниците в малките градове зависи от местните власти по места, защото държавата няма право да ги финансира. Общините и сега инвестират в здравеопазване, но на места вече има продадени общински болници“, каза д-р Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
лили иванова преди 8 години
Лири Иванова пееше "панаири,панаири"Сега пеят"Келепири и сеири"
3
1
 
1
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
От всичките неща най-реални ми се виждат комисионните за линейките. Е мама да са като за приватизацията от болниците, но и това не малко...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер и кой, ще работи на тях, при положение, че и сега проблема не е дефицита на автомобили, а на персонал!?! Симулираме дейност, усвояваме фондове а калинките си летят и ние пасем трева...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с купуване на нови автомобили здравеопазване не се прави , но едва ли това е и целта. Важното тук явно са комисионните от дистрибуторите