Членство в еврозоната – приоритет №1 за България

Чрез председателство на Съвета на ЕС ще подобрим репутацията си
Обновена: 23 юли 2015 17:22 | 23 юли 2015 17:08, Анисия Иванова
49
Членство в еврозоната – приоритет №1 за България
Снимка: архив Булфото

Присъединяването на България към еврозоната остава приоритет на страната ни, посочи министърът на външните работи Даниел Митов на годишната среща с посланиците на Република България, която започна в Резиденция "Бояна". Той очерта предизвикателствата пред външната политика.

Митов отбеляза, че кризата в Украйна и анексирането на Крим са променили коренно стратегическата среда и са застрашили устоите на европейската архитектура за сигурност.

"Ние сме на граничната линия на противопоставянето на Запада и Русия, коментира той. Това противопоставяне не беше наш избор, наш избор е обаче каква политическа позиция ще заемем в този момент", посочи Митов.

Той каза, че това са различни ценности системи, а българският народ и неговите институции отдавна са направили своя избор с членството на България в ЕС и НАТО.

"Ние сме на страната на свободата, демокрацията и правата на човека. Не можем да подкрепим тези, които се обявяват против правото на един народ на европейски път на развитие, каза външният ни министър. В същия момент обаче, трябва да пазим каналите за комуникация и сътрудничество с Русия отворени там, където е възможно", отбеляза Митов.

Всички се надяваме, че Минските споразумения ще бъдат спазвани, каза той.

"Единството на страните членки от ЕС е от ключово значение за постигане на реално прилагане на договореностите от Минск", посочи министърът и отбеляза, че рестриктивните мерки на ЕС срещу Русия са средство за постигане на тази цел, а не наказание.

Даниел Митов отбеляза като друго предизвикателство миграционният натиск и посочи, че в последно време проблемът с миграцията се е утвърдил като основен както за страната ни, така и за ЕС.

"За нас темата за миграцията е неразривно свързана и с присъединяването на България към Шенгенското пространство, заяви още министърът и посочи, че България изпълнява всички шенгенски изисквания. Разширяването на Шенгенската зона би укрепило нашите граници и изпратило силен политически сигнал за единството на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция", посочи министърът, цитиран от БТА.

Митов припомни също, че предстои България да поеме председателството на Съвета на ЕС и отбеляза, че чрез председателството можем да подобрим репутацията на страната ни, да повишим влиянието си върху процеса на вземане на решения в ЕС, да станем по-видими на международната сцена. Той отбеляза като приоритет и българските общности в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
ОЩЕ ЕДИН *** ДЕТО СЕ НАПЪВА ЗА ЕВРОЗОНАТА. АБЕ *** ТЕ НЕ НИ ЗАЧИТАТ ЗА ДЪРЖАВА СМЯТАТ НИ ЗА ТЕРИТОРИЯ ВИЕ ЩЕ ВЛИЗАТЕ В ЕВРОЗОНАТА. ТАМАН НАЦЯЛО ДА ЗАКОПАЕТЕ БЪЛГАРИЯ. МОЖЕ НЯКОЙ МАСТИТ МИЛИОНЕР ТОГАВА ДА Я КУПИ ЗА 1 ДОЛАР БАБАБАР С ОВЦЕТЕ В НЕЯ, Т.Е. НИЕ БЪЛГАРИТЕ. ТЕ СА ГОТОВИ ДА ПРОДАДАТ ДЪРЖАВАТА ЗА ПАРИЧКИ. ЕДИНСТВЕНО ЗАДНИЦИТЕ СИ ГЛЕДАТ. НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ В ЗАУЧЕНИТЕ ФРАЗИЧКИ, КОИТО ДОРИ НЕ СА ГИ СЪТВОРИЛИ ТЕ А НЯКОЙ ДРУГ. ТОВА СА МЕКЕРЕТА И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНАТ. ПЛАЗМОДИИ АМА ОТ НАЙ
36
0
 
10
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
аман от плужеците на СОРОС....... защо ШВЕЦИЯ не иска еврото???
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МИТОООО И ТОА ЛИ ЧЛЕН ШЕ ГО ИЗДУАМЕ КАТО ОНЯ ЧЛЕН В ЕВРОГЕЙСКИО СЪЮЗ. САМО ЧЕ ГЛЕДАЙ ДА Е ПО ГОЛЕМ ТОЯ ПЪТ ЧЛЕНО ЧЕ ДА СТИГНЕ И ЗА ВАС У ПАРЛАМАТА. НА НАС НИ ОМРЪЗНА ОТ ЧЛЕНОВЕ.ТИЯ ЧЛЕНОВЕ СИ ГИ ЗАПАЗЕТЕ ЗА ВАС ДА ИМА ПОВЕЧКО ЧЕ ДА СИ ГИ ЗАВИРАТЕ ПО ДУПКИТЕ. ЧЕ СТЕ БАЯ НЕНАСИТНИ ЗА ЧЛЕНОВЕ.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Членството в еврозоната могат да си го вкарат някъде...Двойно по-скъп хляб ли да плащам?
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И откъде се пръкна това недоразумение? Кога "българският народ и неговите институции отдавна са направили своя избор с членството на България в ЕС и НАТО"? Неистината има и друго име - ЛЪЖА! И Ние, Суверенът, търпим такива лъжливи *** да говорят от наше име! Този наговори толкова глупости и дразнещи неща, че трябва незабавно да бъде уволнен! И цар Борис III, и Бекерле, и Хитлер разбраха, че българите няма да воюват срещу Русия. А еврозоната, ако станем членове, ще е колкото да ни презират
32
2
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Великият вожд от Банкя и най-мъдър държавен ръководител направо го насадиха на пачи яйца с това правителство. По-лошото е, че има и стопроцентови запъртъци.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това същество на снимката кога се е допитвал до народа за приоритетите на страната?Оставка на целия министерски съвет и предсрочни избори!
30
2
 
22
 
! Отговори
Ментора преди 8 години
Колко жалко , от този момък нищо няма да излезе !Деформиран е отвсякъде и няма ясна и свежа мисъл - само сервилност , подмазвачество и чуждопоклонничество до глупост!
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Искандер"и"Тополь"по България,пръв приоритет на Даниелчо,само че той,ще мъсти за нас от някой бункер,край Фашингтон.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А работеща икономика имаме ли която да поддържа европейската валута или ще зобим като гърците заем след заем за да правим европейските банки и европейските бюрократи ИГРАЧИ????
27
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искаме в еврозоната харесваме си Лева. Видяхме ги колко прокопсаха членовете.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И,кога mr Mit oof,ще влезем в еврозоната,защо пускаш залъгалки на главанаците?
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛондонКакво общо има тъпият ти Лондон с еврозоната,мий си посудата и не философствай!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като прочета нещо за тоя почва да ми се свива в стомаха, това нормално ли е?
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този и министърът на отбраната не са назначавани от Бойко.
22
4
 
27
 
! Отговори
Гойчо преди 8 години
Тия марионетки отново искат без референдум да ни натикат в еврозоната, но не казват че българина ако влезе там ще обеднее още по вече.
21
2
 
18
 
! Отговори
Гунчо Гунчев преди 8 години
Само това ни липсва. Добре че в Брюксел са наясно, че влизането на България в еврозоната е все едно да дадеш книжка на 10 годишен хлапак да управлява ТИР.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A kakvo pe4elim kato sme v evrozonata 4e se natiskame tolkova?
19
1
 
25
 
! Отговори
8 преди 8 години
ЗА БЕДНИЯ ЧОВЕК ИМА ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПРИОРИТЕТ-ДА ИМА С КАКВО ДА СЕ НАХРАНИ И ДА НАХРАНИ ДЕЦАТА СИ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ШМЕНТИ КАПЕЛИ,КАКТО КАЗВА ДРУГАРЯТ БОРИСОВ!
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЩирлицТой не мечтае за европейско бъдеще,Митов си е американски чиновник и кариерата му е свързана с представянето в колониите,и зъбенето срещу американските неприятели