БСП няма да подкрепи подуправителите на БНБ

Червен депутат иска пълна информация за кредитните досиета в БНБ
28 юли 2015 14:00, Надежда Бочева
12
БСП няма да подкрепи подуправителите на БНБ
Снимка: Bulgaria On Air

БСП няма да подкрепи предложените от Димитър Радев подуправители на БНБ, каза пред телевизия Bulgaria On Air депутатът от БСП Димитър Горов, член на временната комисия за КТБ.

Припомняме, че към момента са номинирани Калин Христов за втори мандат като подуправител на управление „Емисионно“, Димитър Костов - за ръководител на управление "Банков надзор“ и Нина Стоянова, която да застане начело на управление "Банково“.

"Ако ГЕРБ не получат необходимата подкрепа за избор на подуправители, ще търсят исторически компромис“, заяви депутатът.

Кандидатите, посочени от Димитър Радев, са подкрепени от ГЕРБ и ДПС, но няма да бъдат подкрепени от социалистите. Ако говорим за системен проблем в надзора на банковата система, което е допринесло за "случая КТБ“, то предложените подуправители са част от досегашното ръководство на Централната банка. Новото ръководство на БНБ предлага затягане на сегашното статукво, смята Горов.

"Коалицията "ГЕРБ – ДПС“ вече е видима с просто око. Мнозинство за избор на подуправители вече има. Единствено политически игри за прикриването на това мнозинство може да забавят избора на подуправители, иначе те ще бъдат избрани“, каза още той.

Запитан за разпределението на отговорността в БНБ, Горов заяви, че подуправителят на банковия надзор действително е с по-особен статут. Още при кризата от 1997 г. дейността му е автономизирана, за да има персонална, а не колективна отговорност. Въпреки това народният представител смята, че всички останали членове на УС също носят отговорност за случилото се с четвъртата по големина банка.

„Няма как под никаква форма цялото ръководство на банката да проспи случилото се в КТБ и накрая само един човек – Цветан Гунев, да е единственият виновник, който сега е обвиняем“, заяви народният представител.

Според него Централната банка трябва да има повече правомощия. Депутатът предлага да има пълна информация за кредитните досиета в БНБ във вид на електронни копия при определен праг на отпуснатите кредити. Ако това стане, банкерите няма да бъдат доволни, смята той.

След като вчера от Сметната палата заявиха, че надзорът на БНБ не е функционирал добре в последните години, депутатът каза, че е смешно да се правят такива коментари, преди да излезе официалният доклад на одиторите. Според него Сметната палата е поискала да бъде удължен срокът на проверката или заради предстоящите местни избори, или за да представи доклада за случилото се с КТБ след избора на нови подуправители на БНБ. „Видимо информация в Сметната палата има“, допълни той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Агатон преди 8 години
Считям, че решението на Радев за запази старите подуправители е много разумен. Все пак са доказани професионалисти, които със сигурност ще се справят отлично със задълженията си.
9
0
 
2
 
! Отговори
Георги Милев преди 8 години
Това, че БСП няма да ги подкрепи означава само,че хората са читави
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Божил:Вероятно си си въобразило, че л...а като тебе и бат ти Бойко са "Българи". В грешка си, просто сте Редки миризливи л...а.
7
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
Нещастници ГЕРБ-ави, вижте, докъде се докарахте да пробутвате тези двама агенти на ДС - Христов и Костов, за подуправители на БНБ, в допълнение към вече пробутания агент на ДС - управителят Радев. Да ви се смеят БСП и да ви секат, а вие да разчитате на ДПС. Нещастни ***. Ей, български, дето дежурно гласувате за комунистите от БСП, АБВ, ДПС, ГЕРБ, Атака и т.н., МАЛКТО ви е грабежът с КТБ, трябва пак да започнете да измирате от глад и студ, та да се сетите, че имало и НЕКОМУНИСТИ.
6
1
 
2
 
! Отговори
Пишете за Путин !!! преди 8 години
Пишеге нещо за Путин, та Рубладжийските Матрьошки да вземат някоя и друга пара. Зер Москва не отруска пари без "работа" във вреза на България.Айде пишете нещо за хибридната война на Путин -- да могат да кажат, че няма такава, а федерастите *** водят такава
5
2
 
1
 
! Отговори
гора преди 8 години
Щом не са съгласни тези значи предложението е добро за България и трябва да бъдат избрани.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ ВИ ПИТА БЕ , *** ?????2
3
2
 
3
 
! Отговори
Нако преди 8 години
Защо? Кое не им е изгодно? Хората си имат опит и най-логичното нещо е да останат на постовете
2
1
 
2
 
! Отговори
uuuuu преди 8 години
Тия за банкова криза и кадри нямат думата.Какво статуково бълнува.
1
1
 
2
 
! Отговори
Божил преди 8 години
За България е важно народът да подкрепи подуправителите и няма никакво значение мнението на тази или онази партийка! България няма нужда от партии- България има нужда от Българи! Българи са нужни на страната,а не партии и туркомангески права и свободи! Никой не го е еня какво или кого ще подкрепи Бе-Сепе: то е изпята песен,изпукан патрон,изживяно пенсионерство,изгорял метеорит!