Москов отпусна 2 млн. за детско и майчино здравеопазване

Започва и мащабна кампания за ваксинация
3 авг 2015 14:29,
9
Москов отпусна 2 млн. за детско и майчино здравеопазване
Снимка: БТА, архив

2 милиона лева е осигурило Министерството на здравеопазването за Националната програма за детско и майчино здравеопазване, която е в действие от днес. Това обяви на пресконференция здравният министър Петър Москов.

Той обясни, че програмата финансира три основни пера, някои от които никога досега не са били платени от държавата. Става въпрос за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, за финансиране на ранна диагностика на новородени с увреждания и за стартиране на мащабна кампания за ваксинацията.

Държавата ще финансира по програмата здравно-консултативни центрове в областните болници, включително и консултации на децата със специалисти. Москов обясни, че така вече семействата на деца с хронични заболявания няма да се налага сами да търсят помощ или платени услуги, а пътят на едно дете с хронично заболяване или увреждане е ясно начертан, гарантиран и безплатен, независимо къде се намира детето – в големия град или в малко населено място.

В центровете децата ще получат безплатен достъп до специалист и ще им бъде изготвен терапевтичен план.

Москов отбеляза, че за миналата година по някои от тези пера не са били заделяни никакви финанси.

В рамките на университетските болници също ще бъде финансирано създаването на високоспециализирани центрове, където през личния лекар децата с хронични заболявания ще могат да получат помощ, без да е нужна хоспитализация. При постъпването на дете за операция пък ще се осигурява консултация с психолог.

Ще се заплаща от държавата и ранна диагностика на новородени със слухови увреждания и ретинопатия. Москов каза, че става въпрос за около 800 деца годишно. Ще бъде финансирано и обучение на педиатри, така че рано да открива и диагностицира аутизъм при деца до три години.

Със средства по програмата ще се направят и регистри на децата с хронични заболявания.

Мащабната кампания за ваксинацията ще информира семействата за ползите от ваксините и ще бъде основа за формиране на нови политики в тази област, каза още Москов.

Още новини от Икономика е политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два Милиона няма да Сгигнат само На Чистачките за Една Година в Форма на ЗаплатиЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заря. В случая Москов няма думата, заплатили сте частна здравна услуга.
5
0
 
3
 
! Отговори
Тежко ти,Българийо преди 8 години
Като се има предвид и това, че и родителите на повечето от неосигурените млади майки и татковци са под 40-годишна възраст и също така никога не са работили, не са се осигурявали, нито пък имат намерение да започнат да работят и да се осигуряват ...
4
0
 
4
 
! Отговори
Редно е малките деца преди 8 години
и техните майки да бъдат здравно осигурени, но е още по-редно кандидатките за млади майки да започнат да се осигуряват,преди да започнат да се размножават.Задължително е човек първо да започне да работи и да си внася осигуровки, преди да е станал млад баща.Пиша всичко това, защото никой не ни казва какво част от тези два милиона ще бъдат употребени за здравно обслужване на млади майки, които никога не са работили и нямат намерение да работят, а също се отнася и за онези, които са ги забременили
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Москов отпусна 2 млн. за детско и майчино здравеопазване" звучи сякаш ги е извадил от джоба си
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то ваксини няма от близо година ,той ще прави масова ваксинация.
1
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Богат човек имал ,дал на колегите с новите болници