Признание от "Дондуков" 2: Референдумът едва ли ще успее

Бламирани са хората, не президентът, смята Румяна Коларова
Обновена: 4 авг 2015 14:03 | 4 авг 2015 10:32,
9
Признание от "Дондуков" 2: Референдумът едва ли ще успее
Снимка: архив Булфото

Съветникът на президента Румяна Коларова призна, че референдумът едва ли щесъбере достатъчно гласове, които да го направят легитимен. Въпреки това тя изрази надежда на висока активност в допитването.

"Ако бях дистанциран анализатор, щях да се придържам към най-сигурната оценка, а тя е, че няма да се събере мнозинство, което да гарантира легитимност. Но тъй като съм секретар по гражданското общество на президента, се надявам да се активизират гражданите в чужбина. Надявам се да има достатъчно голяма активност", каза тя пред bTV.

Още по темата

Решението на парламента да отхвърли два от въпросите в президентския референдум не е бламиране на държавния глава, а на хората, смята още Коларова.

"Въпросите, които президентът внесе в парламента, бяха подкрепени от 570 000 подписа на граждани. Така че ако на този етап някой е бламиран, това са хората", каза тя.

Бившият служебен министър разкритикува народните представители, че е трябвало да одобрят или не провеждането на референдум, а не да взимат правото на избирателите да се произнесат по трите въпроса.

"Напълно естествено е да има партии, които са против мажоритарността, те не казаха не на мажоритарността, а на въпроса хората да бъдат питани", каза Коларова. Тя припомни, че предварителните допитвания са показали, че хората имат нагласа за промяна на избирателната система, а отказа на депутатите показва, че някой го е страх от промяна на статуквото.

Коларова се изказа остро по адрес на бившия служебен премиер Георги Близнашки, в чийто кабинет беше образователен министър.

"Няма да влизам в диалог с човек, който говори за моето собствено служебно правителство, при положение, че президентът е титуляр. Странно ми е как конституционалист като него може да го каже", обясни секретарят на държавния глава.

Коларова обясни, че президентът не е коригирал въпроса за мажоритарния вот, както искаха от него партиите, защото не е имало единно мнение сред тях как да звучи той. "Всички бяха "за" немската избирателна система, но РБ не се съгласиха и ние се съобразихме с това", каза секретарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебелогъзата фъфлеща *** на всяка власт Коларова - бивш кадър на НИИМ на ЦК на ДКМС!Тази стринка има проблеми с менопаузата. При нея тя е настъпила някъде около 10.11.1989 г.
7
0
 
5
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
То президента ни е един вид нелегитимен, в смисъл, че никой не го бръсне за жълта слива,та организиран от него референдум ли?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много противна лелка!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 3по правилното е ПреЦедент
4
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Няма значение,кой е предложил въпросите в референдума.Стана ясно,че политическата мафиотизирана българска каста от всички цветове,не иска да даде права на народа.Много по...лесно е да се преразпределят негласувалите български граждани,отколкото задължително да гласуват,с неясен изход за почти всички партии.Така че,политиканите ни си гледат тумбасите и се държат като удавени за държавната...баница,а народът след някое друго...десетилетие,или столетие може и да го питат за...нещо.
3
0
 
11
 
! Отговори
дрън-дрън преди 8 години
Какъв президент е този бе?Ако Росен-ка е президент , то Ане-то ще е мистър България...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма надежда нещо да се случи в държавата след като всички са купени и нямат съвест..
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редно е тази жена да си подаде оставката, тъй като й се плаща да върши работа. С плещене и заклинания времето си лети, а референдума чака някъде на ъгъла на Жданов и Пиротска.