Брюксел дава 73 млн. евро да си пазим границата

ЕС обаче даде най-много на Гърция - над 470 млн. евро
Обновена: 10 авг 2015 15:22 | 10 авг 2015 15:22,
26
Брюксел дава 73 млн. евро да си пазим границата
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия одобри още 73 млн. евро за охраната на българските граници и за полицията за следващите 5 г. Парите идват в добавка на финансирането от 10 млн. евро, с което ще бъде подпомогнато приемането, интеграцията и връщането на имигранти.

Средствата, които ще бъдат предоставени на МВР, ще се използват по програми, които получиха днес одобрението на Брюксел. Те ще бъдат разпределени чрез Фонда за вътрешна сигурност, Фонда за полицейско сътрудничество и Инструмента за управление на кризи.

България е защитила пред Еврокомисията проекти на стойност 40 366 130 евро за охрана на границите и 32 002 293 за полицията, както и 391 500 за специфични дейности като връщане на имигранти, дошли от други европейски страни и консулски услуги.

Днес Комисията дава зелена светлина за финансирането на такива проекти за България в размер общо на 72 759 923 евро. Те ще могат да се харчат през следващите 7 г., както от правителството, така и от местните власти и неправителствени организации.

Парите ще се насочат към подобряване на охраната на границата, борбата с тероризма и трансграничната престъпност. Те няма да могат да се харчат за оградни съоръжения, уточни говорителка на Еврокомисията.

През март ЕК одобри и бюджета на българската част от фонда за "Убежище, миграция и интеграция" до 2020 г. от 10 006 777 евро.

Общо днес Еврокомисията одобри 23 национални програми на 19 еврочленки обща стойност 2,4 млрд. евро. Сред тях е финансирането на силно засегната от имиграционния поток съседна Гърция, която ще получи от ЕС 215 млн. евро за справяне с бежанците и 260 млн. евро за подобряване на граничния си контрол. Това финансиране е независимо от операцията на европейската гранична агенция ФРОНТЕКС в помощ на гръцките граничари.

Италия, която се счита за най-силно засегната от притока на имигранти страна, ще получи от ЕС 313 млн. евро за справяне с търсещите убежище и 245 млн. за подсилване на границите си в добавката на морската операция, одобрена от ЕС по-рано тази година.

Италия ще получи и 3 млн. евро за презаселването на имигранти по нова инициатива на ЕС за преразпределението на 32 000, дошли от началото на годината в ЕС хора, търсещи убежище и икономически имигранти.

Общият размер на средствата по тези фондове за Румъния е 98,5 млн. евро, а за Испания – 512 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
патриот преди 8 години
ехооо...това са си нашите пари, само че под друга форма.БГ плаща членски внос на ЕС за да ни командват и да ни налагат техни политики. Само че не са познали тожи път! Търпим толкова много ограничения и санкции... обаче да ни налагат и кои африканци и азиатци да приемаме това е вече мног!Аз нямам намерение да уча децата си и внуците си как да се кланят 5 пъти на ден! Левски завеща чиста република , а не арабско-африканска провинция! Този път не са познали нашите *** политици! Кръв ще се лее
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците получават 260 мнл евро бонус , да си подобрят граничния контрол , а иначе са в Шенген и се смята , че са сигурни границите им . равноправие цари в ес
14
0
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Решението е само едно, спиране на помощите, и максимално бързо екстрадиране извънн Евро съюза. Иначе ще продължават да идват и да чакат на социялни независимо в коя страна от Европа са.
13
0
 
6
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
За сметка на това , на гърците им дават само около 500 мнл за същото , тоест половин млрд , ама за тях това не са пари , защото те чакат с нетърпение новите 86 млрд евро .... защото иначе ще трябва хуманитарна помощ да им пращат, че с тези по 1000 евро пенсии не се издържа и всички са загрижени за тях ...за България никой не ни .... , само ни споменаха по време на дебатите , че можело да се кара и с 5 пъти по ниски доходи от гръцките, но не било човешко ....
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС нищо не дава , а само взема ! Алчното брюкселско племе така е свикнало още от колониалните си години !
11
5
 
3
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
До Анонимен 14Да, и пиле не можеше да прехвръкне граница при комунистите, нито навън нито навътре.Недей да плачеш за онези времена, ако Бг. не е в ЕС щеше сега и ти да търсиш "Asyl" в Германия като Сърби, Македонци, Aлбанци и Косовари. А ти можеш спокойно, само с лична карта да влезешда си търсиш работа ако искаш въобще да работиш.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никъде не виждам да пишете за ситуацията в Турция,за атентатите срещу обекти на САЩ, армията и полицията!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До писалите по-долу за огради, стени и прочие... Вие не четете ли статията!? Там се казва- "Те /парите/ няма да могат да се харчат за оградни съоръжения, уточни говорителка на Еврокомисията."Там също се казва-"Те ще могат да се харчат през следващите 7 г., както от правителството, така и от местните власти и неправителствени организации." Но някой може ли да напише кой стои зад тези НПО,къде може да прочетем проекта,за да видим по какъв начин ще бъдат харчени парите!Не че нещо, просто питам
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То по времето комунизъма границата се пазеше много по-добре от сега и пиле не можеше да префръкне и без да ни дава ЕС пари за това а тогава пари България имаше да си пази границата защото не беше във валутен борд наложен ни от новите колонизатори
7
0
 
11
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Поредната порция пари която ще потъне в джобовете на "правилните" фирми избрани естествено след "стриктното" спазване на закона при избор след обществена поръчка.
6
0
 
11
 
! Отговори
Депутатин преди 8 години
Оха-а-а още 73 мил. за крадене :))
5
0
 
25
 
! Отговори
Пояснение преди 8 години
"Брюксел дава 73 млн. евро да си пазим границата"ДА си пазим границата ... ОТВОРЕНА!
4
0
 
6
 
! Отговори
SD преди 8 години
От 13.24 ч. само позитивни новини свеждате !?!?
3
0
 
23
 
! Отговори
9087700 преди 8 години
Ако бях на мястото на нашите управници , щях да им направя коридор да минават към Франция , Германия Великобритания те без това не искат да стоят тук
2
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Браво с парите да се направи тройна ограда на границата да се назначат още полиция и да се направят вишки с автоматична стрелба ако някой незаконно премине границата, само така можем да се опазим от инвазията!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре. Стига нашите да не ги откраднат и после да издигаме гранична ограда с пари от бюджета.