Първанов иска спешен рестарт с Русия

Трябвало да сме заедно с Путин и не само заради традицията
99
Първанов иска спешен рестарт с Русия
Снимка: БТА

Според лидера на АБВ Георги Първанов отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата.

Още по темата

Той призна, че е доволен от думите на руския президент Владимир Путин, че ще работи с "България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток".

"Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин. Не ме изненадва особено, защото добре помня новата история на българо-руските отношения. Погледнато в дългосрочен план ние трябва да сме заедно не само за традицията, но и за актуалните задачи. Енергетиката е такава задача", коментира Първанов.

Според него в казаното от Путин могат да се открият възможности за рестартиране на отношенията за енергийните проекти, но и затопляне на отношенията.

"Знам, че със санкциите е малко по-трудно. Моята позиция за санкциите е категорична. По енергийната тема, която е ключова за Северна Европа, Северния поток си върви с една, две и повече тръби, на юг нищо не се случва. Една тема, по която могат да се водят активни разговори и българската страна може да бъде активен фактор", коментира още той.

Относно предстоящите местни избори на 25 октомври Първанов нападна БСП, но в същото време призна, че имат поне четирима общи кандидати за кметове.

"Някъде ще направим компромис, където има силен кмет. Не искаме заради единия инат, да изхарчим добрите кметове. Тези компромиси се правят ниско долу. Горе диалог няма. Горе има атаки. Някой някъде е решил и аз знам къде, че посоката на стратегическия удар, отново на "Позитано" трябва да е срещу АБВ. Те не мислят, колко много ще загубят, а как да се разправят с АБВ", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 8 години
До Българин от ГерманияИ можеш ли да обясниш на форума с какво ЮП е изгоден за България? Освен, че ще накара путинофилите да изпаднат в екстаз?
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази руска ***.
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОЙДЕ НИ ДО ГУША ОТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ,КОИТО РЕВЪТ ЗА ЧУЖД ГРОБ.САМО БОЙКО ДЪРЖИ КАТО УДАВНИК ЗА БГ.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Goce ti nqmas rod i rodina otivai v moskva,dragi mi prodajniko.
57
1
 
8
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
На Гърция бе отпуснат третия спасителен пакет, понеже Гърците умеят да използват геостратигическото си положение. ЕС и САЩ се уплашиха, че Гърция ще се сближи с Русия( което беше показано и чрез посещението на Ципрас в Москва, без съгласуване с Брюксел или Вашингтон) и са готови и на 4-ти, 5-ти и т.н. спасителни пакети. Ще видите, че съм бил прав.
56
5
 
4
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
пред България се открива отново шанса за Южен Поток. Дали ще се възползваме от него зависи от това как българските политици ще действат - имат ли кураж да защитят националните интереси или пак само послушно ще се прекланят в Брюксел и Вашингтон.
55
4
 
4
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Когато Герхард Шрьодер задвижи нещата около Северен Поток, германците си гледаха собствените интереси. Противно на Германия, българските политици не посмяха да защитят националните си интереси и лесно се отказаха от Южен Поток, след като 2 години държахаруските си партньори в неизвестност. ЕС, САЩ и българските им васали не очакваха изненадващия ход на Кремъл - Турски Поток, и в последствие се вбесиха. Сега обаче, благодарение на несигурната политическа обстановка в Турция (следва)
54
3
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Не съм комунист, но Първанов е прав - Русия е нашия естествен съдружник и партньор.Трябва да поддържаме много добри отношения с Русия, без да се настройваме срещу САЩ и Западна Европа - това е тънкостта на далновидната дипломация. А имаме ли изобщо дипломати и политици от такъв калибър, умеещи да поддържат подобен баланс ?
53
0
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
До Пенев 55. ТИ чоджум да не си рода с оня....футболеро. Че и той ги ръси едни ,смешни като твоят текст.
52
0
 
3
 
! Отговори
Незнайко преди 8 години
Аз пък искам капучино с кроасан...
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как е хотелчето на синчето, Жоре? Множат ли се семейните милиони...
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Putin si aktivira kuklite
49
8
 
9
 
! Отговори
Пецо преди 8 години
Трябва да сме с Русия, но не и докато се управлява от Путин. Той е човек на олигарсите.
48
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Гоце ти нямаш място в тази тема. Да руският народ е братски, славянски, православен и т.н.Но ти си двулична корумпирана номенклатура, гнила слива. Чиба.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Южен поток е пълен дубъл на газопровода минаващ през Украйна.Като гледам как са забогатели украинците от пренос на руски газ чак да им завидиш..ха.ха А и удобно забравяш заема3.5 милиарда евра който ще плаща българския потребител...Да надали ще се печели от това.СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ!!Ще спечелят някой (като агент Гоце)друг хотел както при кражбата покрай Белене.
46
5
 
9
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До Анонимен--51;Задавал ли си си въпроса; Защо мигрантите искат ЕС . Защо няма желаещи за Русия.Русофилите са единствените *** които харесват Русия
45
1
 
7
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До ПЕНЕВ--54 и 55 ;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав.Гоцето марш от Б--я. да заминава за ПУТЛАНДИЯ.Гоцето забогатя от президентството. Продължава да БОГАТЕЕ .
44
3
 
5
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До Един от Северозапада--64;Всичките ЗЛИНИ които са ни сполетяли са дошли от Русия. Затова колкото по--далеч от нея толкова по --добре. Ти чел ли си история бе заблуден.Това че ни натресе Пещерния комунизъм не значи че ни сторила добро.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре да се примести да живеете там с всичките си роднини и да не стъпва тък!
42
9
 
8
 
! Отговори
Перхидролен преди 8 години
До 61Не можем да се възстановим от комунизма, не от Русия! Все нещо ви е изкривено в мисленето на българите! Затова сме на това диридже!