Повече пари за пострадали от умишлени престъпления

Предвижда се и премахване на долна граница за компенсация
20 авг 2015 08:48, Петя Славова
1
Повече пари за пострадали от умишлени престъпления
Снимка: Flickr

Размерът на паричната компенсация за пострадали от умишлени престъпления се предвижда да бъде увеличен - предлага в проектозакон министерството на правосъдието.

С него се разширява кръгът на лицата с право на подпомагане, съобщи пред БТА Георги Спасов - секретар на Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления и член на Експертната комисия.

В случаите, когато пострадалият е починал вследствие на престъплението, право на подпомагане (безплатна психологическа, практическа и правна помощ) ще имат вече членовете на семейството на пострадалото лице, неговите наследници или лицето, с което се е намирал във фактическо съжителство, а на финансова компенсация - неговите наследници, обясни Спасов.

По думите му промяната е съобразена с Наказателно-процесуалния кодекс и с изискванията на Директива на Европейския парламент за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Спасов допълни, че в обхвата на престъпленията се добавят умишлената средна телесна повреда и опитът за убийство. Високата обществена опасност на тези тежки престъпни посегателства е основание държавата да предоставя подпомагане и финансова компенсация на пострадалите, отбеляза експертът.

Предвижда се още премахване на долната и горната граница на размера на компенсацията. Дава се и възможност, ако едно лице докаже имуществени вреди, да получи сума над 5 000 лв., но не повече от 10 000 лв.

На следващо място се предлага ненавършилите пълнолетие лица да получават реалния размер на компенсацията за издръжка, като сумата ще се изчислява месечно от извършване на престъплението до навършване на пълнолетието им, умножена по размера на минималната издръжка, определена в Семейния кодекс, посочи Георги Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A KOGATO POLIZIATA MALTRETIRA NEVINNI HORA--KOLKO SHTE BADE OBEZSHTETE NIETO.