У нас има нужда от дългосрочна работа с бежанците

От 2013 г. няма интеграционна програма за тях
Обновена: 21 авг 2015 19:18 | 21 авг 2015 18:48, Анисия Иванова
78
У нас има нужда от дългосрочна работа с бежанците
Снимка: Bulgaria On Air

В България има нужда от дългосрочна работа с бежанците. Около тази теза се обединиха журналистът и доброволец Мария Черешева и зам.-председателят на Съвета на жените бежанци Ехлибейте Мехметай.

По данни на Държавната агенция за бежанците техният брой у нас се е увеличил повече от два пъти от началото на годината. Около 1/10 от тях реално остават в страната ни.

Целта им е Западна Европа, като най-атрактивните страни за тях са Германия, Швеция, Франция. Причината е, че тези страни имат интеграционни програми и предлагат по-добри възможности за тях, обясни пред телевизия България Он Еър Мария Черешева.

Една от причините бежанците да не остават у нас е, че от 2013 година у нас няма интерграционна програма, която да подкрепя адаптацията им у нас. "Тя беше прекратена, на нейно място се изработи стратегия, но не се намериха пари, за да заработи тя", обясни Мехметай.

Стратегия има, трябва да се приеме план за действие и да се осигури бюджет, потвърди Черешева. И тъй като финанси за нея все още няма интеграцията на бежанците се случва с доброволци и неправителствени организации.

Когато един бежанец влезе в България той се сблъсква с много трудности. Трябва да се има предвид, че е изминал тежък път и има нужда от най-елементарните неща - медицинска грижа, обучение по езика. Сред мигрантите има и много деца, които ако искат да продължат училище, трябва да положат приравнителен изпит, но без знанието на български език няма как да се случи, каза още Мехметай.

Много е тромава и бавна процедурата около получаването на статут на бежанци. Има сирийци, които искат да останат у нас, харесват страната и българите. "Те казват, че България е по-близка като манталитет и общество до Сирия, отколкото една Германия". Но това е едната група от бежанци, които са от страни с военни конфликти. Те получават статут на бежанци по-бързо, обясни Черешева.

Другата група са хората, които са от африкански страни и Иран, където системата е по-демократична и няма ежедневен риск за живота им. Тези хора изключително трудно получават статут, под 1% са получили такъв. "А страната може само да спечели от тях", смята тя.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
26
 
! Отговори
драстичен преди 8 години
Тези да вземат да ги нахлузят на бойците от ислямска държава, да ги удръстят едно хубаво, че да видим какви ще ги бълват след това. Тогава ще дойдат на акъла си.
20
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама тази албанка ли е? Ми да си ги вземе в Албания.И без тва не са част от ЕС.Мюсюлмани са си техни хора.Ще си приказват за алах и ислям по цял ден ще си строят джамии.Идилия.
19
0
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
няма нужда да откриват колелото наново - някъде из нета ги имаше техническите планове на аушвиц, да ги построят и да почват да ги интегрират
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази е луда.То и личи.Гледа като наркоманка.Интересно на кво е?Хероин?Метамфетамин и хероин?Защо е нужно да остават избягали затворници в България?!В Сирия било като в България?!Та на избягалите затворници и тамошните клошари им харесало тук... Защо е необходимо некви *** наркомани като тая да решават съдбата на държавата.Тази не може да разсъждава.90% от бежанците са мъже.Не говорят български,никога нищо не са работили освен общи работници (тва са елитните) другите са на социални помощи...
17
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Озобщо не ме интерсува, че бил изминал много път и имал нужди. Никой не хи е канил тук, да са си седяли и оправили ***. Дядо ми, лека му пръст, се е бил на фронта през Втората световна, бил се е за България, а не е избягал и да хленчи за помощ
16
0
 
35
 
! Отговори
Пагане преди 8 години
Тази предателка на националните интереси да я дадат на арабските нелегални емигранти - да я видим тогава такива глупости ли ще приказва! Предатели на България - колкото искаш. Но по- лошото е това, че българите седим и гледаме безучастно, нищо не правим, зяпаме като овце и затова ще стане тука ислям!
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната нещастница, за която няма разлика м/ у имигрант и бежанец и смята, че неграмотните африканци и азиатостанци ще ни оправят. Да си ги прибере у тях, а не дс ги натриса на обществото.
14
4
 
16
 
! Отговори
1 преди 8 години
КАК ДА ИМА КАТО НА РАДАН ЖЕНА МУ ИЗТОЧВА ПАРИТЕ ЗА БЕЖАНЦИ ПРЕЗ БЧК
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България бежанци няма!Има системни нарушители на държавната граница!:-)Има закони,които изискват стриктно прилагане
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАКА! Да попитам.А с какво помага приемането на бежанци в Европа за решаване на конфликтите в техните страни.Аз не искам да помагам на хора разрушили си страните ,на българските деца ,пенсионери,болни на българи в нужда.За етнически българи на чиито рамене е стъпила България.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехлибейте еди коя си, в Гугъл от любопитство чукнах - албанка, в България е от 2004 г., говори албански, турски, английски, български.
10
1
 
18
 
! Отговори
гост преди 8 години
да работят, и жените им, и с открити лица,
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нужда от непреодолима стена на границата, с вишки с картечници през 500м. И кокошката от снимаката да я пратят за булка на ИД.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гж вземи си ги в къщи , те са нежелани в Европа ,защо неотиват в сударабия ,а всичките се мъкнат там където неги искат , защо така не се застъпваш за безработният българин , още една предателка в списака ,ако ти одитеш в нейната държава имали програма за тебе , първо ще ти сложат забрадка , и после е неизвестно ,айде взимайги и освободи ъгъла
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия хора не са желани в Европа сигурен съм,че нито един европейски лидер не ги желае и крайно време е да се свали маската на правата на човека и да ги изгоним с огромни огради, ток и войска.
6
1
 
25
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Милите соросоидчета!!!Привиждат им се пачки от тази беженска далавера!
5
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"Другата група са хората, които са от африкански страни и Иран, където системата е по-демократична и няма ежедневен риск за живота им. Тези хора изключително трудно получават статут, под 1% са получили такъв. "А страната може само да спечели от тях".Тази *** ли е? Гледала ли е филма ''Не без дъщеря ми" за живота в Иран? Какво общо има Б-я и нашата култура с Иран и с Африка? Можем само да подложим децата си на системно унищожение от тази ***! Не! Тази да си намери един черен и да си го...
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В България има нужда от дългосрочна работа с бежанците"-По скоро България има нужда от огромни огради с ток и повече армия и полиция по границите и никаква работа с бежанците, че като дойдат се почват помощи, правата на човека , потури, джамии ,10 чавета и т.н. и т.н. и едно предложение който стъпи тук да целува кръста и да сваля *** в Европа сме хриснияни
3
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"зам.-председателят на Съвета на жените бежанци Ехлибейте Мехметай"...ехо тази българка ли е, каква е тя да казва на българите с кого да се интегрират? И какви са тези измислении институции и комисии за интеграции с мюсюлманите- инвазори? В каква държава жвеем бе?Мръсни предатели!
2
0
 
32
 
! Отговори
АНТИСОРОСОИД преди 8 години
България има нужди от един дългосрочен Путин!