Тристранката одобри наредбата за прехвърляне на осигурителните вноски

Така става възможно прехвърлянето на средствата за втора пенсия към ДОО
Обновена: 25 авг 2015 15:28 | 25 авг 2015 15:28, Надежда Бочева
4
Тристранката одобри наредбата за прехвърляне на осигурителните вноски
Снимка: www.freeimages.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри днес проект на Министерския съвет за Наредбата за разпределяне на задължителните осигурителни вноски. Наредбата ще бъде внесена за приемане в МС утре или на следващото заседание на кабинета, съобщи след заседанието пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Това е чисто технически документ, но с него се регламентират промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с който на хората се дава свободата на избор къде да влагат парите си за пенсия, посочи Горанов. Заявленията за излизането от фонда и преминаването към Държавното обществено осигуряване (ДОО) ще става в НАП, допълни Горанов.

Министърът каза, че с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и с приемането на наредбата няма опасност за дейността на пенсионните фондове - те управляват добре и много консервативно парите на хората.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изтъкна, че наредбата ще сложи ред в системата за пенсионно осигуряване. По думите му досега системата е била непазарна, със задължителни големи такси, срещу които хората не получават услуги.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че с промените в КСО вторият стълб на пенсионната система се противопоставя на първия (ДОО), вместо да го надгражда. В Наредбата остават текстове, които пораждат съмнение, че движението на партидите на осигурените лица от универсален пенсионен фонд в ДОО и обратно не е равнопоставено, а изборът на хората не е достатъчно информиран, допълни той.

Припомняме, че в края на миналата година беше регламентирана възможността за прехвърляне на партидата за втора пенсия от частните фондове към ДОО. Заради липсата на наредба обаче на практика това не беше възможно, а и работата по наредбата се забави заради бурните дебати около пенсионната реформа.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно, Горанов ще ги открадне, така както това направи предшественикът му Дянков.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стария трик на нов глас - този път ще се краде от спестяванията и заработката/удръжка ДОО/. Кога ще смените ръководството на НАП, като стана дума, че от там започват те прогнилите работи!
1
1
 
5
 
! Отговори
Свой преди 8 години
Хора, не се вързвайте на глупостите на управляващите. Дръжте си парите в застрахователните фондове, защото там са на най-сигурното място. Държавата в лицето на тези ще ви окраде. ЧУВАМ, ЧЕ НЯКОЙ СА ЛУДНАЛИ ДА ПРЕИЗЧИСЛЯВАТ ПЕНСИИТЕ СИ И ДА ДАДАТ ПАРИТЕ СИ НА ТЕЗИ. НЕ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ ПАРИТЕ ВЪВ ФОНДА СА СИ ВАШИ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА ВИ ГИ ЗАТРИЕ. МИСЛЕТЕ !!!!