Обучението по майчин език не мина в парламента

Очаквано, единствето от ДПС гласуваха "за"
73
Обучението по майчин език не мина в парламента
Снимка: архив БТА

Дългогодишният спор задължително или по избор да е изучаването на майчин език в училищата пак скара депутатите.

Очаквано и в новия Закон за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ, ДПС искаше де се запише, че „системата на училищното образование осигурява на учениците, принадлежащи към малцинствата, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния малцинствен език най-малко 4 часа седмично по учебния предмет“.

Предложението не мина, защото беше подкрепено основно от депутати от ДПС.

Така в крайна сметка остана сегашното положение  - децата, които са от малцинствата и искат да учат и майчиния си език да могат да го направят като свободно избираем предмет.

В опит да убеди народните представители, че това трябва да  е задължение Мариана Георгиева от ДПС обвини мнозинството, че прилага мракобеснически подход.

„Това си е подстъп към асимилация, скрита и имплицитна“, отсече тя.

Според Стоян Мирчев от БСП обаче задължителното изучаване на майчин едик дава основание за притеснения от политически натиск.

Димитър Байрактаров от ПФ предупреди, че в искането на ДПС има елемент на дискриминация, защото няма нито едно българско училище, в което да се приемат деца по етническа принадлежност.

"Децата трябва да има право на избор, а не да се задължават да учат, турски испански, патагонски или друг език“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
ДПС са *** на соц службите и руското разузнаване. ДПС вън от парламента!
31
0
 
3
 
! Отговори
lochli преди 8 години
a veto na iznosa na jitnite kulturi rekolta 2015 godina ot rbg dali ste podkrepi dps?!5 000 000 000 000 kg pshenica surovina za bg proizvodstva e ogromna vazmojnost za mnogo novi rabotni mesta v rbg i mnogo pechalbi za bg narod i bg darjavata, chast ot koiato e i dps.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДСП вън от Парламента!
29
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Ами що не си вървите в Турция, като нямате нищо общо с България, бе ей... !!!?! Я хайде, влакчето, и сбогом, петел проскубан, пък там си кудкудякайте помежду си на какъвто си език искате !!
28
2
 
15
 
! Отговори
Задължително преди 8 години
Всеки български гражданин е ДЛЪЖЕН да знае български език - говорим и писмен ! Това е майчиният език на всички, родени в стеаната ни - езикът на МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!
27
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ястребчо - боли те, боли нали - собствените ви деца се отказват от вас :))) И аз да съм българин в Гърция например и сина ми да ми заяви че не желае да учи български, и мен ще ме болииии. А вашите деца точно това правят :))) Пак те питам - след като толкова много се гордеете че сте "турци" къде точно ви е проблема ?!?! Децата ви ще си учат турски без който и да е било да ги задължава ! Та, *** изпуши някоя друга кутия джебел басма да се успокоиш като ти се свива душата - само приятелски съвет !
26
1
 
13
 
! Отговори
BG преди 8 години
Та, "уважаеми турци" това че вашите собствени деца са ви е.... м.... и ви ненавиждат вас и вашата партия и вашата религия и език - това не е проблем на България :)))Наистина г-н Байрактаров е прав - насила хубост не става :))) След като вие самите не може да си задължите и възпитате вашите собствени деца, държавата не ви е виновна, нито ви дискриминира :)))) След като толкоз искате децата ви да изучават турски и ислям - ами учете си ги, къде ви е проблема ?! Нали този език ви е майчин :))
25
2
 
22
 
! Отговори
BG преди 8 години
Всъщност нещата са по - различни, нали уважаеми "турци" - вашите собствени дечица предпочитат да учат английски, немски или френски пред турския, нищо че непрекъснато им набивате в главите че им е "майчин", нали така :))) Предпочитат също така да се наричат българи а не турци и да отидат да учат и да се развиват, вместо да слушат виенето на ходжата и да нижат тютюн на село :))Искат да имат хубави прически и дрехи вместо да са забрадени като пингвини :)
24
0
 
18
 
! Отговори
BG преди 8 години
Хай да му се невиди ! Искали задължително изучаване на турски в училищата ?! Че кой им пречи да си го изучават, като такъв "мерак" имат ?!?! Да си поръчат от Турция речници, граматики, да си гледат турски телевизии и да четат турски сайтове - къде точно е проблема и къде точно България ги дискриминира !!! Обзалагам се че в интернет има предостатъчно сайтове за онлайн обучение по турски - кой им пречи да си го учат и говорят ?!?! И не само турски - който и да е език !
23
2
 
27
 
! Отговори
ловеч1 преди 8 години
В България се пише,учи и говори на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,който иска турски да ходи в турция,никой не ви държи на сила в България.
22
2
 
1
 
! Отговори
до: 38 преди 8 години
да де ама моите не калайдисват тави като твоите родители , а сега де
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасикане Рома са наследници на Хан Аспарух , ти от кои си не си българин или турчин
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За отношенията между българи и турци със съжаление мога да кажа следното. Не се научихме да живеем заедно. В най-малката постъпка на турците ние виждаме само някакви ужасни последствия. Турците се отнасят към българите по същия начин. А и поведението на Турция към съседните и народи не дава никакъв оптимизъм за промяна към по-добро.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Камелия е Порно-звезда
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да бъдеш подкрепен, след като предния ден си гласувал въздържал се.Политиката е и търговия!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са Дасикане Рома в България?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сирийци и авганистанци чакат довечера Камелия по бели прашки в лагера , ийде миче *** бе
15
1
 
12
 
! Отговори
до ястреба преди 8 години
Малоазиатски туземецо, ООН и ЕС вече признаха арменския геноцид, няма смисъл да ни носиш от 9 кладенеца вода, за да ни обясняваш, че било измислица.
14
1
 
9
 
! Отговори
време е преди 8 години
Местане, това което ти казвам ще е добре да го послушаш, няма да има 2ри път. Хващаш си Доган подръка и заминавате със семействата си за Турция ИД или където искате но не и в България. Ако не единия ще взема да катастрофира другия ще вземе да падне и да си счупи крака и после да има усложнения(прости виждам напред във времето), а времето ви тече ....
13
2
 
9
 
! Отговори
Майчин ли??? преди 8 години
И защо турския език се нарича майчин, моля някой да разясни!