Въздушният коридор - поискан, за да бъде отказан

Паси: Все едно да тръгнеш от София за Бургас през Видин
Обновена: 9 сеп 2015 11:23 | 9 сеп 2015 11:22,
96
Въздушният коридор - поискан, за да бъде отказан
Снимка: архив, Булфото

Единствената цел на искането за въздушния коридор през България за руските самолети за Сирия е то да бъде отказано. Това е част от пропагандната война между Русия и Запада, смята бившият външен министър Соломон Паси.

Русия вчера поиска от България и Гърция въздушен коридор за самолети с хуманитарни доставки за Сирия, но получи отказ.

Още по темата
По думите на Паси това искане цели сега руската пропаганда да каже: "Ето, лошото НАТО пречи на добрата Русия да закара едни храни на едни бедни хора".

Соломон Паси е категоричен, че този въздушен коридор няма никаква логистична стойност, тъй като Русия има далеч по-удобни пътища да стигне до Сирия. Двете страни имат и силен военен диалог и е нелогично хуманитарните доставки изведнъж да минават по други канали.

Русия може да мине през Иран и Ирак, за да стигне до Сирия, пътят през България е все едно да тръгнеш от София за Бургас и да минеш през Видин, обясни Паси пред bTV. За онагледяване на това твърдение той даде за пример една от картите, публикувани в социалните мрежи, за пътя на полетите от Русия към Сирия.

Според него обвиненията, че България изпълнява заповеди на НАТО са неоснователни, тъй като в алианса този въпрос не се дискутира активно и се смята, че това е една рутинна задача, която България сама ще си реши.

Паси коментира и заплашителните думи на руски депутати, които определиха поведението ни за неприятелско и припомниха кой е освободил българския народ от турско робство. "Кой ни е освободил, после кой ни е заробил, това е част от историята. Може да върнем лентата назад и да видим как България е дала азбука на Русия, религия, писменост. И ние много сме дали на Русия", каза той.

По думите му е необходимо с Русия да се установи нов тип диалог. "Такъв диалог имаше с Горбачов, с Елцин, както и в ранните години на Путин. Но сега с Путин вече трудно се установява един качествен диалог", каза Паси.

Въпреки това Соломон Паси определи този случай като "дреболия" и България само е използвала суверенното си право да откаже искането на Русия. По думите му обаче най-сериозен проблем за България са бежанците. След няколко години те ще стават все повече, тъй като е естествено хората да търсят по-добър начин на живот, прогнозира бившият външен министър.

Според него България трябва да се готви за много повече бежанци - към 30-40 хил. души. Миграционният поток ще бъде много по-силен към атрактивните дестинации в Европа, но все пак България ще бъде пряко засегната като външна граница на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
8
 
! Отговори
то преди 8 години
иврейчето много ги разбира тия работи...гай тъй що не дадоха коридор?)))
42
1
 
10
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Не знам как сме отказали нещо, което не е било поискано. Гърците споделиха че САЩ са ги натиснали да откажат. Нашите веднага решили че онези няма как да минат над Гърция без да минат над България и веднага отказали. Ама какво точно отказали?Долу видях интересен коментар, че ако фиктивно ни е поискан коридор и го знаем, защо ние фиктивно не сме го дали. Подкрепям. Паси, мисли повече.Ясно е, че ако Русия иска да закара в Сирия каквото и да било няма какво да я спре.
41
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Леле колко сте ми задръстени... За да не мине самолет през въздушното пространство на Турция той трябва обиколи и да мине през България и Гърция.Естествено нашите ПОЛИтрици отказаха коридор. След това пре спокойно РФ може да обяви че някои членове на НАТО(в този случай България) не спазват елементарни човешки права.Господин Саламов Паси Ако Русия иска да достави военни доставки на Асад ще си ги натовари на десантни кораби и ще ги прати през Босфора и НИКОЙ копче не може да им каже.
40
4
 
17
 
! Отговори
djsjvsjajdhdjs преди 8 години
Имало диалог с пияницата елцин който брше на път да направи русия от ядрена сила в *** ... нещастен продажен ***
39
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верно е това което казва Паси, но ватасерачите нямаше да имат повод за плюнки и храчене по България, ако Русия не беше поискала коридор.
38
12
 
8
 
! Отговори
100 преди 8 години
Прав е, ако човек има малко познания по география или погледне картата, ще му стане ясно. Иначе ситуацията е от София за Созопол през Ахтопол (карта) .
37
3
 
12
 
! Отговори
крупието Ася преди 8 години
Който е забъркал буламача в Сирия да си го сърба,ние не сме в играта,този сет е на друг играч,света се умори от САЩ и Русия,вечните пънеще се кой повече да ***,краде и лъже от чуждото.Да се трепят сами по между си все някоя от тях ще остане за талисман.
36
15
 
8
 
! Отговори
Рали преди 8 години
Това се нарича преднамерен конфликт и то ако захапим въдицата,обаче толкова сме патили от големите че през това ми ухо та чак през другото.Тарикатлъците и номерата на Русия нямат мяра,само и само да се получи конфликт,да ама не непознаха този път,да си минават по другия път и да не ни занимават с глупости.
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък тоя к'во ли ще каже. Соломоне, избържи си устата, имаш 'мъриканска сп*рма по нея :)
34
18
 
7
 
! Отговори
Кристалина преди 8 години
Абсолютно прав,съгласна съм с изводите които си прави спрямо поведението на Русия
33
4
 
29
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Неприлично си измисля г-на Паси, който не е и българин, да отбележа. Ако руснаците са искали фиктивно, защо ние не се съгласихме фиктивно? Нали няма да използват коридора? По такъв начин ние също нищо не губим. Така че аргументацията на Паси е обидно глупава, явно прах в очите на околните. Дори при неговото математическо предположение остава въпросът - защо не сме се съгласили, да покажем че уважаваме хуманитарните усилия на Русия, да не си създаваме един враг повече.
32
9
 
28
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
И ТОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И МАРИОНЕТКА НА С.А.Щ. ВСЕ ОЩЕ НЕ ПОЛУЧИЛ ПОЛАГАЩОТО МУ СЕ НАКАЗАНИЕ ЧЕ ВКАРА БЪЛГАРИЯ В Н.А.Т.О. И НАНЕСЕ ОГРОМНА ВРЕДА НА СТРАНАТА НИ. ЗАЩО ЛИ НИТО ЕДИН ПОЛИТИК С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА АТАКА НЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ДА НЕ БЪДАТ ДОПУСКАНИ В СТРАНАТА НИ ЕМИГРАНТИ,А ГОВОРЯТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОЩЕ ХИЛЯДИ? ТОВА ЛИ СА ДОСТОИНИТЕ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ? СПОРЕД МЕН СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ СУРОВО.
31
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pasi kazva samata istina
30
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЯ *** КЕ ГО БЕСИМЕ!
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя е тази Паси ???
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така съдържанието на самолетите няма да се контролира от САЩ - това било целта на руснаците, пише коментаторът в руски вестник. Сега янките били много ядосани т това, как ги разиграхме, продължава коментаторът.
27
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремълските ченгета станаха голями специалисти по правенито на "демократични референдуми" и "хуманитарни помощи", но приказката за стомната важи навсякъде.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До нумизматТочно така - това си беше чист вид провокация. В коментарите на един руски вестник (около 700 коментара) един коментатор написа, че МВнР на Русия пусна дезинформация на България с искане на коридор, предварително знаейки, че той ще бъде отказан. След това вдигат вой - как така тия неблагодарни българи - марионетки отказват в коридор за хуманитарна помощ - и се пренасочват да летят (уж им се наложило след българския отказ) през Иран - това било целта - така съдържанието на самолетите
25
2
 
5
 
! Отговори
Do bylgarin преди 8 години
Zashtoto niama evreiski malcinstva v Syria I Iraq be typ. Mnogo slaboumen opit za zatapvane.
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е толкова сигурен да беше предупредил да не се хващат като ***.Истината е че янките пак са насвили нашите ,,дупедавци" и те са отказали.По този начин спасиха Гърция която се съгласи с Русия.Впрочем какво искаме като външният ни министър се води служител на държавният департамент на САЩ.