ГЕРБ и РБ пред нова схватка: За съдия в КС

Блокът решава дали да подкрепи Пенчев или да застане зад друг
Обновена: 11 сеп 2015 10:02 | 11 сеп 2015 10:00,
8
ГЕРБ и РБ пред нова схватка: За съдия в КС
Константин Пенчев. Снимка: архив, БулФото

Партньорите в управлението ГЕРБ и Реформаторите са на път да влязат в нова схватка - за излъчването на съдия в Конституционния съд. 

Още по темата
Днес депутатите гласуваха процедурните правила за избора. Според тях до сряда партиите и народните представители могат да номинират кандидати. Вотът трябва да се проведе преди местните избори. 

Вчера ГЕРБ обявиха, че ще предложат за конституционен съдия Константин Пенчев. Той бе омбудсман, но загуби битката за нов мандат със соцдепутатката Мая Манолова. Преди да стане национален защитник, Пенчев бе председател на Върховния административен съд, а преди това депутат от НДСВ. 

Днес Реформаторите протестираха срещу краткия срок за издигане на кандидатури за конституционен съдия.

"Срокът от 5 дни приключва в сряда, когато е първото пленарно заседание от днес. Нека да дадем възможност за повече кандидати, за да има реална борба", каза Петър Славов от РБ. Мнозинството обаче отхвърли искането му за 7-дневен срок. 

Предстои групата да вземе решение дали да подкрепи Константин Пенчев или да издигнем свой кандидат, обясниха от РБ пред Dnes.bg. Според запознати ДСБ искали да номинират за поста бившия зам.-шеф на парламента Екатерина Михайлова. 

С номинацията на Константин Пенчев обаче ГЕРБ поставили РБ в трудна ситуация. Хората на Радан и Кунева го издигнаха за втори мандат омбудсман срещу Манолова и сега признават, че ще е трудно да обяснят защо не го подкрепят за КС. Освен това той е и много достоен кандидат, обясниха още от РБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
кк преди 8 години
"Всичко е само игра, всичко е само театър...." - от известна песен по стихове на Недялко Йорданов.
6
0
 
1
 
! Отговори
Тц преди 8 години
Влезте в "Правен свят" и вижте коментарите колко достоен кандидат е. Някой го е нарекъл дори Венетко Марковски.
5
1
 
2
 
! Отговори
млад юрист - 47 год. преди 8 години
не са читави нито Пенчев, нито Мая нито Екатерина. И тримата са апаратчици, политически акробати, проводници и търговци на влияние и изпълнители на поръчки на силните на деня. Не виждам за какво спорят. Който и да назначен за съдия в КС - това не е съд, а политически инструмент за създаване на псевдозаконност и гаранция за управляващия режим. Дори в НС да влязат нормални хора всички закони ще им бъдат отменени от този КС, защото е пълен с ченгета! ФАКТ
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи веднъж РБ харесват Константин Пенчев а сега не го искат. Следователно те просто използваха Пенчев .
3
0
 
3
 
! Отговори
Не политик преди 8 години
ГЕРБ и РБ сигурно са станали борци и ще правят схватки. Поради това е важно кой ще е съдията. Според мен, който и да победи, след изборите те вече няма да са сред управляващите. Компетентните финансови експерти от сегашните политици емитираха облигационен заем за 16 милиарда лева и ще си го изплащат.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Че нали Местан си пи кафето и с протестърите пред Народното Събрание и те моментално свалиха плакатите срещу ДПС.Мой някой забравят за историческата прегръдка на РБ и ДПС за промяна на Конституцията.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, изобщо не беше верен слуха, че има споразумение Мая Манолова да бъде избрана за омбудсман, а Пенчев за конституционен съдия.