С рамо от Волен - 184 "да" за новата Конституция

Разделението на ВСС вече е факт
Обновена: 23 сеп 2015 13:31 | 23 сеп 2015 13:30,
103
С рамо от Волен - 184 "да" за новата Конституция
Снимка: Reuters, архив

Парламентът даде категорична подкрепа за промените в Конституцията. Депутатите успяха да съберат поисканите от премиера 180 гласа за ремонта и дори 4 вповече. Това изненадващо стана с гласовете на Атака, които досега не бяха заявили подкрепа, както и на четирима независими.

За промените гласуваха 184 народни представители - всички 83 от ГЕРБ, всички 36 от ДПС, всички 23 от РБ, един от АБВ, 17 от ПФ, 11 от БДЦ.

Още по темата
Против бяха само червените, а АБВ се въздържаха, но дадоха един занков глас "за". Рано таза сутрин Бойко Борисов дойде в Народното събрание, за да поиска подкрепа от формациите от 180 гласа. Промените щяха да бъдат приети и с по-малко от това - повече от 160. В такъв случай обаче измененията щяха да минат по по-бавна процедура, което не би се приело добре в ЕС.

Приетите текстове предвиждат разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората към ВСС. Дава се и възможност Висшят адвокатски съвет да сезира Конституционния съд. Въпреки споровете между партите се запазва и първоначално внесения вариант за съотношението на членовете на колегиите от парламентарна и магистратска квота - 8 магистрати и 5 от парламентарната квота за съдийската колегия и съответно 6:6 за прокурорската колегия.

Миналата седмица от ГЕРБ дадоха да се разбере, че биха променили съотношението в квотите, ако Венецианската комисия поиска това. Възможността за подобна ревизия обаче накара лидерът на РБ Радан Кънев да предупреди, че ако се стигне дотам, той лично ще напусне мнозинството, защото повече компромиси над "историческия компромис" повече не могат да бъдат правени.

Преди гласуването шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички партии за "допустимите компромиси", които са направили, а след вота от БСП констатираха, че ДПС и Атака са гласували заедно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тази евтина рубла ще му се изприщи оралния отвор, докато събере за Варадеро. С еврото ще му трябва по-малко време. Все пак още едно гърло има за хранене вече, а и Деничка трябва да отмори от родилните мъки на екзотично местенце.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво очаквате от Волен, след като рублата поевтиня и не го блазни вече. Много ясно, че ще мине на евро.
33
5
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Бостан ?!?
32
1
 
4
 
! Отговори
До автора преди 8 години
С риск да ми се обидите, но има мъничка разлика между ВСС и ВВС."Приетите текстове предвиждат разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска,..."
31
5
 
18
 
! Отговори
В преди 8 години
Сидеров видя, че това с "якото настъпване " на Путин в България няма да се състои и пак се преорентира. До година очаквайте "Да освободим Альоша от наряд 2". Човекът става много отмъстител като го изпердашат по приходите.
30
3
 
20
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Сидеров е толкова националист,колкото поп Кръстю е патриот!
29
4
 
18
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Поредното осребряване на гласа на Сидеров...Големият националист се наведе на ДПС и Цветанов
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе къде се пОкриха Правоверните от Атака,аааа отидоха на Джамията да гледат как правят сюнет на Волен-младши,ай честито Правоверни Волене...
27
3
 
8
 
! Отговори
НИЕ преди 8 години
Несъм от бранша на юристите,но скоро англичаните честваха 500 или 700 години на MAGHA HAPTA,в която не са променили нито една дума!?А нашата Конституция я превърнаха в халваджийски тефтер.И с какво ще помогне "промяната" за ограничаване на престъпността?Наивен въпрос-ами да сложим нашите хора на ключови позиции!?И проституцията,безработицата,демографията ,бедността и тях ли ще ликвидира!?
26
5
 
3
 
! Отговори
:)) преди 8 години
Резултатът ще е отново : Хубава работа *** българска! :))
25
10
 
9
 
! Отговори
Исти преди 8 години
ДПС не е турска партия,а руска- конците й се дърпат не от Анкара,а от Москва. Турците го знаят добре,затова никога не дават пълното си доверие на и да било Депесар. Нейното създаване бе поръчано от Москва и БСП като примерни марионетки побързаха да изпълняват. Това обаче не пречи на гузните им съвести и те най-безочливо обвиняват ГЕРБ,че се били продали на ДПС. На същото онова ДПС,което самите комунисти създадоха,понеже неговото съществуване в този му вид е твърде важно за Москва.
24
6
 
17
 
! Отговори
бивш-ром преди 8 години
На Волен_младши е обещано безплатен сюнет лично на баща му дърт Волен от Дуган Ага,ай честито обрязана първа мъжка рожба Правоверни Волене...
23
6
 
10
 
! Отговори
Реформатор преди 8 години
Какво ревете бе?! Нали искахте реформи?! Ами ето ви реформа, мрънкалници!
22
0
 
8
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Младите бащи трябва да излизат в бащинство че видите ли кво става!!
21
11
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Тема на матурите 2035 година:"ГЕРБ и Бойко Борисов... - строители на съвременна България"...
20
5
 
14
 
! Отговори
дони преди 8 години
Абе хора знаете ли за какво става ВЪПРОС! !! КОНСТИТУЦИЯТА от отдавна трябваше да се промени,.Това е за добро. ТУК Е ИТЕРЕСНО? ЧЕ НА ТОЗИ *** СИДЕРОВ ДПС МУ ДРЪПНА КОНЦИТЕ! ЗА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ Е ШЕФЪТ! ! !
19
2
 
7
 
! Отговори
do 5 преди 8 години
Какво браво? Ти прочете ли статията? За промените са достатъчни и гласовете на ГЕРБ. 1 глас е бил необходим за бързата процедура. Иначе щяла да бъде бавната. АБВ са дали 1, а АТАКА 4-ри. Все тая, дали АТАКА е гласувала ЗА или не. АБВ е осигурил гласа. Вземи се скрий под масата заедно с Болен Лидеров.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Указ 56
17
6
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Оставете таварисшч Микав на мира... - долу ръцете от него... - той е продължител на святото дело на дрОгаря Станишев... - да довърши най-после Столетницата - да не мъчи...
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недвусмилен цитат от Баце Бойко;"По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада."