Цигарите поскъпват с 20 ст. от догодина, за три – с 60

Пушачите приемат бъдещото увеличение с... примирение
25 сеп 2015 08:54,
31
Цигарите поскъпват с 20 ст. от догодина, за три – с 60
Снимка: flickr

По-скъпи цигари от догодина. Новите акцизи вече влязоха за обсъждане в бюджетната комисия. Според предложението на финансовото министерство повече данък на държавата ще плащат хората, които пушат скъпи цигари.

По-високият акциз от догодина се налага, защото до 2018 година страната ни трябва да покрие минималния за Европейския съюз.

Още по темата

Предложението на финансовото министерство е най-евтините цигари да поскъпнат по-малко - с 20 стотинки от догодина. По план за три години цената им ще скочи с общо 60 стотинки.

С 90 стотинки повече ще струват през 2018-а най-скъпите цигари, а от януари пушачите на по-луксозни марки ще плашат за кутия с 25 стотинки отгоре.

Хората приемат бъдещото увеличение на цигарите с примирение. Ако минем от търговията към здравето експертите обясняват, че поскъпването не е достатъчно шокиращо.

"В крайна сметка има един отлив 2-3 месеца, след което стресът намалява и започва да се купува старото количество цигари и не води до нашата цел повече хора да се откажат да пушат”, коментира пред Нова тв Маша Гавраилова.

Според финансовото министерство обаче по-високите акцизи ще ограничат контрабандата.

Оптимистичните очаквания за хазната са, че ще бъдат събрани около 120 млн. лв. повече от акциза върху цигарите, ако потреблението остане същото. Според експертите обаче тази бюджетна прогноза е доста спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква контрабанда сънувате, в българия цените на цигарите са 3-4 пъти по-евтини от другите държави. Контрабандата е в обратна посока, изнасят се на запад.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хич не ми дреме - да им е гадно на пушачите. Ако са умни, ще ги откажат. Това води само до проблеми така че още повече да поскъпнат - евентуално да се осъзнаят тези дето мислят, че са имунни от всичко.
19
0
 
10
 
! Отговори
25г. преди 8 години
До един там някакъвПо-скоро да чете защо поскъпнаха доматите и сега цената им е 2.50лв/кг, до преди 3 години бяха 0.50лв. До 5г няма да има достатъчно продукция или ще плащаме по 4лв за кг домати или ще купуваме ГМО благодарение на новият Транс-океански договор. Докараха ни нова мода да пръскаме със сяра, мийте добре плодовете, че може да останете без черен дроб.
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Десеторно трябва да поскъпнат.
17
0
 
9
 
! Отговори
25г. преди 8 години
До 21Шшшш, такива неща не се казват в обществото, Цецо слуша. :D
16
2
 
11
 
! Отговори
mielve преди 8 години
Boiko,dava6 li si smetka na kakvo podlaga6 stranata si?Tolkova li si tap i korumpiran?Za6to lajej balgarskia narod s tova kretensko 6ikalkavene?Ako si iskal da kajej drugo,pak Merkel ne te e razbrala,izprati i vednaga ostra nota,v koiato uto4niava6 posiziata si!No ne,istinata e,4e kato naj-jalak sluga si se saglasil s vsi4ki zapovedi na *** ot EC,koito iskat da prevarnat Balgaria v buni6te.V takav slu4aj lesno e da se predvidi,4e do mesez 6te padne6 ot vlast.Biagai sas srebarnizite,Uda!
15
2
 
13
 
! Отговори
НЕпушач преди 8 години
Аз ги отказах преди 5 години и въобще не ми липсват. Все пак пожелавам успех на онези, които искат хем да се тровят, хем да не им стигат заплатите! И помнете: Винаги можете да ги откажете. Аз го направих и ви уверявам, че стана лесно.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След три години тука ще се пуши само наргиле - безакцизно.
13
0
 
10
 
! Отговори
ne e vajno преди 8 години
От днес ги спирам, да си ги пушат със здраве :)
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купувай контрабанда !!! Вредно е за делян прасолан ;)
11
0
 
21
 
! Отговори
м даа преди 8 години
Като подзаглавие трябваше да сложите :"Очаква се 5-10% ръст продажбите на нелегални цигари за 2016г."
10
4
 
19
 
! Отговори
555 преди 8 години
Тютюнопушенето си е жива наркомания, .. :) аз ги спрях вече, и не купувам контрабанда, . но ако пушех щях да си купувам САМО контрабанда! Тия нещастници не се нагушиха! Хора, помислете за себе си, и не позволявайте тия да се нагушват така . .спирайте цигарите и това е, живота е по хубав без тях, по чист .. Приятен ден на всички!
9
1
 
16
 
! Отговори
Бивша пушачка преди 8 години
Колко ми е яко, че ги отказах най - накрая!
8
0
 
31
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
От Европа като ще казват, какви да са минималните цени - да кажа и какви да са минималните заплати!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРазбирай СПА, по-долу.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пеевски и Доган се надяват да започнем да пушим български цигари, ноо....Няма, ноо...докато ходите на САП по време на избори и се правите на много интересни с това, че не се интересувате от политика...така ще е.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия са нагли до безобразие , ей не се нагушиха , остава и такса въздух да почнат да събират. Европейските акцизи били такиви , а европейските доходи кога ще ги стигнеме
4
1
 
30
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Примирение ли?...Лицемери!Увеличавате цените на цигарите, а после пускате сълзливи клипчета с баба на село "Не купувайте контрабанда".*** ли сте или просто искте да си увеличите необлагаемата печалба?...
3
1
 
21
 
! Отговори
Спонджбоб преди 8 години
И после защо има КОНТРАБАНДА, и защо тя така процъфтява в нашата мила Родина...
2
11
 
9
 
! Отговори
Пушач преди 8 години
Оу! Къса ми се сърцето, живи да ги ожалиш! Горките, сега какво ще пафкат? И са се примирили със съдбата си.. Герои. Едва им стигат парите за храна, парно, ток и цигари. Кое по-напред? Всичко е важно. Дайте първо цигарките да ги купим, а после каквото остане :)