Гласуваме машинно, но къде са машините?!

Дали пак ще са като банкомат или не... няма кой да ти каже
10
Гласуваме машинно, но къде са машините?!
Снимка: Булфото, архив

Чаканото с надежда машинно гласуване, което трябва да сложи точка на невалидните бюлетини и недействителните гласове ще стане факт тази година и резултатите от него ще се отчитат реално, макар и само в София, та макар и само за общински съветници.

И докато политици обикалят страната и агитират в ползва на партиините си кандидати се оказа, че машините ги няма.

Къде ще бъдат позиционирани в секциите, дали ще са в тъмна стая или не, как точно ще се гласува с тях? Отговори на тези въпроси на Dnes.bg не можа да даде и говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Причината - чака се резултат от обявената обществена поръчка на правителството за наемане на въпросните машини. От Министерския съвет още не са съобщили победител и заради това не е ясно как ще изглеждат машините. Времето обаче си лети и не остана много за обяснения.

На предсрочните избори през есента на миналата година беше избрана фирма, чийто машини бяха като банкомат. Същите бяха и на евровота през май 2014 година.

Машината стоеше зад параван, щом стигнете до нея, човек от секционната комисия "ви разрешава" да започнете гласуването с натискане на специален бутон. Тогава виждате бюлетината – едно към едно с хартиената. Машините бяха със сензорен екран ("тъчскрийн"), така че отбелязвате директно върху монитора избора си в съответното квадратче за избраната партия, и в кръгче, ако имате предпочитан кандидат от нейната листа. Ако сбъркате, може да се върнете безброй пъти.

За успешното гласуване накрая получавахте уникална разписка, която пускахте в отделна урна.

Сега обаче не е ясно дали машините ще са същите, защото има различни видове и няколко фирми производители, които се борят за държавната пара.

Може да е по-сложно, може да е и по-просто, но каквото и да е, хубаво е да се знае вече, защото до вота остават само двайсетина дни.

Иначе с обществената поръчка, обявена от кабинета на 21 септември, правителството търси да наеме 50 специализирани устройства за гласуване на цена с 50% по-висока от последния вот.

В нея е записано, че ще бъдат дадени 83 333, 33 лв., което прави по 1666 лв. за машина спрямо 1000 лв. единична цена преди.

Доставчикът на устройствата трябва да осигури 30% резерв от машини за гласуване - 15 броя с включени 5 броя за разяснителната кампания на ЦИК, която отдавна трябваше да е стартирала, но... В случай на неотстранима повреда на някоя от основните машини допълнителните ще служат за подмяна.

За парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. служебният кабинет "Близнашки" плати 300 000 лв. за наем на 300 машини.

На предстоящите местни избори ще се гласува в значително по-малък брой секции - 50, софийски.

В близките дни ЦИК трябва да излезе и с решение кои точно да са секциите, обяви Андреев пред Dnes.bg.

Избирателите, в чиито секции има машина за гласуване, ще могат да отбележат листа за общински съветници на определената партия или коалиция, както и предпочитан кандидат от нея, но за кмет на общината или района ще трябва да пуснат отделни две хартиени бюлетини.

Докога ще е така?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на всичкото отгоре изборния кодекс въведен от Мая Манолова ги задължава машинното гласуване тази година да е за всички общини, догодина и за президентските избори,, а оттам наттатък да се ползав и за парламентарни цели.И пак искат за се изхитрят - нямали машини. Ами купете!
6
0
 
3
 
! Отговори
аре Марш ,измамници преди 8 години
как къде са машините..при мен са ...аз имам най-хубавите машини за пуканки...вкарваш го зрънце и го изкарваш депутат...за тарифата ми въпросът е отделен :)
5
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 8 години
А какво стана с принтерите закупени за предишните избори?! Сега пак ще купят някой ненужен *** да събира прах, а някой да си оплете кошничката!
4
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Машина за казанлъшки понички става ли,ако трябва да и сложа някои подобрения.
3
0
 
5
 
! Отговори
ААА преди 8 години
никой не иска машинното гласуване, защото така ще се спре с фалшификацията и и измамите на изборите, а искат електронно (дистанционно) за най-лесно да си направят играта за фалшификациите.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2Не се подправя толкова лесно, трябва да се печатат фалшиви бюлетини... Абе голяма разправия.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко по -просот щеше да е ако Близаншки беше закупил на едро технология. Колкото повееч машини се прави отстъпка. Сега най-разумно ще е да ползваме същата технология, щом веднъж е работила и имаме опит с нея.