Политическите брокери са на терен, купуват!

Прогноза: Процентът на купения вот ще е най-голям на тези избори
Обновена: 8 окт 2015 18:46 | 8 окт 2015 18:00, Анисия Иванова
21
Политическите брокери са на терен, купуват!
Архив: Булфото

Предизборната кампания на партиите е вяла, а процентът на купения вот ще е най-голям на тези избори. Около тази теза се обединиха политическите анализатори Мария Пиргова и Антоанета Христова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Дори дебатът и гласуването в парламента за това дали да паднат санкциите на Европейския съюз срещу Русия, въведени от Брюксел заради конфликта в Украйна, е с вътрешен политически привкус, смятат експертите.

Още по темата

Вчера НС отхвърли искането на БСП да бъдат отменени санкциите. Предложението на Столетницата беше подкрепено от ПФ, "Атака", АБВ и независимия Велизар Енчев. Против и въздържали се бяха депутатите на ГЕРБ, РБ, ДПС.

По думите на Пиргова скандалът "за или против санкциите срещу Русия" е добре премерен фарс. "Не е нормален начинът, по който се води диалогът по тези въпроси, защото се вкарват в предизборната кампания", допълни тя и обясни, че такъв скандал винаги може да има последици. "Сериозните страни не си позволяват такова поведение особено в такава напрегната ситуация", допълни политологът.

"Прави лошо впечатление, че не е сериозен интересът към външнополитическите проблеми, някак си всичко се пречупва през местните избори и то през една крива призма на местните избори, тъй като в момента, въпреки че се намираме в предизборен период, не ми прави добро впечатление кампанията, която се води или по-точно липсата на такава", коментира Христова.

По думите й в нормалните държави геполитическата тема обикновено измества фокуса от вътрешнополитическите към външнополитическите проблеми. "Лошо впечатление прави, че несериозно се гледа на това какво се случва извън нашите граници", убедена е тя.

Анализатори направиха и обзор на предизборната кампания.

Пиргова обясни, че социологическите агенции работят много силно на места, но работят за партиите и не огласяват резултатите си.

По думите на Христова в кампанията се залага на екстравагантността, особено при малките партии. "Има една група кандидати, които излизат извън рамките на нормалното си представяне и ние виждаме само това, защото в другото – в политическото, няма съдържание", настоя тя.

Според нея лошо впечатление прави и факта, че в общините се издигат хора, които имат лош имидж. Издигат се кандидати за трети и четвърти мандат. "След като 2 мандата си бил на власт, опознаваш всички канали на манипулация и си гарантираш избора", смята политологът. Залагайки на парите и манипулацията, партиите отхвърлят желанието на хората за избори.

За Пиргова кампанията е вяла, а "политиците не искат да увлекат повече избиратели към урните, защото намаляват цената на купения вот".

"Изборите се купуват много отдавна. Отдавна политическите брокери са на терен, списъците са направени. Продавачите на гласове добре се знаят", убедена е Пиргова. По нейни думи процентът на купения вот на тези избори ще е най-голям.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSICKI SA MASKARI,ZATOVA NA MEN PARI(100)
15
2
 
3
 
! Отговори
Нема се пуашите преди 8 години
Другаре, не се притеснувайте, скоро ще направим СССР 2.0 и НРБ 2.0 - тогава на воля ще висите с часове по опашките за кило кучешка радост и две рула тоалетна хартия - помните ли, както беше по време на светлото бъдеще в миналото. И пак ще се обичат хората. И ще се прегръщат като братя. И големи чудеса ще дойдат от небето, амин.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само "АТАКА" . Победа за нова свободна България.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички партии който ми даде 200 лв. За глас , от мен имат 3 гласа това прави 600 лв. ТУКА ИМА ТУКА , НЕМА
12
0
 
6
 
! Отговори
Ах морето преди 8 години
В богати черноморски общини гласа ще струва 2 по 200 лв. заедно с балотажа!Честито Ви Свобода и Демокрация, за които скачахте по площадите!Няма безплатен обяд.Нали така?!
11
0
 
4
 
! Отговори
Maria преди 8 години
do 10 Plamene , iskam da glasuvam , no za kogo ?!? Vsi4ki sa maskari !
10
0
 
2
 
! Отговори
Ах морето преди 8 години
В некои черноморски общини гласа ще струва 2×200 лв със балотажа заедно!Честита Ви Демокрация!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рекорд ! Нито една "новина" с Русия в слогана. Василева ще застъпи след малко. Извинявам се за офтопика. Що се касае "новината" , нищо НОВО ! Напротив, много и от далече очаквано.
8
3
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 8 години
Докато задължителното гласуване не стане факт, ще продължава и чешенето на езици за купен вот.Ами гласувайте бе, хора! Масовото гласуване ще обезсмисли купуването на гласове и парите на търговците ще отидат на вятъра!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, айде малко остана - още 10-15 годинки и ромовете ще бъдат мнозинство, тогава и милиони да им давате, няма да си продават гласа и ще имаме премиер и президент ром, избран с техните гласове безплатно.
6
1
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
мамаму стара куцо и сакато стана депутат от другите избори мисля да се класирам и аз и на тия из общините да им покажем какво и как трябва да се работи
5
1
 
11
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Хехеееее, закъсняхте, брокери. Цуцко ви е изпреварил отдавна. И бюлетини си е отпечатал, дори ги е раздал. Ще ми купуват те!!! Нищо не остана за вас. Мързели. Сетили се. Добре, че съм подготвил нещата и събрал доста кинти. На кинтите никой не е устоял. Само ДПСто ми се опъва. Пазаруват ама не като мен. А ***, тия умиргат в талаша. Баби и дедовци не останаха. Хайде да пием по една за победата. Нашата!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
dnes gi gledam kostiumirani tar4at iz celiq grad,cqlata darjava po broi na jiteli sme kolkoto Milano,be ma-mu da ..ba,za6to trqbvat tolkova mnogo xrantutnici da gi xranim,da kradat ot vsqko naseleno mqsto.ot nai malkoto selo da gradovete,vseki gleda da se dokopa do kokala da krade daje ima takiva deto se xvalqt s tova 4e kato stane kmet 6te si opravi jivota
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ изневериха на обещанията си, прегърнаха се с ДПС, вече всички са едно, няма опозиция. Вярвам единствено на Радан Кънев, но не симпатизирам изобщо на Кунева и Лукарски, така че имам да мисля дали да подкрепя Реформаторите...
2
0
 
8
 
! Отговори
Borisow преди 8 години
Е и? Нали ще имаме съветници ище цакаме пари.
1
2
 
22
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Изборите за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! Изборите узаконяват МАФИЯТА ! Не участвайте в изборите, НЕ УЗАКОНЯВАЙТЕ МАФИЯТА !!!! ТЯ ВИ КРАДЕ !!!!