Москов предлага рейтинг на болниците

Ще се дефинира какво е медицинска или лекарска грешка
10 окт 2015 08:42,
24
Москов предлага рейтинг на болниците
Снимка: Булфото

Министерство на здравеопазването иска да направи рейтинг на болниците. Това става ясно от проекта на ведомството за Национална здравна стратегия 2016-2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

Рейтингът ще се прави по обективни показатели, изработени от министерството и подопечните му агенции. Класацията ще се публикува ежегодно на специален сайт. Срокът за реализирането й е 2018 г., пише "Стандарт".

На 100% да се плащат най-евтините лекарства за социално значимите заболявания. Това предвижда още проектът за Национална здравна стратегия 2016-2020.

Сред тези диагнози със сигурност ще попаднат онкологичните и сърдечносъдовите. Освен това министерството залага да въведе и механизъм за генерично заместване на лекарствата.

Още по темата

В стратегията се предвижда да се изготви система за оценка на качеството и безопасността на лечение. Ще се дефинира какво е медицинска или лекарска грешка и ще се създаде електронен портал за отчитането им.

С друга скала за "оценка на резултатите от болничните дейности" пък ще се обвърже заплащането на медиците. То ще се извършва по "бонус-малус" система, която трябва да е въведена до 2018 г.

Също така през 2016 г. ще се въве нова система за акредитация на болниците, а през 2017 - за финансирането им. В стратегията е дадена и финансова рамка. Според нея средствата за здраве за догодина ще бъдат 3.95 млрд. лв. или с 400 млн. лв. повече в сравнение с тази. До 2020 пък здравнитв власти залагат бюджетът на касата и министерството да стигне общо 4.4 млрд. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че този преди една година щеше да дефинира какво е спешно състояние. Някой някъде да му е прочел дефиницията ??????
13
1
 
4
 
! Отговори
Защо бе?Защо? преди 8 години
Всички виждат пораженията от продължителната употреба на наркотици от министри и депутати,вредното влияние на така наречените риалити формати по медиите на шиши,върху обикновеният човеккулта към личността на Борисов и продължават да участват активно в избора на тия престъпници.
12
1
 
1
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
До 8 ще ги съберат зарди болниците и после ще ги предадат на ЦРУ. После Москов ще получи добро възнаграждение е някоа офшорна зона!
11
2
 
3
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
Всичките замисли на Москов вклщчително и пръстовата идентификация са лошо обмислени корупционни програми!
10
1
 
2
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
Москов, а кажи от какво ще се издържат свръх луксозните болници от веригата " Сити Клиник" Скоро купиха най-големия неотворен нол във Варна. Кого ще лекуват там? Не са ли това едни перачничи на пари?! Какво става с пръстовата идентификация?
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PREDLAGAM MU SVOBODNO MIASTO V LUDNIZATA --VEDNAGA NA TOZI POMIAR.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д-р Менгеле подай си оставка стига екперименти.
7
1
 
6
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 8 години
Отказвай ,,белото,, ,докторе, ,,белото,,...
6
0
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
Тоя е пълен с *** идеи, а ? Трябва клиентите да определят рейтинга на болниците на база на получено обслужване и положени грижи не някви сульовци и пульовци от министерство на здравеопазването, дето не са влизали в държавни болници а си използват "бонусите" да се лекуват в частни такива извън страната . Такива трябва да определят рейтинга на *** не да се занимават със здравеопазването. Закриха 400 болници и мед. центрове, изгониха медиците в чужбина за да ни лекуват само 90г хора РАЗСТРЕЛ !
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам този да ми обясни лично като пациент , защо след като здравната каса години наред се източва от всякакви лекарски ***, е решил да взема моите отпечатъци,да не би аз да крада пари от там. Това е също като с онези некадърници в храсталака, пътя или тунела е в безобразно и негодно за ползване състояние, и вместо да се затвори за ремонт, след като хора се избиват там, простьовците слагат знак 70 и проблемът е решен.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако имаше истински българи този нямаше да е между живите. Червива нация
3
0
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 8 години
Бацко Наркоманец , големи са ти зулумите в министерството . НЗОК има дефицит 31 милиона лева .Системата ти за четци на лични карти не работи и е на стойност 25 милиона лева.Междувременно лиши хората от здравеопазване ,като раздели лечението на два пакета .Кога ще си подадеш ОСТАВКАТА ? Къде са 25-те милиона лева ? Сега искаш нова система за пръстови отпечатъци ? Защо бягаш ,като дявол от тамян за въвеждането на електронна здравна карта ? Впрочем кмета на Рим си подаде оставката за 20 хил. евро
2
0
 
13
 
! Отговори
пералня преди 8 години
Нова болтица в Панагюрище се откриваПак не се знаят парите откъде саНе се и търсятЗакриха общинските болници защото не били нужни за населениетоЗаплатите в държавните болници-нарочно мизерни,за да може частника да даде някой лев отгоре и да дръпне специалистиА хората как ще намират пари да доплащат "платените услуги" не е важноЕто защо ще запомним Москов с най-ниските лекарски заплати от целия преходЕдинственият министъ ,който не направи нищо за болниците
1
0
 
19
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ало изцъкления какво стана с пръстовите отпечатъци или следващата ти тъпня ще е всеки да си вади свидетелство за съдимост за да си купи аспирин.