Енчев на поход да легализира медицинската марихуана

В момента тя е легална в 22 държави от ЕС
Обновена: 29 окт 2015 16:57 | 29 окт 2015 15:53, Анисия Иванова
47
Енчев на поход да легализира медицинската марихуана
Снимка: архив: Булфото

Употребата на марихуана и леки наркотици са строго забранени от българското законодателство. Въпреки това много хора прибягват до тях по медицински причини. В сутрешния блок на Bulgaria ON AIR независимият депутат Велизар Енчев обясни, че в 22 държави от ЕС е легализирано изписването на дрогата за медицински цели.

Депутатът повдигна въпроса в 43-то НС и настоява за легализирането на леката дрога за медицински цели.

"Последните две държави, които решиха този въпрос, са Хърватия и Румъния. Хърватия преди две седмици“, отбеляза той и подчерта, че хърватската здравна система по никакъв начин не превъзхожда българската.

В тази връзка Енчев посочи, че към края на следващата седмица ще предложи промени в Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и на още два подзаконови акта, с които да се разреши легализирането на марихуаната за медицински цели и в България.

Той разказа, че мъж с множествена склероза от Ловеч е получил присъда от 3 години, защото е ползвал марихуана, за да облекчи жестоките си болки. При друг случай в Пловдив мъж с левкемия е бил изправен пред съда, защото отглеждал марихуана в саксии заради болестта си.

Енчев подчерта, че идеята за такава стъпка е на хилядите страдащи хора в България и на техните пациентски организации, които се обърнали с молба към него, за да се опита да прокара законодателна инициатива в тази посока.

В подкрепа на думите си той посочи, че за онкоболните в последен стадий употребата на марихуана е животоспасяващо, "тъй като облекчава болките, увеличава апетита, а това е изключително важно за раково болен".

Енчев посочи още, че "в Хърватия дори личния лекар има право да изписва (марихуана под формата на спрей или масло), не болница, не специализирана комисия за тежко болните в трета фаза“.

По думите му в българското здравно министерство има разбиране в подкрепа на употребата на марихуаната за медицински цели.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
derm преди 8 години
Само като чуя лек наркотик и умирам от смях, благодарности, че ни лишавате от единственото лекарство, което НЕ убива, НЕ пристрастява и НЕ ви кара да се чувствате половин човек :* сладури
26
0
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 8 години
Хора, престанете да плюете. Единствените, които печелят от сегашното положение са фармацевтичните компании (защото продават по-скъпи продукти), дилърите (защото те безконтролно определят цената), депутатите (защото те са финансирани от горните). Цял свят признава лечебните свойства, нас тук ни мързи да ПРЕпишем един закон.
25
0
 
0
 
! Отговори
Black Chicken преди 8 години
До д-р Валентин ВенковИ рак също https://youtu.be/TB8mHcuSFek?list=PLEqaGQ3h22zZlsgAlxrmbEDnbN0a8vK7I
24
0
 
4
 
! Отговори
бачо Кико преди 8 години
ее ама фармацевтичната индустрия няма ли да изгуби милиарди ако хората предпочетат да се лекуват с билка, вместо със скъпите лекарства от аптеките
23
0
 
7
 
! Отговори
д-р Валентин Венков преди 8 години
Такааа според доклад на Световната здравна организация (СЗО) само за изминалата година починалите в следствие на употреба на следните вещества са:400 хил. - тютюн100 хил. - цигари20 хил. - лекарства с рецепта0 - марихуанаХората я използват за лечение на глаукома, алцхаймер, епилептични припадъци, склероза, болимия, по време на химиотерапии и за много други заболяания. Стотици нови изследвания доказват успешната и борба с раковите клетки.Дайте шанс на болните!!!
22
0
 
6
 
! Отговори
Пак гочо преди 8 години
До ГоЧоТрябва да навсякъде да е легална но не и в БГ . Засрамете се *** не за 2 грама да ме прибират да спа по районните а другаде имат прави да гледат с чували !
21
0
 
8
 
! Отговори
ГоЧо преди 8 години
Молим само тя ми помага за нервите това е моето спасение трябва да се легализира ! Спя по - добре и ми е много добре независимо че пуша по около 7-8 пъти на ден си работя като дизайнер на уеб сайтове и SEO оптимизация в Google. Имам и успешно развиваща се фирма реклама за онлайн реклама дизайн. Така че я легализирайте ! Енчееееееееееев 1 си !
20
0
 
4
 
! Отговори
Андо преди 8 години
Смотани,задръстени,комунистически продтаци сте.Подкрепа за господин Енчев!
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онкоболните и сега имат право на упойващи вещества
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"евро-атлантически ценности".
17
7
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
"за онкоболните в последен стадий употребата на марихуана е животоспасяващо," Господин Енчев,нещо май...аха...Иначе съм "за" дискусии.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отчита се ,че сме леко изнервени българите,подобрение не се очаква,та може и с други неща да ни успокояват
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Къде са ти изследванията,с които да потвърдиш това твърдение? Убиват те с храни ,стрес и аерозолни пръсквания,а обвиняват цигарите,и алкохола.
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На агента Енчев кой му плати,за да легализира марихуаната? Сорос ли? Той беше лобист в САЩ за същото.
13
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само Волен ще ви оправи , наркомански недоразумения
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано грижата на управляващите за здравето на народа е лицемерна и фалшива,всъщност подобна грижа за хората е характерна за най мракобесните диктатури
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе Енчев ти луд ли си ако го разрешим знаеш ли какви пари губим бе тогава и партията ни Герб отива на кино нали наркобароните ни спосорират
10
7
 
1
 
! Отговори
Лили преди 8 години
Кой ти каза за тштшна и алкохола? Защото никотина спасява от Алцхаймер, а алкохола е съдоразширявашо з аразлика от тревата? А освен интернет има списания, които нес ареклама и там пише, а и се вижда в софииско болници ползите от треват.
9
13
 
3
 
! Отговори
Милан преди 8 години
Може и татул да се пуши, може и други треви. Важното е да е трева. Ама каква-нема значение. Като си отглеждаш трева, няма значение кой вид, каква, важото е мозъка да с епържи, бавно, но редовно. И затова колкото по-бързо, толкова по-добре за този свят. като я разрешат у нас, болните ще продават на здравите и т.н. Но кои болни? Защото и сега по магазините има масло, и др. продукти от коноп. Но когато се пуши, отива в мозъка и дотук
8
0
 
4
 
! Отговори
Floris преди 8 години
Te kolko darjavi sa v ES 23? :)Lili limash edin palets nadolu ot men :)parva tochka po nevejestvo s radost ot men :)