България и Португалия искат общ подход в ЕС по темата за бежанците

Росен Плевнелиев започна официалното си посещение в Иберийската страна
3
България и Португалия искат общ подход в ЕС по темата за бежанците
Снимка: Президентство

България и Португалия са част от усилието за провеждане на една амбициозна, европейска външна политика за устойчиво решаване на проблемите, свързани с миграционния натиск и рекордния брой кризи, които наблюдаваме, заяви президентът Росен Плевнелиев в Лисабон, където е на официално двудневно посещение. Българският държавен глава беше посрещнат от португалския си колега Анибал Каваку Силва с официална церемония в двореца "Белейм", съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 
В Европейския съюз България и Португалия задават посока на общо решение на предизвикателствата, свързани с миграционния натиск, заяви Росен Плевнелиев след срещата си с португалския президент. Миграционният натиск по външните граници на ЕС беше основна тема на разговора на двамата президенти.

По време на разговора българският държавен глава изтъкна необходимостта от общи европейски политики в областта на миграцията и убежището и ясното разграничение между бежанци и икономически мигранти. Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва бяха единодушни, че трябва да се анализират причините за бежанската вълна и на базата на това ЕС да намери устойчиви решения.
 
"Обединихме се, че миграционната обстановка ще продължи да се влошава, докато не се намери политическо решение на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка", заяви Росен Плевнелиев. Според държавния глава и двете страни споделят позицията за необходимостта от общ европейски подход.

Президентът Каваку Силва посочи, че трябва да се води и диалог както със страните, откъдето идват имигрантите, така и с приемащите ги държави. „Докато войната в Сирия продължава, докато наблюдаваме рекорден брой конфликти и провалени държави, Европа не може да бъде спокойна. ЕС трябва да бъде генератор на устойчиво решение за Сирия, за Ирак, за Близкия изток“, заяви президентът Плевнелиев.
 
Държавният глава посочи още, че Португалия и България имат общи позиции за решаването на проблемите, свързани с климатичните промени, които носят допълнителен риск от нови миграционни вълни.
 
Двамата президенти изтъкнаха и потенциала за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Португалия. Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва посочиха, че португалски и български предприемачи могат да разработят съвместни проекти, като използват опита си на различни пазари извън ЕС – както в региона на Югоизточна Европа, така и в страни като Бразилия, Ангола и региона на Латинска Америка.
 
По време на срещата българският държавен глава изтъкна, че вече се наблюдават положителни резултати от българо-португалския бизнес форум, който Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва откриха в София през юни тази година, когато беше учредена и Смесена българо-португалска търговска камара. На бизнес фурма португалски компании проявиха интерес към българския автомобилен сектор, към машиностроенето и инфраструктурата, производството на храни. Можем да си сътрудничим и в областта на информационните и комуникационните технологии и да свържем иновационните екосистеми на двете страни, допълни държавният глава. Сферата на фармацията и науките за здраве също бяха откроени като перспективни сфери на партньорство.
 
През 2014 г. рекорден брой български туристи са посетили Португалия, отбеляза президентът Плевнелиев, като изрази надежда португалските граждани също да припознаят България като атрактивна туристическа дестинация.
 
Българският президент посочи Португалия като добър пример за модернизация и за ефективно и прозрачно управление на европейските фондове. „В България се учим от португалските си партньори и постигаме много добри резултати - за изминалия програмен период 2007-2013 г. България постигна завидни резултати от 94% усвояемост и минимален процент на грешките“, припомни Росен Плевнелиев.
 
Пред португалския си колега президентът Росен Плевнелиев изрази и благодарност за последователната подкрепа на Португалия за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Присъединяването към Шенген, към Единния банков надзорен механизъм и към преходния валутен механизъм ERM II, са сред целите, които страната си поставя до 2018 г., когато започва българското председателство на ЕС. Президентът оцени високо готовността на португалската страна да сподели своя опит с България при подготовката на ротационното председателство на Съвета на ЕС.
 
В първия ден от официалното си посещение в Лисабон държавният глава разговаря с министър-председателя Педро Пасош Коелю и с председателя на Асамблеята на Португалската република Луиш Феро Родригеш. Предприеманите от страната ни ключови реформи, както и теми от дневния ред на Европейския съюз обсъди българския президент с португалските партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кое да се срамуваш, че нищо не разбираш от изказаните неща в статията ? Срамничко си е.
1
2
 
0
 
! Отговори
за гъби съм преди 8 години
Майко мила какви ли ще ги наприказва пак ще се срамуваме че сме българи.