Политиците ни не искат хората да гласуват

Политическият елит е постигнал комфортен баланс, смята политолог
Обновена: 3 ное 2015 17:49 | 3 ное 2015 17:38, Анисия Иванова
10
Политиците ни не искат хората да гласуват
Снимка: Булфото

Слабата избирателна активност на местните избори се дължи на липсата на кампания, която да мотивира гражданите да гласуват. Зад тази теза застанаха един от активистите от февруарските протести от 2013 г. Дончо Дудев и експертът в Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков в ефира на Bulgaria ON AIR. Според Марков управляващите са се стремели към ниска избирателна активност.

"Управляващите не проявяват интерес хората да се явяват на избори и да гласуват масово. Това се вижда по много неща - като се започне от липсата на кампания, която да стимулира гражданите да отидат и да подадат гласа си, премина се през неуредиците чисто процедурно и административно. Продължи се с това, че липсва всякакви санкции за множеството случаи на купуване на гласове на контролиран и купен вот. На фона на това се добавя и изключителните неуредици донякъде и злоупотреби при обработката на резултатите, които очевидно ще обезкуражат и гражданите, които са искали да отидат и да гласуват." - обясни Марков.

Много голяма част от криминалния контингент беше решил да става представител на обществото в местната власт, допълни Дудев. По думите му там се дават много добри пари и хората са решили, че са достойни и "искат да участват в разпределението на питата".

"Като преминем през скандалите за купуване на гласове, липсата на всякаква държавност в лицето на прокуратура и съд. Кампания нямаше, имаше едни рекламни клипове - все едно каква вафла да си купим." - допълни Дудев.

Според Марков политическият елит в момента е постигнал един много комфортен баланс. Той има едни правилаq благодарение на които може да репродуцира във всеки следващ вот с минимални различия статуквото, поясни експертът. По думите му няма причина и основание политическият елит да търси промяна в правила, които са му угодни.

"По отношение на ИК нямаше нищо ново съдържателно, за да се наложи цялата тази процедура, която отне време, ресурс и сили както на гражданите, така и на депутатите, но смятам, че България има нужда от процедура управляващите, когато поискат мнението на гражданското общество и на експертите по един свой законопроект, в която и да е област и когато го получат да бъдат длъжни не да се съобразяват с него, но ако го отхвърлят да посочат аргументите защо нещо да не се прави. Всичко друго обезсърчава гражданското общество." - обясни Марков.

Още новини от "България" четете в bgonair

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯОбратното е по-вярно. Който не гласува, подкрепя и легитимира политическото статукво. Те и по тази причина премахнаха от референдума първия въпрос - за задължителното гласуване.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооо Днес Бг-то,не сте оригинални с тия звезди....
4
0
 
0
 
! Отговори
Db преди 8 години
За съжеление Българина е *** и *** , и се гордее с това.Факт
3
0
 
10
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Браво! Това е истината! Така Борисов и Цветанов имат предимство с техния под 1 милион вече полуграмотен електорат с вишу, продукт на нашата неолиберална, самофинансираща се пародия на образователна с-***, който представлява едва 15% или има-няма 1/6 от българските избиратели. Борисов е тотален провал, защото дори при катастрофално ниска избирателна активност не може да вземе повече от 30%.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено съм съгласен ,бих добавил и голяма част от българския народ или тази част от него превърнала се в съучастник на политическата мафия,готова на всичко само да докопа европейски пари.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко печели с 20% от българския народ, а останалите 80% зяпат. Умишлено не се допускат нормални хора до властта, защото по план държавата скоро ще се закрие. И Боко ще остане в историята, като владетелят, който я закри.