Плевнелиев нахока Вартоломей: Не беше това начинът!

Определено бяхме изненадани от претенциите, призна президентът
11 ное 2015 18:08, Красимир Ангелов
111
Плевнелиев нахока Вартоломей: Не беше това начинът!
Снимка: БТА

Повече от ясно е, че не беше мястото и начинът, по който Вселенският патриарх Вартоломей отправи искането България да върне църковни реликви, обяви президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар на скандала, който възникна при връчването от негова страна на орден "Стара планина" на Вселенскя патриарх.

Още по темата

"Тези въпроси се решават по пътя на дипломацията и в рамките на двустранните отношение на България Гърция", категоричен бе държавният глава, след като присъства на церемонията по полагане на клетва на новите конституционни съдии.

Плевнелиев припомни, че тези претенции са отдавна известни на поколения български политици и дипломати и по думите му този въпрос отдавна е решен.

"Няма как да очакваме какво ще каже или изрази като претенция в речта си Вселенският патрирах. Определено бяхме изненадани. Той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа за БПЦ в миналото", посочи президентът в коментар за мотивите за наградата на Вселенския патриарх.

Президентът посочи, че у нас държавният глава няма самостоятелни права да отправя предложение и да взема решение за награждаване с орден "Стара Планина". Това е колективно действие, в конкретни случай предложението идва от МВнР и със съдействието на БАН.

"Имаше идеи част от тези реликви да бъдат заменени за костите на Цар Самуил. Иска ми се усилията на българската държавност да продължат така, че костите му да бъдат погребани по най-достойния държавен начин в България", отчете президентът, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев насърчи продължаването на дипломатическите преговори за връщането на тленните останки на цар Самуил в България и той да бъде погребан с държавни почести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на награждаването, Росен Плевнелиев мълчеше в знак на съгласие с изявлението на патриарх Вартоломей. Постановлението за награждаването на патриарха не е отменено. От тук нататък, каквото и да каже Росен Плевнелиев, значението му е като на мнение на частно лице.
59
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
И с какви основания го награди, след като отлично знаеше претенциите му? Някой били те да го награждаваш???
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този рогоносец не може да нахока и *** от носа си......
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев пак го направиха за смях! Капка достойнство няма този човек !
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това ако е президент , голяма излагация от страна на българската мишка
55
5
 
7
 
! Отговори
селяни преди 8 години
Тоя пак ни лук ял,ни лук мирисал!Той се изкара че Митов му е началник!Е па тогава що сме го избирали и сме правили избори щом е безгласен!
54
8
 
1
 
! Отговори
lupo преди 8 години
Unia s Papata ne e li nai- dobriat variant...ili na mnogo hora prosto ne im e izgodno...
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевела Чехълиев връчи орден "Стара планина" на Вселенския патриарх, а за благодарност Вартоломео го направи въртоглав и разноглед.
52
1
 
2
 
! Отговори
ERDOGAN преди 8 години
znaete li 4e v TURCIA toq ima zabrana da vliza?
51
6
 
15
 
! Отговори
1 преди 8 години
Аз се чудя защо дойде Въртоломей, пък то виж защо било. Наточил зъби дядото за имане. Разбираемо е. Все пак Гърция е в криза. Сигурно и църквата там не е много добре финансово. Но дядо Въртоломей не трябва ли да е духовен човек ?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЯКИ ТЪПИЗМИ! То и комунягата от Банкя вдига ,,всичкато пара в сфирката ,,....
49
10
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
Имаме си мижитурка за президент.
48
9
 
5
 
! Отговори
ТО СИ Е ЯСНО... преди 8 години
Игричката с "църковната утвар" ...е масло от Москва!ЦЕЛТА Е :"Раздор в православието" ---и УТВЪРЖДАВАНЕ НА РУСКАТА ПАТРИАРШИЯ ЗА БАЛКАНИТЕ!Ако си измъкнеме костите на Самуил-----ЩЕ Е ГОЛЯМ КЯР ЗА БЪЛГАРИЯ...!/...Я, .егаХ-ти ордените скапани...ха,ха,ха,хаааааааааааа/
47
6
 
2
 
! Отговори
Маке преди 8 години
Ако целта на ордена и почестите е била размяната на костите на Самуил срещу църковна утвар, излиза че вдигнатия шум е бил излишен и плювачите по Плевнелиев са преиграли. Излиза, че и ББ е преиграл. ***.
46
5
 
8
 
! Отговори
ЯКИ ТЪПИЗМИ! преди 8 години
ОРДЕНА "СТАРА ПЛАНИНА"--------е само за наивници и ***!!!НАВРЕМЕТО ---С НЕГО БЕШЕ НАГРАДЕН И А.Доган-----за замазване на очите ....ЕВАЛЛА НА ПРЕЗИДЕНТА ----ИЗТРИЛ СИ Е РЪЦЕТЕ С ТОЯ ***--"Ст.планина"ха,ха,хааааааа!!!!!!!!!!Факта ,--че *** дигат толкова пара....ЗНАЧИ И ТЕ СА ЗАМЕСЕНИ В ИГРИЧКИТЕ НА КГБ!!!!/....логично --нали??!/ТЕ СА ---"КЛАКЬОРИТЕ" НА АКЦИИТЕ НА ПУТИН И КГБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МНОГО СТЕ ЗАГУБЕНИ ,Ти си украински неонацист, ами *** там на твоя правия сектор
44
7
 
4
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 8 години
"Света гора"----е пълна с руски монаси ---платени агентчета на КГБ./....и гръцките попове са го закъсали за пари....не само ние..ха,ха,хаааааааа../НИЩО НОВО---ИЗ ...КОРИДОРИТЕ НА КГБ!!!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МНОГО СТЕ ЗАГУБЕНИ ,ти си нормален ли изобщо?
42
7
 
12
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ЗАГУБЕНИ , преди 8 години
ПЛАТЕНО МУ Е НА ДЕДО ВИ ВЪРТОЛОМЕЙ----ДА СЪЗДАДЕ ТЪРКАНИЯ ,МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА И ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА.....В ПОЛЗА НА РУСКАТА ПАТРИАРШИЯ!!!НАВРЕМЕТО ПРИ СТАЛИН----РУСКОТО ДУХОВЕНСТВО СЕ ИЗЖИВЯВАШЕ КАТО ИЗТОЧНИЯ //МОСКОВСКИ/"ВАТИКАН"!!!!!!!!!!!СЕГА ПУТИН ПРАВИ СЪЩОТО!!ТОВА СИ Е , АБСОЛЮТНО МЕРОПРИЯТИЕ НА КГБ ---ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО НА БАЛКАНИТЕ!/...плащат на попа ----за да създава ИНТРИГИ.../За сведение:"Света гора" --е пълна с руски монаси - агенти на КГБ...!!!!!!!
41
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
За кой пореден път не е в час, горкият!Първо награждава, после започва да мисли и да недоволства.Има една приказка "Кой ми с.а в гащите".