Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!

Здравната система проскърцва тук-там, видя я премиерът Борисов
Обновена: 1 дек 2015 14:48 | 1 дек 2015 13:00, Екип на Investor.bg
274
Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!
Снимка: БТА

Правителството стои твърдо зад здравната реформа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" преди началото по дебатите на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, заяви премиерът по време на форума.

Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави Министерството на здравеопазването, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства”, каза още Борисов.

Премиерът каза, че за следващата година е поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за Спешна помощ.

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви по време на форума, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. "Не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ”, посочи той. Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури, каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", каза здравният министър. Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни Москов. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4.0 на хиляда души население, а в България - с близо 40 на сто повече, посочи той.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги, каза омбудсманът Мая Манолова. Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги. "Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички", допълни Манолова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
8
 
32
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 8 години
Здравите ще плащат ли осигуровки ?
168
8
 
33
 
! Отговори
*** преди 8 години
Господа управници, моля Ви, моля Ви, направете реформа, в която адресирате ИСТИНСКИТЕ проблеми. В момента с това, което пише горе, не адресирате нито един истински, ще създадете по три нови заедно с вече съществуващите. Моля Ви, бъдете умни. Бъдете разумни. Моля Ви, всичко, което трябва да направите, е да спрете краденето от здравната каса и да не позвлите на българския пазар ГМО храна и да регламентирате качеството на всички хранителните продукти. Не е трудно. Вярвам във Вас, че можете и искате
167
9
 
37
 
! Отговори
kkk преди 8 години
Потурнака Тиквун Банкянски посегна на най-свидното на българина - ракийката и сланиниката. Кога да слагаме фесовете, турска подлого ? Ти тая гуша от ядене на зеле и моркови ли я направи ? Пурите които пушиш истински ли са или кожени ? 'Щото ако са истински и ти нямаш право на лечение.
166
8
 
37
 
! Отговори
от народа преди 8 години
Бате Бойко где така?с таз сланина под ръка?Отивам скришом да я изяда.Хаха Съжалявам вече за кого гласувах,повече простотии през живота си не съм чувал.Моля да ми вдигнете заплатите и няма да се налага да ям сланина,а ще си копувам муцарела и трюфели.Мислех си и ви вярвах но сега се убеждавам,че лъжете толкова често,колкото дишате-а дишате вие много често.
165
8
 
46
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Поредните бисери на Бойко. Точно на него трябва Цецка от парламентарната трибуна да му каже, че мълчанието е злато.
164
9
 
45
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Който пие и пуши,ще умре пък по-рано...Спестявате пари от пенсии:)
163
9
 
46
 
! Отговори
Лех Валенса преди 8 години
Яжте сланина срещу Борисов!
162
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГОЛЯМ УМНИК Е ТОЯ,ЧЕ СИ ПЛАЩАШ ЗДРАВНИТЕ ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ТЕ ЛЕКУВАТ КАКТО Е В ЦЯЛ СВЯТ САМО ТОЯ ЗАБРАНЯВА КАТО ЧЕ ЛИ МУ Е БАЩИНИЯ.
161
8
 
42
 
! Отговори
Надежда преди 8 години
Надявам се *** да го настигне краят на Стамболов! Да го посекат със саби на "Раковска" и да се мъчи една седмица докато пукне!
160
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само мраморирано месо /шарено/ от свободно пасли *** порода Абърдийн Ангус. Към 90 лв. килото! Никакво пиене, пушене и стрес. Аз по тоя начин не съм стъпвал в болница от 20 години. Разбира се не се осигурявам здравно и за пенсия, за винетка не съм се сещал от години.
159
10
 
49
 
! Отговори
бай Кольо преди 8 години
Чудно ми е как лекарите,които са най-високообразованото съсловие, не могат да сколасат една елементарна организация на здравеопазването!Ами ще трябва този полуграмотен човек да ги наставлява!В края на краищата на всички болни се оказва някаква помощ,защото има принцип за безотказност т.е.МЗ да има един условен бюджет и да заплаща извършените здравни услуги,при строг контрол-която болница колкото си заработи.И да си има свой условен район.Да се махнат направленията и да има свободен достъп до спе
158
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, тъкмо ще се научи народа да не яде и той вземе,че умре !Ще ядете слънчеви лъчи,сняг и асфалт,така парите ще ви стигат за всичко !
157
8
 
37
 
! Отговори
Асанчо преди 8 години
И още нещо та тия нямат вкуспрепечена филия с мас и червен пипер ако фкуси друа песен ша запее
156
9
 
37
 
! Отговори
Асанчо преди 8 години
Кат имаме впредвид че за тия гласоват интилигентните красивите и ранобудните значи е правилно не е ли тъй аз съм с осем години първи клас за мен тия са за карлуково но образованите ги любят ,тачат, и милеят за тях
155
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ми скрихте "***"? Това е медицински термин за състоянието на пациента!
154
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алйо и по малко свинска маз на филии да се маже че е не здравословно
153
8
 
60
 
! Отговори
Aaa преди 8 години
А кой ядеше филиите с мас, а?
152
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя е само с високо кръвно,долу Москов,само сланината
151
8
 
50
 
! Отговори
ЧРЕВОУГОДНИК преди 8 години
МИ НА НЯКОИ ПАРИТЕ НЕ ИМ СТИГАТ ЗА ОМАРИ, РАЦИ И ЧЕРЕН ХАЙВЕР-НЯМАТ СУБСИДИИ И РАЗНИ ЕКСТРИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ, А САМО ЗА МАЛКО СЛАНИНА!СЕГА ГИ ЛИШЕТЕ И ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ!
150
8
 
52
 
! Отговори
сова преди 8 години
Този доктор Москов трябва да отиде на лекар.