Ще дойдат, ще дойдат... Ангелкова чака руските туристи

Надява се ръст от 30%, нищо че през тази намалели
Обновена: 5 дек 2015 15:53 | 5 дек 2015 15:49, Бойчо Попов
127
Ще дойдат, ще дойдат... Ангелкова чака руските туристи
Снимка: Булфото, архив

30%-ен ръст на руските туристи се очаква догодина в България, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик радио.

Според нея това ще стане възможно след облекчаване на визовия режим за руските туристи у нас.

Тази и още редица други мерки ще бъдат въведени, а работата за летния сезон догодина вече е започнала, допълни Ангелкова.

Част от тези мерки са свързани с разговори с туроператорите, които да водят туристи у нас. Министърът обясни, че се обсъжда облекчаване на визовия режим за руски туристи, а очакванията са за 30% повече догодина.

Летният туризъм е по-изгоден за страната ни от гледна точка на приходи и посещаемост. Той формира 70 на сто от туризма. Делът на зимния туризъм е около 20 на сто, а останалите 10 процента се поделят от другите видове туризъм.

Ангелкова отчете 3,3 процента спад на туризма и около 25 на сто по-малко туристи от Украйна и Русия за тази година. За сметка на това обаче очакванията за зимата са за ръст от над 5%.

Вече са предприети конкретни мерки по отношение на руския пазар, който е основен целеви пазар за страната ни. През следващата седмица Ангелкова ще се срещне в Москва с руския си колега.

Обсъждат се мерките за следващото лято, които да доведат повече руски туристи в страната ни. Дискутира се с участието и на външния министър Даниел Митов облекчаване на визовия режим.

"Например освен това, че има около 20 изнесени визови центрове, ще предложим тяхното увеличаване, тоест да направим достъпа до нашите визови центрове максимално лесен. Също така подаването предварително на заявления през акредитираните туроператори, каквато е процедурата, улеснява издаването на визите в рамките на до 24-48 часа. Обсъждаме вариантите и за допълнително намаляване на цената на визите или включване на други групи, освен децата, които в момента ползват безплатни визи, например пенсионери, организирани групи над определен брой хора", каза Ангелкова.

Водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България. "Още тогава те заявиха, че очакват 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи, каквито са и моите реалистични очаквания, независимо от факта, че веднага след това председателят на Уралската туристическа организация съобщи, че България има капацитет да посрещне милион и половина повече туристи. А дали ние можем да се възползваме от капацитета, който те виждат, зависи изцяло от нас", каза Ангелкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
27
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Като вземе предвид че бедния българин предпочита Турция и Гърция пред евтината България, не знам какво може да привлече заможните чужденци тук ?
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да бе, боб дърпам за тях.
38
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Изпадате в противоречие с новоназначения американски посланик у нас - точно вчера четохме за неговата политика против руснаците.Е, та кого да вярваме?Я марш за справка с Негово Величество!
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за руснаците, ама на море съм в Гърция. За плуване във фекални води може на село или в софия.
36
0
 
26
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ооооо идват, идват....Бухахахахаха как може да сте толкова глъмавиии не мога си обесня...Може 2те с Кунева да чакате. За шенген и туристите. :))
35
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Товарища Англекова, Руснаци който има шенгенски визи няма да дойдат в България. Повече утиват Франция, Италия, Испания и Гърция , че там няма такава русофобия като в България!
34
1
 
18
 
! Отговори
Толян преди 8 години
Не знам какъв ще е ръст на туристите, аз ще дойде и следващата година. Ама вече не на плажа, в София искам. :)
33
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато по морето чакат руските туристи, българите ще продължат да ходят в Гърция и Турция...
32
1
 
18
 
! Отговори
дон Мафиозо преди 8 години
Държа ниски цени и всеки е обре дошъл!Идват, повтарят и потретват.Вие не говорете без да знаете...
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МАЛКО ТРУДНО ЩЕ ДОЙДАТ
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надеждата умира последна.
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7"Нямат пари горките русначета.. как да дойдат ?"----Те нямат пари, те имат МНОГО пари и изкупиха Черноморието от Балчик до Царево. А иначе идват със самолет. Гледай да не дойдат с танкове ...
28
3
 
17
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
Чакам само да пуснат тока в Крим и веднага резервирам ваканция. Дотогава ще ходя във Флорида.
27
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие половин мюсюлмани говорите за руснаците ли! хаха българин съм, познавам много руснаци, и ще ви кажа; руснаците са арийци Европейци, а ние сме анадолци и не малка част индийци! смешници, ако не бяха руснаците, още да ходим с каруците и да говорим на турски
26
1
 
16
 
! Отговори
Play преди 8 години
Borovec full - praznuvat St Nikolay.:-):-):-) fontani ot vodka i igristoe:-):-):-):-)
25
2
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
След атентата в Египет и влошените руско-турски отношения БЪЛГАРИЯ може да бъде големият печеливш !Може, ама ако на власт са национално отговорни и родолюбиви българи, а не национални предатели и чужди слуги. Факт !
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според съвецките *** тея 6000 рубли стигат за ядене , пиене, бензин , ток, западни коли, яхти и т.н.
23
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След бума на руски туристи ще последва бум на венерически болести, пазете се
22
3
 
37
 
! Отговори
Петран преди 8 години
Руснака може да има 200 евро в джоба но си ги харчи всичките! Имат голяма душа и широки пръсти. Германеца каца с 200 евро и си тръгва с 180.. Да ви дам малко насоки в туризма
21
1
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Чакам ги с нетърпение!Останаха апартаменти за продаване, а също има изгодно под наем.