България, Грузия, Китай - по "Нов път на коприната"

Сътрудничеството ни може да донесе още ползи, видя Борисов
36
България, Грузия, Китай - по "Нов път на коприната"
Бойко Борисов и Иракли Гарибашвили. Снимка: БТА

Премиерите на България Бойко Борисов и на Грузия Иракли Гарибашвили отчетоха големия потенциал за развитие на отношенията между двете страни.

Двамата акцентираха върху възможностите за съвместно участие в идеята "Нов път на коприната" и върху подкрепата на България в евроатлантическия път на Грузия.

В присъствието на двамата премиери, след двустранната им среща, бяха подписани Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между правителството на България и правителството на Грузия, както и Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на селското стопанство на Грузия за сътрудничество в областта на селското стопанство.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза традиционно доброто сътрудничество между двете страни и заяви помощ и подкрепа на Грузия в пътя й към ЕС и НАТО. Той пое ангажимент и за подкрепа по отношение на либерализация на визите, въпреки "скромните ни възможности".

"И в момента транспортните коридори, и фериботните, които имаме с Грузия, са изключително важни за нас. Новият "Път на коприната", особено след срещата 16 +1, а и след двустранните срещи с китайския премиер, дава изключителна възможност на пристанищата на Грузия и на България да станат част от този коридор", коментира Борисов. По думите му в тази посока ще се работи активно. Това добро тристранно сътрудничество - Китай, Грузия, България, може занапред да допринесе още по-добри ползи", отбеляза българският премиер, цитиран от БТА.

Борисов информира, че на 22 и 23 декември външният министър на България ще бъде в Иран. Надяваме се да изградим още по-добри отношения в бъдеще за LG терминали, които ще се изградят на пристанищата на Грузия, а това би довело газ и до нашите пристанища, защото сега Турция не позволява такива кораби да преминават през Босфора, коментира Борисов.

В плана и аспекта на газоразпределителя, който планираме да изградим, да събираме газ от различни източници, това би бил още един допълнителен източник на газ, който ще повиши конкуренцията и подпомага икономиката, намалявайки цената, добави той.

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили благодари за гостоприемството и за подкрепата, като отдели специално внимание на Бачковския манастир "като символ на уникалната комбинация на българска и грузинска култура и на общата ни вяра". По думите на Гарибашвили този манастир служи като мост между нашите народи.
Гостът отбеляза, че по време на днешната среща е подчертано успешното сътрудничество в много области, сред които главни са транспортът и търговията.

Обсъдено е също как да се укрепи сътрудничество в различни области, как да се увеличи и подобри търговското сътрудничество и сътрудничеството в стратегически области. Ценим подкрепата на България в посока присъединяването на Грузия към ЕС и за евроатлантическата ни интеграция, отбеляза Гарибашвили, като подчерта, че това е крайъгълен камък на външната политика на страната.

Гостът отбеляза също обсъдената днес тема за сътрудничеството в сферата на транспорта и в частност за инициативата "Пътят на коприната" и за това как България и Грузия да бъдат ангажирани по-тясно. Грузия е наистина една надеждна страна и партньор на България, заяви в заключение Гарибашвили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
тт преди 8 години
грузия малка бедна страна нищо няма да стане приказки празни
17
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Бойко, където отиде, или газ докарва, или нефт, или инвеститори. Но само на думи.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сътрудничеството ни може да МИ донесе още ползи, видя Борисов"
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сътрудничеството ни може да донесе още ползи, видя Борисов"----Къде ги видя тия ползи? Банкянският само обикаля света, дрънка к'вото му падне и развеселява домакините. То не бе Абу Даби, не бе Катар, не бе Китай. Полза не се видя.Хората по света вече го разбраха какъв веселяк е и сега даже му идват на крака, за да се посмеят (Лопец, Камерън, Гарибашвили ...) Само не знам на 15-ти като дойде Давудоглу, какви ще ги плещи ...
14
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да избереш за име на партия "ГЕРБ", Бойко Борисов не е толкова ***, все едно да избереш "НРБ". Но не винаги продуктът отговаря на рекламата.
13
1
 
18
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
В голяма заблуда сте. Китайците никога не дават пари ако не са сигурни в печалбата. А да дадът на Украйна, това е изключено.
12
1
 
10
 
! Отговори
жеко преди 8 години
Корабчето на Цеци до Поти нещо няма клиенти.Пристабището и също не се пръска от работа.Изпрати Боко чак в Китай да търси товари.Така е когато нарязаха българските заводи и напоителни системи на скраб.Населението не е в България, за какъв ще му е на Китай да мъкне товари тук?За кого?
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само че пътят ня коприната минава през Одеса, защото ние българите докато слугувахме на Москва срещу Украйна, украинците си изплетоха кошницата и се включиха в проекта, за което получиха и голямо финансиране от Китай.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19 Човече, от Грузия корабите не минават през Босфора. Сега разбра ли?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19"Нещо не разбрах! Ще изграждаме терминали за втечнен газ от Грузиа. Ама турците не давали да минават такива кораби.Сега какво следва?"От тука следва незабавно да отидеш да лижеш интимните части на Путин. Турция не разрешава за сега преминаването на кораби за втечнен газ през Босфора, но ако беше поне малко запознат с географията щеше да ти е ясно, че морския маршрут Грузия, България не минава през Босфора.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов го чака съд за геноцид над българския народ , сътрудничество с Ислямска Държава.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12а искат ли Китайците?
6
1
 
11
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Още ползи щеше да има, ако бяха обесили цялата делегация воглаве с Боко и Дебелата Берта!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук се подвизават ***....сти туркофили.
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България, Грузия, Китай - Южен поток без Русия ! Браво !
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя "път на коприната" асфалтиран ли ще бъде ?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луд умора няма
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не вярваше ,че ердоган ще плясне шамар на путин, но се случи