НС с втора комисия за имунитета на Сидеров

Промяна в състава й няма, "Атака" пак защити лидера си
23
НС с втора комисия за имунитета на Сидеров
Архив: Булфото

В рамките на един месец парламентът създаде втора спецкомисия за сваляне на депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров, поискан му от главния прокурор Сотир Цацаров по обвинения за случаи от 2011 г. и 2013 г.

Комисията и този път е в същия състав като първата. Оглави я отново зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев, членове са по двама представители от всяка парламентарна група, както и независимата Ана Баракова. Решението на парламента за създаване на комисия очаквано мина без дебати.

Още по темата

Единствено от "Атака" защитиха лидера си и обвиниха депутатите от останалите партии в репресия.

"Браво на вас, отличници! Какво направихте вие, давате ли си сметка, че действате по безобразен начин, главният прокурор иска нещо и вие казвате: "Понеже той е много честен и изряден, ще му дадем това, което иска“, а той задържа незаконно двама народни представители", скочи националистът Десислав Чуколов, който заедно със Сидеров прекара в ареста няколко часа на 17 ноември след обвинение за хулиганство с изключителна дързост заради инцидента от нощта на първия тур на изборите около НАТФИЗ.

Съпартиецът му Илиян Тодоров отсече, че вече става въпрос за чиста политическа репресия и попита, ако Сидеров е нарушил закона през 2011 г. защо чак сега главният прокурор Сотир Цацаров иска неговия имунитет, а не преди една година или две.

"Другото обвинение е за случай от 2013 г., досега главният прокурор спа ли?!", риторично попита националистът.

Депутатът и адвокат на Сидеров Явор Нотев пък настоя комисията да направи оценка и на решението на парламента да даде разрешение на прокуратурата да арестува Сидеров и Чуколов, защото след това съдът се произнесе на две инстанции, че задържането им е незаконно и ги пусна под парична гаранция. Според него парламентът не бива да мълчи по този въпрос.

"Не че това ще върне нещата назад, но чисто морално нямаме право да се правим, че такова нещо не се е случило, защото от нашето решение произлязоха незаконни действия на друга институция", мотивира се той.

Искането му обаче изобщо не беше гласувано, защото председателстващият заседанието Димитър Главчев отсече, че то излиза от обхвата на предложението за създаването на временната комисия.

Най-вероятно комисията ще реши да свали имунитета на Сидеров за двата случая, по които има досъдебни производства на Софийската градска прокуратура.

В първия случай става въпрос за предизвиканите сблъсъци на 17 май 2011 г. в Батак на площад "Освобождение" по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Сидеров се качил на трибуната по време на празничния концерт в града и отскубнал кабелите за озвучаване на концерта. Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

От "Атака" тогава са възнамерявали да проведат свой собствен митинг, но кметът на града е дал указания, че мероприятието може да се проведе от 18 часа, след приключване на официалните тържества. След нахлуването на Сидеров и членове на партията на трибуната концертът е бил прекъснат, за да не се стига до саморазправа със симпатизантите на "Атака".

Вторият случай засяга нападението на Сидеров над журналист от телевизия "Скат" при учредяването на миналото Народно събрание. На 21 май 2013 г. в София до сградата на Народното събрание около 12 ч. е възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизията. Сидеров отправял обиди и заплахи към журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му, настоявал за извинение за думи на собственика на телевизията - по това време Валери Симеонов, който в момента е лидер и депутат от "Патриотичния фронт".

Според прокуратурата става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост, и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му. Пристигналият на място полицейски служител застанал между журналиста и Сидеров, като атаката на Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Славчо Атаносов разликата бе в по-малок от 20 гласа, като до последно водеше той с 5-6 процента..... ако има касиране ще се видят фалшификациите на Тотев.
10
3
 
0
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ 226 ПРЕСТЪПНИЦИ И НЕГОДНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА? ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ ЩЕ НАПРАВЯТ И НЕВЪЗМОЖНОТО ДА ЗАТРИЯТ ПАРТИЯ АТАКА ПОД ДИКТАТА НА С.А.Щ. И ЗА СВОЕ СПОКОИСТВИЕ.СМЯТАМ ТАЗИ МИСИЯ ЗА НЕВЪЗМОЖНА.СИДЕРОВ И ЕНЯЕВ СА ДВАМА ДОСТОИНИ БЪЛГАРИ И ТЕ ТРЯБВА ДА ЗАСТАНАТ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА КАКТО ОРБАН В УНГАРИЯ.
9
3
 
1
 
! Отговори
Hiterj преди 8 години
Който се *** с Цацара леви дълго на топло.
8
3
 
1
 
! Отговори
Хасму преди 8 години
Ще гласувам за Лудия Макс докато мога. Не мога да се лиша от удоволствието да гледам как разлайва всички кавали в тази държава.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, защо правите временни комисии за Сидеров.... Трябва, когато Сидеров стане депутат, в същото народно събрание да си има постоянна комисия "Сидеров". Все ще си има работа.....
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересно каков стана с човека ударил Сидеров и защо никой не го съди ? той беше човек на Расдате
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Abe na tova petno, sqkash nqkoi mu plashta za tiq lekelici!
4
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Евроатлантическата принадлежност на България - гарант за сигурност и стабилност на страната!"Държавата е в постоянно състояние на несигурност от 2009та насам.Вече няма сигурност нито във Франция, нито в Германия, камо ли пък тука.Колкото до Сидеров, колкото и скандален да е, не заслужава да бъде разследван постоянно, камо ли пък затвор.Как па толко ви накриви капите на скапаните евроатлантици със скромните му 4% и 10 места в парламента?Той ли е на власт?Той ли окраде държавата?
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предлагам изобщо да има промяна в депутатския имунитет - щом извъшиш престъпление извън пърламента да могат да те съдят.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ми е интересно защо се хванаха САМО за имунитета на Сидеров, но и за имунитета на ДЕпутатите въобще.
1
3
 
1
 
! Отговори
маке преди 8 години
що бре една комисия не стига ли обадете се къде156-тата комисия да видиме що ке стане а я дотогай ке чекам у избата